Avesta Art 2024 - Fluid

Dela

Avesta Art 2024 öppnar portarna för en ny utställning den 18 maj i Verket, Avesta. Årets utställning binds samman under titeln ”Fluid”.

Verket
Verket

Fluid, är det engelska ordet för flytande. Flytande som järnet smält i de massiva bevarade masugnar och martinugnar i det gamla järnverket som sedan decennier varit en bastion för samtidskonsten. I utställningen Fluid ingår verk där konstnärliga teknikers fysiska egenskaper, som flytande färger eller keramikglasyrers materialitet, är i fokus.

Vi möter också verk som konceptuellt berör naturens flytande ämnen medan andra konstverk tar sin utgångspunkt i det konkreta; vatten i form av smältande isar, översvämningar eller stormväder och människan i förhållande till detta. Begreppet flytande identitet berör frågor om nationellt, språkligt och kulturellt hemmahörande, vem du är eller tillåts vara.

"De sju konstnärerna bidrar med sina helt olika stilar och tekniker till en rik blandning av konstnärliga uttryck kring ett tema som är precis så bokstavligt enkelt som det låter – Fluid, flytande, och samtidigt rymmer många lager av mening." säger Charlotte Wells, verksamhetsledare på Verket.

Den internationella utställningen samlar i år sju konstnärer från Sverige, Island, Sydafrika/Storbritannien, Norge och Danmark samt en residenskonstnär.

"Även denna sommar har vi glädjen att kunna ta emot en residenskonstnär som också får ställa ut i Verket efter sin arbetsvistelse i Avesta. Utlysningen pågår nu och residenskonstnären presenteras i april." Berättar Charlotte Wells.

Medverkande konstnärer Avesta Art 2024

Idun Baltzersen
Norska Idun Baltzersen är verksam som konstnär i Stockholm. Hon arbetar experimentellt och uppfinningsrikt i den gamla konstgrafiska metoden träsnitt och är en av dem som placerar den som en omistlig teknik för samtidskonst. Hennes verk utförs i riktigt stora format, ibland som collage. Under Avesta Art kommer bl. a.  verk ur serien Badarna att visas. Hon har erhållit sin konstnärlig kandidatexamen från Konsthögskolan i Bergen, Norge och master från Konstfack, Stockholm.

Gideon Mendel
Gideon Mendel är en fotograf, konstnär och aktivist, uppväxt i Sydafrika men sedan länge bosatt och verksam i London, England. I Mendels fotografier förenas det konstnärliga och samhällsfrågor. De senaste decennierna har han i flera ännu pågående fotoprojekt dokumenterat globala klimateffekter, som översvämningar och bränder. Presentationen av Mendels verk i Avesta blir omfattande med både ett stort antal foton och två videoverk. Gideon Mendel tog sin kandidatexamen University of Cape Town, South Africa.

Katja Bjørn
Katja Bjørn bor och verkar som konstnär i Aarhus, Danmark. Hon arbetar med rörlig bild, performance, video och installationer. Återkommande teman i hennes arbeten kretsar kring natur, kön, vatten och kroppen - människan som kroppslig biologisk, tänkande och andlig varelse. Under Avesta Art kommer hon att visa en installation med videoskulptur. Hon har en masterexamen med inriktning religionskunskap och konsthistoria från Aarhus University.


Helena Malm
Helena Malm är bosatt och verksam i Stockholm. På Avesta Art visar hon keramiska skulpturer. Hennes arbete i keramik genomsyras av materialutforskande och intresse för transformation av och hos materialet. Återkommande tematik i hennes arbeten berör även kontroll och det okontrollerbara, tid, och förgänglighet. Helena Malm har en kandidatexamen i Keramik och glas från Konstfack, Stockholm samt en kandidatexamen i Design från HDK Göteborg.

Stefan Johansson
Bildkonstnären Stefan Johansson är bosatt och verksam i Stockholm. Han arbetar med måleri i akrylfärg, där både kontroll och noggranna uträkningar och det slumpartade finns närvarande i skapandeprocessen. Under Avesta Art visar Stefan Johansson storskaliga målningar. Johansson är utbildad vid Konsthögskolan i Umeå och Gerleborgskolan i Stockholm samt fördjupningskurs vid Kungl. Konsthögskolan Stockholm.


Christine Dahl Helweg-Larsen

Christine Dahl Helweg-Larsen är bosatt och verksam i Stockholm. Hon arbetar med skulptur, rumsliga installationer, ljud och video att uppleva ofta både visuellt och auditivt. Hennes arbeten berör exempelvis teman som materials transformativa processer och att utmana idén om det finns en originalform eller tillstånd. Hennes medverkan i årets utställning består av två installationer. Christine Dahl Helweg-Larsen, född i Danmark, har en Master of Fine Arts från Kungliga konsthögskolan i Stockholm.

Anna Rún Tryggvadottír
Anna Rún Tryggvadottir är verksam och bosatt i Reykjavik, Island. Hon har tidigare arbetat med både kinetiska skulpturala installationer, fotografi, film och illustration. På Avesta Art visar hon en platsspecifik storskalig installation, med ljuddesign av Sam Slater (Tjernobyl, Joker). I hennes verk ingår ofta naturens egna material och rörelse, det är konstverk där teknik och natur kombineras. Anna Rún Tryggvadottir har en masterexamen från Concordia University Montreal Canada och kandidatexamen från Iceland University of the Arts.

Vernissage: Lördagen den 18 maj.

Öppettider: 18 maj – 22 september, kl 11-17 alla dagar (midsommarafton stängt).

Pressvisning: Onsdag 15 maj
Möjlighet till att träffa konstnärerna på plats: Fredag 17 maj
Anmälan till susanne.carlzon@avesta.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Helena Malm, Photo: Helena Malm
Helena Malm, Photo: Helena Malm
Ladda ned bild
Anna Rún Tryggvadóttir Photo:Aldis Pálsdóttir
Anna Rún Tryggvadóttir Photo:Aldis Pálsdóttir
Ladda ned bild
Christine Dahl Helweg Larsen, Photo:Tim Høibjerg
Christine Dahl Helweg Larsen, Photo:Tim Høibjerg
Ladda ned bild
Katja Bjørn, Photo:Ole Bjørn Petersen
Katja Bjørn, Photo:Ole Bjørn Petersen
Ladda ned bild
1 Stefan Johansson, Photo: Magnus Laupa
1 Stefan Johansson, Photo: Magnus Laupa
Ladda ned bild
Gideon Mendel, Photo: Gowhar Fazili
Gideon Mendel, Photo: Gowhar Fazili
Ladda ned bild
Idun Baltzersen, Photo: Agnete Brun, Talent Norge
Idun Baltzersen, Photo: Agnete Brun, Talent Norge
Ladda ned bild

Om Verket Avesta järnverks fd hyttanläggning från 1870-talet är en av Europas bäst bevarade järnbruksmiljöer från den storskaliga industrialiseringens första epok. Industriarvsmiljön med slaggstensväggar och stora ugnar är intressant både som industrihistoriskt kulturarv och som arena för kultur. Konst, kultur och lärande samspelar här med industriarvets föremål och monumentala arkitektur. Verket drivs som en kommunal verksamhet av Avesta kommun.

Avesta Art arrangeras av Verket och finansieras av Avesta kommun, Region Dalarna, Kulturrådet.

Om Avesta Art residens. Residenset återkommer för andra året där den yrkesverksamma konstnären som väljs ut kommer att presenteras den 5/4 och visas i anslutning med residensperioden under Avesta Art 2024. Residensen genomförs med stöd från Region Dalarna.

Hela den industrihistoriska miljön, med sju olika nivåer, är tillgängliga och anpassade till behoven hos människor som lever med funktionshinder. 

Utställningsdatum: 18 maj – 22 september, kl 11-17 alla dagar (midsommarafton stängt).

Verksamhet och program: Industrihistoriska guidningar, dagliga konstvisningar, konstverkstad, föredrag, musikevenemang med mera.

Entré: 120:- vuxen, 90:- stud/pens, t o m 19 år fri entré.

Tillgänglighet: Hiss till alla våningsplan, WCR.

På vår parkering finns 2 laddstolpar till elbil

Läs mer om Verket och Avesta Art

Hitta till oss!

Följ Avesta kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Avesta kommun

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye