Akademikerförbundet SSR

Ohållbar personalomsättning i kommunerna

Dela

Personalomsättningen bland kommunernas akademiker är ohållbart hög. 25 procents personalomsättning över tid gör att kommunerna inte kan ge bästa möjliga service till kommuninvånarna. Akademikerförbundet SSR har sammanställt en rapport om kommunernas personalomsättning med siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) med krav på åtgärder.

Markus Furuberg, förhandlingschef
Markus Furuberg, förhandlingschef
  • Vi ser en osunt hög personalomsättning i landets kommuner vilket beror på brister i arbetsmiljö i kombination med dålig löneutveckling och kompetensutveckling. Det måste bli mer attraktivt att vara akademiker i kommunerna, säger Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR.

Akademikerförbundet SSR har tittat på personalomsättningen bland akademiker med yrken som kräver fördjupad högskolekompetens och ser att personalomsättningen som lägst på minst 22,4 procent varje år mellan åren 2014 och 2022. Vi konstaterar att det är extremt högt vi jämförelser med andra sektorer. Inom statlig sektor var personalomsättningen ca. 12 procent.

  • Erfarenhet måste löna sig. Vi har sett över tid att personalomsättningen är ett enormt problem, inte minst i socialtjänsten där personalomsättningen är närmare 30 procent. Det tar tid att komma in i jobbet och vi måste få en situation där fler trivs och vill stanna kvar och utvecklas tillsammans med verksamheten, säger Markus Furuberg, förhandlingschef Akademikerförbundet SSR.

Det är även stora skillnader över landet. I kommunerna Markaryd, Högsby, Håbo, Bjurholm och Surahammar var personalomsättningen bland akademiker över 50 procent. Då är det omöjligt att bygga en långsiktigt hållbar verksamhet.

Akademikerförbundet SSR vill se lokala överenskommelser mellan fack och arbetsgivare i varje kommun för att komma överens om åtgärder för att förbättra rekryteringsläget och minska personalomsättningen genom att göra arbetsplatserna mer attraktiva.

Det behövs även kraftfulla satsningar för att säkra kompetensen i årets avtalsrörelse med Sveriges kommuner och regioner.

Ta del av rapporten i Akademikerförbundet SSR:s pressrum på TT eller på vår hemsida:

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om oss

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Filmer: Otillåten påverkan, kris i offentliga Sverige4.9.2024 07:15:00 CEST | Pressmeddelande

I två nya filmer sätter Akademikerförbundet SSR fokus på den påverkan som många av våra medlemmar i offentlig sektor utsätts för. Det kan handla om att fatta ett beslut, att inte fatta ett beslut eller att skriva underlag i en viss riktning. De som påverkar är medborgare, näringsidkare, politiker, medborgare, klienter eller anhöriga. Det här sättet att påverka kan vara skadligt för tilltron till det allmänna, att rättssäkerheten sätts ur spel.

Ny undersökning: Socialsekreterare kritiska till angiverilag6.8.2024 10:18:26 CEST | Pressmeddelande

En undersökning gjord av Akademikerförbundet SSR som presenteras i TV4 Nyheterna idag visar att socialsekreterare är skarpt kritiska till förslaget om anmälningsplikt eller angiverilag som nu utreds på uppdrag av regeringen. 38 procent skulle överväga att säga upp sig vid införandet av en angiverilag. 6 av 10 socialsekreterare säger att de inte skulle ange papperslösa oavsett påföljd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye