Läkemedelsverket

Läkemedelsverket i europeisk allians för kritiska läkemedel

Dela

I april lanserades Alliansen för kritiska läkemedel (CMA) vid hälsoministrarnas informella möte i Bryssel. Läkemedelsverket är en av Sveriges representanter i samarbetet. Målet för alliansen är att identifiera åtgärder och föreslå lösningar för att stärka tillgången på kritiska läkemedel i EU.

Bild på Maria Wanrud till vänster och CMA:s logga till höger
I april lanserades Alliansen för kritiska läkemedel (CMA) . Läkemedelsverket är en av Sveriges representanter i samarbetet. Målet för alliansen är att identifiera åtgärder och föreslå lösningar för att stärka tillgången på kritiska läkemedel i EU. Foto: Jeanette Hägglund

Det är EU:s myndighet för beredskap och insatser vid hälsokriser (Hera) som lanserar Alliansen för kritiska läkemedel. Totalt ingår cirka 250 medlemmar från regeringar, industri, hälso- och sjukvård och civilsamhälle. Alliansen ska under fem år fokusera på EU:s industripolitik och skapa variation i de internationella leveranskedjorna.

– Grundtanken är att Europa måste bli mindre beroende av omvärlden för att tillverka och trygga försörjningen av kritiska läkemedel. Alliansen är ett svar på den ökade bristen på läkemedel som Sverige och övriga Europa har sett den senaste tiden, berättar Maria Wanrud, gruppchef och Läkemedelsverkets representant i alliansen.

En plattform för EU-kommissionen

Från Sverige deltar förutom Läkemedelsverket bland annat Socialstyrelsen, Karolinska institutet och Sveriges Kommuner och Regioner. Uppgiften blir att identifiera utmaningar, prioriteringar och möjliga politiska lösningar på problemet med brist på kritiska läkemedel i EU.

– Tillgången till läkemedel är en verkligt prioriterad fråga i Europa. I slutet av förra året presenterades EU:s lista över kritiska läkemedel, på över 200 aktiva substanser, som är kritiska för hälso- och sjukvården i Europa. Initiativet till en allians är ett ytterligare ett steg i det arbetet, fortsätter Maria Wanrud.

En prioriterad fråga för Läkemedelsverket

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s styrgrupp för brister och läkemedelssäkerhet (MSSG) presenterade i veckan en rekommendation för hur aktörer i läkemedelskedjan kan säkra tillgänglighet och leverans av kritiska läkemedel.

– Läkemedelsverket arbetar dels nationellt för att minska riskerna för och konsekvenserna av brist på läkemedel. Men myndigheten är också aktiv i det europeiska samarbetet. Bristsituationer på läkemedel känner inga nationsgränser, vi behöver också arbeta tillsammans i EU, även för att stärka tillgången till läkemedel i övriga världen, avslutar Maria Wanrud.

Kontakter

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye