Naturskyddsföreningen

Bankernas klimatutsläpp dubbelt så stora som hela Sveriges

Dela

De fem största bankerna i Sverige redovisar nya rekordvinster. Samtidigt orsakar de klimatutsläpp på nära 100 miljoner ton varje år – dubbelt så mycket som hela Sveriges utsläpp. SEB har de största utsläppen och Handelsbanken har lägst. Bankerna saknar också tillräckliga planer för att få ner utsläppen. Det visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen och Fair Finance Guide som presenteras i dag.

– Bankerna gör rekordvinster samtidigt som de använder kundernas pengar till klimatskadlig verksamhet och gör allt för lite för att ställa om. Det tror jag att många svenska bankkunder tycker är upprörande, säger Jakob König som leder initiativet Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter.

I rapporten  ”The real carbon footprint of Swedish banks”  har Naturskyddsföreningen och Fair Finance Guide gjort den första kartläggningen någonsin av storbankernas verkliga klimatpåverkan. Den orsakas nästan helt och hållet av utsläppen från företag och andra verksamheter som bankerna lånar ut pengar till. Resultatet visar att SEB, Nordea, Danske Bank, Swedbank och Handelsbanken tillsammans orsakar utsläpp på nästan 100 miljoner ton växthusgaser varje år. Det är dubbelt så mycket som hela Sveriges utsläpp.

Skillnaderna är dock stora mellan bankerna. SEB lån orsakar störst utsläpp med 34 miljoner ton växthusgaser och Handelsbanken orsakar lägst med 8 miljoner ton.

Anmärkningsvärt är att en stor del av SEB, Swedbank och Danske Banks klimatpåverkan kommer från utlåningen till olje- och gasbolag. Värst är SEB där över hälften av bankens utsläpp (57 procent) kommer från utlåningen till denna sektor – trots att den bara utgör drygt två procent av bankens totala utlåning.

– Det här visar hur klimatskadlig utlåningen till fossilbranschen är. Bankerna har ju länge sagt att utlåning till oljebolag står för en mycket liten del, men vår granskning visar hur stora utsläpp den orsakar, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

Rapporten visar också att bankerna saknar tillräckliga omställningsplaner för att minska utsläppen från utlåningen i linje med Parisavtalet. Bland annat har ingen bank mål för att minska utsläppen på kort sikt och ingen ställer krav på att fossilbolag ska ha utfasningsplaner. Bara Handelsbanken och Danske Bank har helt slutat låna ut pengar till bolag som utökar sin utvinning av fossila bränslen.

– Nu måste bankerna anta ordentliga handlingsplaner som gör att utsläppen minskar snabbt. SEB, Nordea och Swedbank måste stoppa nya lån till bolag som ökar utvinningen av olja, kol och gas, säger Karin Lexén.

Läs hela rapporten här

FAKTA: Fair Finance Guide
Fair Finance Guide granskar hur hållbart banker och andra finansaktörer investerar och lånar ut pengar. Syftet är att ge konsumenter och allmänheten större insyn och möjligheter att påverka som kunder. Initiativet finns i 21 länder och leds i Sverige av Sveriges Konsumenter i samarbete med Naturskyddsföreningen, Diakonia Fair Action och World Animal Protection. Läs mer på www.fairfinanceguide.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Uttalande från Naturskyddsföreningens rikskonferens: Stoppa gruvan vid Norra Kärr5.5.2024 15:42:38 CEST | Pressmeddelande

Gruvplanerna strax öster om Vättern har återigen blivit aktuella. Det är bolaget Greenna Mineral (tidigare Tasman Metals) som vill starta en stor gruva för att utvinna de sällsynta jordartsmetaller som finns där. Men platsen, Norra Kärr, är den sämsta tänkbara för en gruva, utifrån hänsyn till såväl dricksvatten som miljö och människor. Planerna har tidigare underkänts av Högsta Förvaltningsdomstolen, men har nu fått förnyad aktualitet genom EU:s nya förordning om kritiska råvaror, som innebär att vissa gruvprojekt kan få en gräddfil genom miljöprövningen. Under den planerade gruvbrytningen kommer vatten från gruvan ledas genom känsliga vattensystem där den biologiska mångfalden riskerar att skadas. En del av vattnet från gruvan kan också hamna i Vättern, där en förorening skulle få oåterkalleliga konsekvenser. Vättern är idag dricksvattentäkt för cirka 300 000 människor och en viktig miljö för otaliga arter. I framtiden kan efterfrågan på Vätterns vatten komma att öka ännu mer. Vi bef

Ny rapport: Stora skillnader i klimat- och miljöpolitik inför EU-valet2.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det råder stora skillnader mellan de svenska partiernas inställning i klimat- och miljöpolitiska frågor inför EU-valet. Det visar Naturskyddsföreningens enkät, där partierna fått ta ställning till tjugo miljöpolitiska förslag. Enkäten visar också att endast tre av åtta partier vill minska EU:s klimatutsläpp till nära noll till 2040 och att en majoritet av partierna svarar nej till att ha kvar nuvarande artskydd i EU.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye