Grafiska Företagen

Den grafiska branschens utveckling hämmas av att för få utbildas

Dela

En ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen ger en positiv bild av den grafiska branschen, som förväntas växa med 750 anställda de närmaste tre åren. Ett orosmoln är dock att det utbildas alldeles för få för att täcka rekryteringsbehovet, vilket medför att antalet som rekryteras utan någon formell utbildning för branschen ökar.

Grafiska Företagens vd
Grafiska Företagens vd Juliana Fälldin Inga restriktioner

I år är det endast två gymnasieskolor och två yrkeshögskolor som utbildar för hela den grafiska branschen i Sverige. Konsekvensen av att det bara utbildas några tiotals personer per år är att företagen tvingas rekrytera personer utan anpassad utbildning. Årets mätning visar också att antalet planerade rekryteringar som inte ställer krav på formell utbildning är klart fler än vid tidigare mätningar.

  • Att det endast utbildas några tiotal personer per år är en stor utmaning för en bransch som planerar att öka antalet anställda de kommande åren. Vi har påtalat detta för politiken och utbildningsanordnare under flera år, men nu börjar läget bli kritiskt, säger Eva Glückman, vd för Grafiska Företagen.

Den grafiska branschens totala rekryteringsbehov för de närmaste tre åren beräknas till närmare 950 personer, varav cirka 500 yrkesarbetare och 450 tjänstemän. Den främsta anledningen till att företagen kommer att behöva rekrytera ny personal är att verksamheten växer, men även pensionsavgångar är en vanlig anledning.

Svårigheterna att rekrytera beror främst på att det är brist på personer med rätt kompetens, bland annat i olika trycktekniker, bokbinderi samt skylt och dekor. Eftersom det finns så få utbildningsorter är även geografiska avstånd ett växande problem. Företagens intresse av att erbjuda olika former av utbildningsplatser minskar, troligen som en följd av att det finns så få utbildningsanordnare kvar.  

Läs rapporten i sin helhet

Kontakter

Dokument

Grafiska Företagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för den grafiska industrin. Våra drygt 400 medlemsföretag med ca 12 000 anställda utvecklar, förpackar och distribuerar budskap för hela samhället.

Den grafiska industrin som omsätter ca 38 miljarder kronor har en viktig uppgift i marknadsekonomin, demokratin och i utbildningen. Grafiska Företagen inspirerar till nytänkande för ökad konkurrenskraft.

Följ Grafiska Företagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Grafiska Företagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye