Länsförsäkringar

Chock väntar den som tar ut pension på kort tid

Dela

Färsk statistik från Länsförsäkringar avslöjar att många tar ut pensionen under kortast möjliga tid. Med data från 376 000 pensionärer visar statistiken att ungefär var tredje tar ut pensionen under fem år. Kvinnor tenderar att i ännu högre grad välja kortare utbetalningsperioder. Och det trots att deras medellivslängd är längre än männens.

 

Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh tror att anledningen till att många väljer kortare utbetalningstid är för att säkra ekonomin. Hon påpekar samtidigt på faran med detta: - En kalldusch kan vänta den som tar ut pensionen på fem år. Hen har då i värsta fall endast den allmänna pensionen kvar, vilket kan göra det svårt att få ekonomin att gå ihop.

Uträkningen visar att den som väljer att ta ut sin pension under fem år och har en lön på 45 000 kronor får se sin pension sjunka med drygt 27 000 kronor per månad efter fem år.

 

Se hela statistiken och uträkningarna i bifogad fil.

Enligt statistiken väljer 39 procent av kvinnorna den kortaste betalningstiden på fem år jämfört med 33 procent av männen. Trifa Chireh påpekar att kvinnor idag i genomsnitt har en pension som är cirka 7 000 kronor lägre än mäns. Detta ekonomiska gap anser hon kan tvinga många kvinnor att ta ut sin pension på kort tid.

Uträkningen visar att det finns andra stora skillnader i när och hur personer väljer att ta ut sin pension. Var man bor i landet är en faktor som skiljer pensionärerna åt. Personer boende i Gävleborg toppar län med kort utbetalningstid.

- Men även män lever längre vilket talar för längre utbetalningstider även för dem. Det som får många att välja den kortare utbetalningstiden kan bero på att allt blivit mycket dyrare under de senaste åren och att man har kvar bostadslån och barn som bor kvar hemma. Statistik visar samtidigt att allt fler pensionärer hamnar hos Kronofogden, säger Trifa Chireh.

Men hon pekar på att det kan komma som en tråkig överraskning när de fem åren är till enda och pensionen sjunker med ett antal tusenlappar per månad:

-Det är viktigt att planera för ett aktivt liv då vi lever allt längre och se till att utbetalningarna blir jämna över flera år och inte bara under några år. Om du går i pension när du är 65 år och väntas leva till du är 85 år ska pengarna räcka längre än fem år.


Uträkning

Lön (brutto)

Så här mycket får du i pension per månad om du tar ut tjänstepensionen på fem år (brutto) Allmän pension och tjänstepension

Efter fem år får du så här mycket i resten av livet per månad (brutto) Allmän pension

Så här mycket får du per månad om du i stället väljer livslång utbetalning på tjänstepensionen (brutto) Allmän pension och tjänstepension

29 000 kronor

33 691 kronor

16 156 kronor

20 568 kronor

35 000 kronor

38 911 kronor

17 748 kronor

23 071 kronor

45 000 kronor

47 608 kronor

20 398 kronor

27 242 kronor

Källa; Länsförsäkringar

Tabellen visar att den som väljer att ta ut sin pension under fem år och har en lön på 45 000 kronor får se sin pension sjunka med drygt 27 000 kronor per månad efter dessa fem år.

 

Andelen kvinnor som tar ut pensionen under fem år i topp fem

Plats

Län

Andel

1

Gävleborg

36,6

2

Örebro

34,1

3

Västmanland

33,0

4

Västernorrland

30,0

5

Östergötland

29,0

Källa; Länsförsäkringar

 

Andelen män som tar ut pensionen under fem år i topp fem

Plats

Län

Andel

1

Gävleborg

27,3

2

Västernorrland

26,9

3

Örebro

26,4

4

Västmanland

25,6

5

Jämtland

25,1

Källa; Länsförsäkringar

Det finns sex fallgropar du bör undvika vid planering och uttag av pensionen:

  1. Gör en pensionsprognos genom att logga in på minpension.se för att bilda dig en uppfattning om hur mycket pension du kommer att få. Du kan också prova att leva på den pension du kommer att få innan du slutar jobba för att få en känsla för hur du klarar ekonomin. Pensionsmyndigheten har dessutom kostnadsfria informationsmöten för dig som relativt snart ska gå i pension.
  2. Ta inte ut pensionen för snabbt: Planera för ett aktivt liv då vi lever allt längre och se till att utbetalningarna blir jämna över flera år för att säkerställa en hållbar ekonomi under pensionen och inte bara under några år. Om man har en sjukdom eller andra omständigheter som gör att man inte förväntar sig att leva lika länge som genomsnittet, kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att ta ut pensionen på kort tid.
  3. Undvik onödigt hög skatt: Om du tar ut pensionspengarna under en kort period kan det leda till högre inkomstskatt, om detta gör att du överstiger gränsen för statlig inkomstskatt. Detta kan innebära att en större del av din pension går till skatt än om du sprider ut uttagen över en längre tid.
  4. Sänk inte placeringsrisken för tidigt: Tänk på att du kan leva i minst 20–25 år efter pensioneringen, våga ta relativ hög risk och förvalta ditt sparande även om pensionen är under utbetalning. Här gäller det att hitta en balans i risknivån om du har marginaler i din ekonomi.
  5. Se över efterlevandeskyddet: Din familjesituation kan ha förändrats sedan du började spara till pensionen. Ta hänsyn till detta och överväg om du behöver behålla eller ta bort efterlevandeskyddet i dina pensioner. Pensionskapitalet som du inte tar ut kan ses som en inkomstförsäkran till efterlevande. Om du tar bort skyddet i din tjänstepension ökar din pension med upp till 10 procent.
  6. Överväg att flytta pensionskapitalet: Om möjligheten finns, överväg att flytta ditt tjänstepensionskapital till ett annat bolag om det kan ge bättre villkor och avkastning. Det absolut viktigaste att tänka på när det gäller flytten är att det ska bli bättre och då kan det vara en idé att flytta till ett starkare bolag.
  7. När pensionen är under utbetalning så går inte att ändra utbetalningsplanen: När utbetalningarna från tjänstepension och privatpensionssparande väl har börjat är möjligheten att ändra utbetalningsplanen begränsade. Det beror på att utbetalningarna från en pensionsförsäkring under de fem första åren måste göras med samma eller stigande belopp. Femårsregeln kommer från skattelagstiftningen. Den innebär att det inte går att göra ett uppehåll i pensions-utbetalningarna eller att förlänga utbetalningstiden under de fem första åren. Det gäller både om man har privat pensionssparande eller tjänstepension oavsett om det är en kollektivavtalad tjänstepension eller en individuell sådan.

Fakta
Det svenska pensionssystemet är uppdelat i tre delar: allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande. Den allmänna pensionen betalas ut så länge du lever. Du kan även ta ut den allmänna pensionen samtidigt som du fortsätter att arbeta från 63 års ålder (2024). För tjänstepension och privat pensionssparande har du möjlighet att välja att ta ut pensionen under fem, tio, femton år eller så länge du lever. Det ger dig flexibilitet att bestämma när och hur du tar ut olika delar av pensionen. Default så betalas tjänstepensionen livsvarigt om man inte anger annat.

 

För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073–094 28 52
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08–588 41 850
 

Bilder

Dokument

Om länsförsäkringsgruppen

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye