Akademikerförbundet SSR

Ohållbar personalomsättning i kommunerna

Dela

Personalomsättningen bland kommunernas akademiker är ohållbart hög. 25 procents personalomsättning över tid gör att kommunerna inte kan ge bästa möjliga service till kommuninvånarna. Akademikerförbundet SSR har sammanställt en rapport om kommunernas personalomsättning med siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) med krav på åtgärder.

Markus Furuberg, förhandlingschef
Markus Furuberg, förhandlingschef
  • Vi ser en osunt hög personalomsättning i landets kommuner vilket beror på brister i arbetsmiljö i kombination med dålig löneutveckling och kompetensutveckling. Det måste bli mer attraktivt att vara akademiker i kommunerna, säger Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR.

Akademikerförbundet SSR har tittat på personalomsättningen bland akademiker med yrken som kräver fördjupad högskolekompetens och ser att personalomsättningen som lägst på minst 22,4 procent varje år mellan åren 2014 och 2022. Vi konstaterar att det är extremt högt vi jämförelser med andra sektorer. Inom statlig sektor var personalomsättningen ca. 12 procent.

  • Erfarenhet måste löna sig. Vi har sett över tid att personalomsättningen är ett enormt problem, inte minst i socialtjänsten där personalomsättningen är närmare 30 procent. Det tar tid att komma in i jobbet och vi måste få en situation där fler trivs och vill stanna kvar och utvecklas tillsammans med verksamheten, säger Markus Furuberg, förhandlingschef Akademikerförbundet SSR.

Det är även stora skillnader över landet. I kommunerna Markaryd, Högsby, Håbo, Bjurholm och Surahammar var personalomsättningen bland akademiker över 50 procent. Då är det omöjligt att bygga en långsiktigt hållbar verksamhet.

Akademikerförbundet SSR vill se lokala överenskommelser mellan fack och arbetsgivare i varje kommun för att komma överens om åtgärder för att förbättra rekryteringsläget och minska personalomsättningen genom att göra arbetsplatserna mer attraktiva.

Det behövs även kraftfulla satsningar för att säkra kompetensen i årets avtalsrörelse med Sveriges kommuner och regioner.

Ta del av rapporten i Akademikerförbundet SSR:s pressrum på TT eller på vår hemsida:

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om oss

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Garanterade löneökningar för välfärdens akademiker!28.3.2024 17:00:37 CET | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR har efter hårda förhandlingar tecknat nytt kollektivavtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona för välfärdens akademiker. Parterna är överens om ett nytt 1-årigt kollektivavtal med centralt garanterad löneökningsnivå för medlemskollektivet. Avtalet gäller från 1 april 2024 till 31 mars 2025 och ger en garanterad löneökningsnivå om 3,3 procent i år. Avtalet omfattar omkring 210 000 medarbetare.

Socionomutbildningen behöver spetsutbildningar22.3.2024 10:56:13 CET | Pressmeddelande

Utbildningsministern meddelade i Sveriges Radio under morgonen att socionomutbildningen måste göras om, att den är för teoretisk och inte går i takt med tiden. Akademikerförbundet SSR välkomnar en översyn av utbildningen. Vi vill dock tydliggöra att socionomutbildningen är en akademisk generalistutbildning på tre och ett halvt år som ska kunna leda till ett stort antal yrken. Med den inriktningen och på den tiden är det inte möjligt att göra studenterna yrkesklara. För det krävs specialistutbildningar på ett antal områden.

Över 60 procent av socialsekreterarna hotade6.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Som SVT:s Uppdrag Granskning visar har socialtjänstens medarbetares utsatthet ökat till följd av desinformationskampanjen mot socialtjänsten. Sex procent av socialsekreterarna i utsatta områden har varit med om att man, i ärenden de arbetat med, undvikt att ingripa enligt lagen om vård av unga (LVU) på grund av hot eller rädsla. Det kan låta lite, men bakom siffrorna göms utsatta barn som behöver samhällets hjälp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye