Naturskyddsföreningen

Pressinbjudan: Naturskyddsföreningens rikskonferens i Jönköping 3–5 maj

Dela

I år håller Naturskyddsföreningen sin stora rikskonferens i Jönköping. På programmet finns föreläsningar om hoten mot Vättern, den ”gröna omställningen” och massor med musik och kultur. Välkommen att bevaka konferensen!

Naturskyddsföreningen bjuder i år in till rikskonferens på Kulthuset Spira i Jönköping. Årets konferens har rubriken ”Skydda det som inte får försvinna. Samtal vid Vätterns strand”, och bjuder på ett brett program om klimat och miljö, med inslag av musik och kultur.  

Media är välkommen att närvara vid samtliga programpunkter som hålls i Teatersalongen på Kulturhuset Spira. För att delta i övriga punkter i programmet eller för intervjuer med talare eller representanter från Naturskyddsföreningen kontakta pressekreterare Elin Williams på telefon 070-595 78 09 eller Petra Holgersson på 072–565 44 05. 

NÄR? 3 – 5 maj 2024 

VAR? Scenprogrammet Kulturhuset Spira, Kulturgatan 3 i Jönköping.  

Utöver scenprogram bjuder dagarna på prova-på-aktiviteter som lagningsworkshop, plantloppis, bihotells-bygge och utflykter till bland annat Tabergsgruvan och Strömsbergsskogen. Se mer i programmet.  

Godbitar bland programpunkterna, talare och artister:  

  • Invigning, lördag kl. 9.00. Musik och tal av bland andra Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen, Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen och Brittis Benzler, landshövding i Jönköpings län. 

  • Hoten mot Vättern, scensamtal fredag 16.30. Föreläsare Berit Arheimer, professor i hydrologi, Elisabeth Lennartsson från Aktion Rädda Vättern och Carina Gustafsson från Urbergsgruppen.  

  • En kväll för och med naturskyddare, fredag 18.30 med konstnärer och musiker samt föreläsning av Sverker Sörlin, idéhistoriker och professor i miljöhistoria. Under kvällen delas Naturskyddsföreningens pris Silverfalken och Skogspriset ut.    

  • Vad menar vi med grön omställning? Scensamtal lördag 4 maj kl. 16.15 med bland andra Arne Müller, journalist och författare, Anders Wijkman, författare, debattör och ledamot av FN:s Resurspanel samt Sara-Elvira Kuhmunen, ordförande Sáminourra.  

  • Plocka skräp med Amir Faqiri, lördag 4 maj kl. 12.05. Amir Faqiri skapar konst av skräp han plockar i Jönköping och från Vätterns stränder.   

  • PFAS i vatten, scensamtal om vår tids värsta miljögift, 4 maj kl. 13.00. 

  • YoJuliet, kulturinslag. Duon, som består av stråkmusikern och pianisten Julia Sandwall och sångaren och slagverkaren Yohanna Eek Björnulfson, producerar kontinuerligt filmmusik och spelar live. 

  • Jan Carleklevs, kulturinslag. Ljudkonstnär som skapat insektskörer och sound walks med vitryggig hackspett. 

  • Amir Trabulsi, kulturinslag. Svensk violinist med rötter i Palestina, Syrien och Kalmar. Folk- och världsmusik. 

  • Nina Åkerblom Nielsen, kulturinslag. Multiartist från Jönköping. 

  • Flora of Ukraine, föreläsning söndag 5 maj kl. 13.45. Kriget kom emellan de ukrainska biologernas och botanikernas arbete med “Flora of Ukraine”. Tillsammans med Österängens Konsthall och Biosfärområde Östra Vätterbranterna har de fortsatt arbetet, bla. genom konstprojektet Mörk flora.  

Här hittar du hela programmet.  

Arrangör: Caroline Matsson, caroline.mattson@naturskyddsforeningen.se  

Kontakter

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Uttalande från Naturskyddsföreningens rikskonferens: Stoppa gruvan vid Norra Kärr5.5.2024 15:42:38 CEST | Pressmeddelande

Gruvplanerna strax öster om Vättern har återigen blivit aktuella. Det är bolaget Greenna Mineral (tidigare Tasman Metals) som vill starta en stor gruva för att utvinna de sällsynta jordartsmetaller som finns där. Men platsen, Norra Kärr, är den sämsta tänkbara för en gruva, utifrån hänsyn till såväl dricksvatten som miljö och människor. Planerna har tidigare underkänts av Högsta Förvaltningsdomstolen, men har nu fått förnyad aktualitet genom EU:s nya förordning om kritiska råvaror, som innebär att vissa gruvprojekt kan få en gräddfil genom miljöprövningen. Under den planerade gruvbrytningen kommer vatten från gruvan ledas genom känsliga vattensystem där den biologiska mångfalden riskerar att skadas. En del av vattnet från gruvan kan också hamna i Vättern, där en förorening skulle få oåterkalleliga konsekvenser. Vättern är idag dricksvattentäkt för cirka 300 000 människor och en viktig miljö för otaliga arter. I framtiden kan efterfrågan på Vätterns vatten komma att öka ännu mer. Vi bef

Ny rapport: Stora skillnader i klimat- och miljöpolitik inför EU-valet2.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det råder stora skillnader mellan de svenska partiernas inställning i klimat- och miljöpolitiska frågor inför EU-valet. Det visar Naturskyddsföreningens enkät, där partierna fått ta ställning till tjugo miljöpolitiska förslag. Enkäten visar också att endast tre av åtta partier vill minska EU:s klimatutsläpp till nära noll till 2040 och att en majoritet av partierna svarar nej till att ha kvar nuvarande artskydd i EU.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye