
Så mycket tar arbetslösheten av din pension
Sverige är just nu i en lågkonjunktur. En lågkonjunktur kännetecknas av flera olika faktorer och de allra tydligaste är dämpad produktionstillväxt och högre arbetslöshet. – När företag drar ned på personal är det en grupp som är särskilt utsatt och det är de äldre. För många kan en uppsägning betyda långtidsarbetslöshet eller leda till förtidspensionering vilket kan få en stor påverkan på pensionen, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Här nedan reder Trifa Chireh ut hur stor inverkan arbetslöshet kan få på din pension.
En person som är privatanställd tjänsteman med en lön på 40 000 kronor i månaden som blir arbetslös vid 60 års ålder och inte lyckas hitta ett nytt jobb innan 65 år får 21 600 kronor i pension per månad livet ut. Skulle hen i stället arbetat fram till 65 skulle pensionen blivit 24 200 kronor i pension. Det skiljer alltså 2 600 kronor i månaden eller 31 200 kronor per år i detta exempel.
Se fler exempel i bilagan.
Om du blir arbetslös påverkas alltså inte bara din inkomst. Även din framtida pension blir lägre och särskilt för den som har en premiebestämd pension.
– Pensionen i Sverige bygger på de inkomster du haft under ditt yrkesverksamma liv och arbetslöshet och ofrivillig pensionering i slutet av karriären blir därför en dyr affär för den som drabbas. Blir du av med jobbet under ett par år betyder det tusenlappar mindre i pension per månad, säger Trifa Chireh.
En nyligen publicerad rapport från Diskrimineringsombudsmannen bekräftar också att många äldre personer har svårt att få jobb och att de rutinmässigt väljs bort i rekryteringsprocesser. I dag ligger sysselsättningsgraden bland personer mellan 55 – 64 år på 77 procent vilket kan jämföras med personer mellan 45 – 54 år som ligger på 91 procent.
Med tanke på att arbetslösheten just nu stiger och många äldre drabbas kan förtidspensionering bli den enda utvägen för många att klara sig ekonomiskt, säger, Trifa Chireh;
Tar ut din pension flera år innan du fyller 66 år påverkas pensionen som kommer att bli lägre. Anledningen är att pensionen måste betalas ut under fler år. Du betalar dessutom högre skatt på din pension när du tar ut den tidigare än 66 år.
Trifas tips på hur du klarar arbetslöshet bäst:
- Gå med i A-kassa om du inte redan har gjort det. Är du inte medlem i A-kassa och blir arbetslös får du en grundersättning som är väldigt låg.
- Teckna Inkomstförsäkring som ett komplement till A-kassan. Tillsammans med A-kassan kan du få ca 70–80 % av din tidigare lön.
- Sök omställningsstöd hos omställningsorganisationer, såsom Trygghetsrådet eller Omställningsfonden, som kan bistå med utbildning och ekonomiskt stöd. Dessutom bör du undersöka möjligheten till extra stöd hos Arbetsförmedlingen, såsom Nystartsjobb, särskilt om du är över 55 år.
- Kolla med Försäkringskassan om du har rätt till bostadsbidrag.
- Ansök hos banken om att slippa amortera eventuella lån. Det kan frigöra några tusenlappar för att möta den minskade inkomsten.
- Om du inte kan hitta en heltidsanställning kan deltidsjobb eller frilansuppdrag vara ett alternativ för att fortsätta arbeta lite och på så sätt få in lite inkomst.
- Börja plocka ut en del av den allmänna pensionen. Har du det ekonomiskt tufft just nu eller ingen sparbuffert går bra att ta ut hela eller delar av den allmänna pensionen för att plussa på den dåliga ekonomin om du har nått en ålder när du kan börja plocka ut dem (63 år 2023). Men kom ihåg att ersättningen från A-kassan minskar eller upphör om du tar ut pension och får ersättning från A-kassa samtidigt.
- Ta bort återbetalningsskyddet på dina tjänstepensioner och höj din pension med upp till 10 procent. Kontakta ditt pensionsbolag.
- Se över ditt försäkringsskydd, särskilt dina personförsäkringar så som olycksfallsförsäkring och sjukförsäkring när du inte längre har en anställning.
För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073–094 28 52
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08–588 41 850
Bilder
Dokument
Om länsförsäkringsgruppen
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.
Följ Länsförsäkringar
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar
Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.
Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande
Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.
Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.
Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.
”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande
Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.