Enköpings kommun

Satsning på barn och ungas fritid i Enköping

Dela

Genom en fritidsinspiratör, föreningsdrivna mötesplatser och aktiviteter öppna för alla vill vi förstärka arbetet med att skapa en meningsfull fritid för barn och unga.

Målet med satsningen är att skapa möjligheter för att barn och unga i Enköping ska kunna ha en rolig, aktiv och meningsfull fritid, oavsett förutsättningar. I satsningen samarbetar flera av kommunens förvaltningar med aktörer i civilsamhället.

 – Vi tror att den här satsningen tillsammans med föreningslivet kommer vara viktiga bidrag och göra skillnad för våra barn och unga i Enköping. Särskilt för de som idag inte har en fritidsaktivitet, säger Jimmy Wiltfalk, enhetschef för föreningsstöd på upplevelseförvaltningen.

En satsning med flera delar

Resultatet av den kartläggning som enheten föreningsstöd på upplevelseförvaltningen har genomfört har tre olika delar och resultatet börjar ta form.

Fritidsinspiratör

Enköpings kommun har rekryterat Nicole Pudas som fritidsinspiratör. Nicole kommer att arbeta uppsökande med barn och unga som idag saknar en fritidsaktivitet. Målet är att ge barnet och föräldrarna hjälp att hitta meningsfulla fritidsaktiviteter i samverkan med aktörer både i kommunen och civilsamhället.

– Mitt arbete har precis kommit igång och just nu är jag ute och träffar föreningar, socialförvaltningens fältare, familjebehandlare, fritidsgårdar, fritidsledare och skolpersonal. Tillsammans med dessa aktörer arbetar vi för att identifiera de bästa vägarna till meningsfull fritid, säger Nicole Pudas, fritidsinspiratör på upplevelseförvaltningen.

Föreningsdrivna mötesplatser

Flera föreningar har sett ett behov för barn och unga att ha ett ställe att vara på efter skoltid. De har också kommit med idéer och förslag på hur mötesplatserna kan skapas av föreningarna själva. Kommunen har skrivit avtal med tre föreningar om att starta mötesplatser

• Enköpings SK fotboll med mötesplats på Enavallen

• Enköpings rugbyklubb med mötesplats i rugbyklubbens lokaler vid Korsängsfältet

• Fanna BK med mötesplats i Fanna.

Fanna och ESK har redan kommit igång med sin verksamhet. På mötesplatserna kommer ungdomarna kunna hänga med kompisar, äta mellis, göra sina läxor och aktivera sig med trygga vuxna på mötesplatsen.

Aktiviteter som är öppna för alla

Genom att skapa aktiviteter som är öppna får barn och unga ökade möjligheter att prova på och hitta olika idrotts- och kulturaktiviteter. Tanken är att de här aktiviteterna ska vara gratis och att det inte behövs ett medlemskap för att vara med, det är bara att komma dit.

– Vi hoppas att barn och unga får chansen att upptäcka allt fantastiskt som erbjuds av vårt föreningsliv i Enköping, säger Jimmy Wiltfalk.

En satsning som bygger på samarbete

För att skapa bra insatser jobbar nu flera av kommunens förvaltningar tillsammans och samarbeten har skapats med flera föreningar från Enköping. Just nu pågår dialoger hur samverkan kan se ut. Både med Riksidrottsförbundet som arbetar med öppna aktiviteter tillsammans med EHB, men även internt i kommunens olika verksamheter med barn och ungdomar som målgrupp.

Kontakter

Om oss

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye