Pressinbjudan: Naturskyddsföreningens rikskonferens i Jönköping 3–5 maj
I år håller Naturskyddsföreningen sin stora rikskonferens i Jönköping. På programmet finns föreläsningar om hoten mot Vättern, den ”gröna omställningen” och massor med musik och kultur. Välkommen att bevaka konferensen!
Naturskyddsföreningen bjuder i år in till rikskonferens på Kulthuset Spira i Jönköping. Årets konferens har rubriken ”Skydda det som inte får försvinna. Samtal vid Vätterns strand”, och bjuder på ett brett program om klimat och miljö, med inslag av musik och kultur.
Media är välkommen att närvara vid samtliga programpunkter som hålls i Teatersalongen på Kulturhuset Spira. För att delta i övriga punkter i programmet eller för intervjuer med talare eller representanter från Naturskyddsföreningen kontakta pressekreterare Elin Williams på telefon 070-595 78 09 eller Petra Holgersson på 072–565 44 05.
NÄR? 3 – 5 maj 2024
VAR? Scenprogrammet Kulturhuset Spira, Kulturgatan 3 i Jönköping.
Utöver scenprogram bjuder dagarna på prova-på-aktiviteter som lagningsworkshop, plantloppis, bihotells-bygge och utflykter till bland annat Tabergsgruvan och Strömsbergsskogen. Se mer i programmet.
Godbitar bland programpunkterna, talare och artister:
-
Invigning, lördag kl. 9.00. Musik och tal av bland andra Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen, Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen och Brittis Benzler, landshövding i Jönköpings län.
-
Hoten mot Vättern, scensamtal fredag 16.30. Föreläsare Berit Arheimer, professor i hydrologi, Elisabeth Lennartsson från Aktion Rädda Vättern och Carina Gustafsson från Urbergsgruppen.
-
En kväll för och med naturskyddare, fredag 18.30 med konstnärer och musiker samt föreläsning av Sverker Sörlin, idéhistoriker och professor i miljöhistoria. Under kvällen delas Naturskyddsföreningens pris Silverfalken och Skogspriset ut.
-
Vad menar vi med grön omställning? Scensamtal lördag 4 maj kl. 16.15 med bland andra Arne Müller, journalist och författare, Anders Wijkman, författare, debattör och ledamot av FN:s Resurspanel samt Sara-Elvira Kuhmunen, ordförande Sáminourra.
-
Plocka skräp med Amir Faqiri, lördag 4 maj kl. 12.05. Amir Faqiri skapar konst av skräp han plockar i Jönköping och från Vätterns stränder.
-
PFAS i vatten, scensamtal om vår tids värsta miljögift, 4 maj kl. 13.00.
-
YoJuliet, kulturinslag. Duon, som består av stråkmusikern och pianisten Julia Sandwall och sångaren och slagverkaren Yohanna Eek Björnulfson, producerar kontinuerligt filmmusik och spelar live.
-
Jan Carleklevs, kulturinslag. Ljudkonstnär som skapat insektskörer och sound walks med vitryggig hackspett.
-
Amir Trabulsi, kulturinslag. Svensk violinist med rötter i Palestina, Syrien och Kalmar. Folk- och världsmusik.
-
Nina Åkerblom Nielsen, kulturinslag. Multiartist från Jönköping.
-
Flora of Ukraine, föreläsning söndag 5 maj kl. 13.45. Kriget kom emellan de ukrainska biologernas och botanikernas arbete med “Flora of Ukraine”. Tillsammans med Österängens Konsthall och Biosfärområde Östra Vätterbranterna har de fortsatt arbetet, bla. genom konstprojektet Mörk flora.
Här hittar du hela programmet.
Arrangör: Caroline Matsson, caroline.mattson@naturskyddsforeningen.se
Kontakter
Elin WilliamsPressekreterare
Tel:0705 95 78 09elin.williams@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Ny rapport: Fast fashion är ett monster i garderoben6.9.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
Idag köper svensken i genomsnitt 25 plagg per år, strumpor och underkläder undantaget. Det är tjugo plagg för mycket. I en klimatanpassad garderob kan bara fem nya plagg per år hängas in, och plagget måste även klara 270 användningar. Det visar Naturskyddsföreningens nya rapport Monstret i garderoben. Idag används en t-shirt enbart runt 30 gånger.
Beslut om bottentrålning i Bratten överklagas till miljödomstolen4.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bratten är ett av de mest trålade områdena i hela Europa, trots att det ska vara skyddat. Naturskyddsföreningen har krävt tillståndsprövning och förbud av bottentrålning i Bratten, vilket Länsstyrelsen i Västra Götaland avslog. Nu överklagar Naturskyddsföreningen beslutet till miljödomstolen.
Nu startar Sveriges första fröbank för vilda växter3.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
En fröbank är ett effektivt sätt att gynna den biologiska mångfalden och bevara svenska vilda arter. Endast en procent av Sveriges blomsterängar finns kvar jämfört med för hundra år sedan. Nu startar Naturskyddsföreningen tillsammans med Länsstyrelsen i Skåne projektet SwedeSeed, där fröer från vilda ängsblommor samlas in för att bevaras långsiktigt och sås i naturen.
Utredning om kärnkraftsfinansiering: Naturskyddsföreningens kommentar13.8.2024 10:00:15 CEST | Pressmeddelande
Igår presenterade regeringens tillsatta utredare Mats Dillén sina slutsatser om finansiering av nya kärnkraftreaktorer. – Utredningen visar tydligt att kärnkraft inte är lönsamt och att det råder stora osäkerheter kring vad notan blir i slutändan, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Här firas Ängens dag för att rädda Sveriges hotade ängsmarker11.7.2024 10:44:45 CEST | Pressmeddelande
Den första helgen i augusti firas Ängens dag. Men redan från mitten av juli anordnar Naturskyddsföreningen en mängd aktiviteter runt om i landet för att skydda den alltmer sällsynta ängsmarken.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum