Enköpings kommun

Yrkeshögskolan i Enköping startar efterfrågad utbildning i IT-säkerhet

Dela

Yrkeshögskolan i Enköping startar nu en 2-årig YH-utbildning till IT-säkerhetsingenjör. Utbildningen är framtagen i direkt samverkan med 22 arbetslivsrepresentanter, Enköpings kommuns IT- och näringslivsenheter, Region Uppsala och Försvarsmakten.

Fyra personer (tre kvinnor och en man) ler mot kameran, foto
Marina Samuelsson, teamleader, Malin Nelsäter, gruppchef och Jan-Olov Ohlsson, sektionschef på AFRY som jobbat tätt ihop med Anna Möller, chef för yrkeshögskolan Enköping för att ta fram utbildningen till IT-säkerhetsingenjör.

Yrkeshögskolan har nu blivit beviljade att starta ett 2-årigt YH-program som leder till  yrkeshögskoleexamen som  IT-säkerhetsingenjör. Utbildningen är efterlängtad av både lokala företag och kommunen.

– Kompetensbehovet inom IT- och cybersäkerhet är enormt, såväl lokalt som nationellt. Vi är stolta över att nu kunna erbjuda en efterfrågad yrkeshögskoleutbildning i vår kommun, säger Anna Möller, chef för Yrkeshögskolan i Enköping.

Gynnar Enköping på flera sätt

Den 11 januari gav Myndigheten för yrkeshögskolan grönt ljus till utbildningen. Första starten sker i september 2024 och ger plats för 30 studerande. Ansökan till första intaget öppnar i februari 2024.

– Det här kommer gynna Enköping på flera sätt. De unga som redan bor i Enköping kan få en yrkeshögskoleutbildning utan att behöva flytta varken under sin studietid eller yrkestid, samtidigt som vi kan locka hit nya Enköpingsbor och skapa kompetensförsörjning för näringslivet här, säger Anna Möller.

Goda möjligheter till jobb efter utbildningen

Ett av bolagen som varit med att ta fram utbildningen är ingenjörs- och designföretaget AFRY, som verkat i Enköping sedan 2002. 

– Det är en stor kompetensbrist i branschen. Jag har varit med och drivit frågan om en lokal yrkeshögskoleutbildning tillsammans med yrkeshögskolan sedan 2018. Det känns jätteroligt att det nu äntligen startar en utbildning här i Enköping, säger Jan-Olov Ohlsson på AFRY.

– Vi ser nu fram emot att starta och bygga en mycket viktig yrkeshögskoleutbildning som ger en hållbar väg ut i arbetslivet för många unga, samtidigt som den försörjer näringslivet med starkt efterfrågad kompetens inom området, säger Anna Möller.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye