Tyska Turistbyrån

Hemliga tavernor i Franken och andra kulinariska guldkorn i Tyskland

Dela

Förr i tiden tömde man lador, vardagsrum eller till och med privata sovrum för att under en begränsad tid servera gästerna sina egna viner och genuin husmanskost. Idag är vinområdenas sk ”Heckenwirtschaften” en säsongsbetonad höjdpunkt för alla som gillar genuina upplevelser. Det bayerska vinområdet Franken bjuder på lysande exempel, just när det kommer till Heckenwirtschaften.

Bröd och vin är huvudingredienserna hos en Heckenwirtschaft
Bröd och vin är huvudingredienserna hos en Heckenwirtschaft © Because You Are Hungry/Benedikt Steinle & Antonia Kögl

Tavernor i häcken är det direktöversatta ordet för Heckenwirtschaft. En gång i tiden betydde det att vingården saknade utskänkningstillstånd och drev sin restaurang i hemlighet. Idag betyder det att värdshusägaren får servera (och har tillstånd för) säsongsbaserad utskänkning av vin och mat. Vinodlarna öppnar sina dörrar för att erbjuda gästerna en möjlighet att prova de senaste vinerna och äta en hemmagjord måltid i en mysig atmosfär. Ofta är entrén till restaurangen dekorerad med en grankvist, en färgglad bukett eller en vinranka, som en väl synlig skylt.

Heckenwirtschaft är typisk för Franken, det område som ligger öster om Frankfurt. Området består av 16 regioner och 15 karakteristiska städer med mycket kultur, vandringar, cykelleder, julmarknader men även krigshistoriska minnen.

Städerna som ligger i området är bland annat Würzburg, Bamberg, Bayreuth, Nürnberg och den charmiga korsvirkesstaden Rothenburg ob der Tauber. Här hittar du även de mindre välkända, men väl värda ett besök, städerna Coburg, Dinkelsbühl och Forchheim. De flesta av dessa städer är korsvirkesstäder som har mycket historia och kultur att bjuda på. Bayreuth har många festivaler, såsom ”barock i Bayreuth”. Här går det att bo i ett prisat ölbryggeri. Kulmbach har å sin sida tillägnat ölen en hel vecka och kallas för ”ölets hemliga huvudstad”.

Franken är även en region där vinproduktion  av högsta kvalitet inte bara utlovas, utan även efterlevs. Vinet firas seriöst, på vinfestivaler och vinkulturevenemang. Varje år utser man en vindrottning, någon slags ”vinambassadör, vars uppgift är att berätta om regionen och regionernas viner på olika tillställningar på hemmaplan, men även utromlands.

I Franken vandrar man längs vinstigar och njuter av platserna för en perfekt terroir - magiska platser både när det gäller vinet men också städerna, kulturen och utsikten. Här kan du uppleva vin och gästfrihet på restauranger, värdshus och vinbarer där stor vikt läggs på det frankiska köket och regionala delikatesser.

Franken är bara en liten del av Tyskland och precis som i många andra delar av landet hittar vi här också kultur, vandring, cykling och historiska platser. Här finns gott om natur med nationalparker för vandring och cykelturer, med lagom avstånd mellan gästgiverierna och vingårdarna, för luncher och nya upplevelser. I Franken finns bland annat fem UNESCO-världsarv, tex residenset i Würzburg, gamla stan i Bamberg och den äldsta jordgloben i världen, från 1492, som finns på Nationalmuseum i Nürnberg. I Nürnberg ligger också Deutsche Bahns tågmuseum, där tågentusiaster i alla åldrar kan uppleva tåghistorien i Tyskland, i år med en specialutställning om tågtoaletter.

Att Tyskland är ett populärt resmål bland svenskarna, visar förra årets övernattnings-statistik. År 2023 växte svenskarnas resor till Tyskland med 11,5% jämfört med året innan. Den svenska marknadsandelen – utav alla resor som görs till Tyskland - ligger idag på 1,8%.

Mer info om Tysklands kulinariska guldkorn finns på germany travel.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bröd och vin är huvudingredienserna hos en Heckenwirtschaft
Bröd och vin är huvudingredienserna hos en Heckenwirtschaft
Ladda ned bild
Sparristid på restaurang Wonka
Sparristid på restaurang Wonka
Ladda ned bild
Det frankiska museet i Würzburg
Det frankiska museet i Würzburg
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Tyskland - Det vänliga semesterlandet

På uppdrag av den tyska regeringen har Tyska Turistbyråns huvudkontor (DZT - Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.) arbetat i mer än femtio år för att sprida budskapet om reselandet Tyskland till den övriga världen. Tyskland är känt för sin turistiska mångfald över hela världen vilket har gjort uttrycket reselandet Tyskland till ett av de mest välkända varumärkena. Läs mer på www.germany.travel

Följ Tyska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tyska Turistbyrån

Från tung industri till kulturens vagga - okända pärlor i Sachsen-Anhalt29.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Östra Tyskland är fortfarande relativt okänt bland många svenskar. Regionen Sachsen-Anhalt var under DDR-tiden mest känd för sin industri med tung produktion men har tagit ett nytt initiativ för att rensa gamla industriområden och locka besökare till några välbevarade hemligheter. Här finns många okända historiska skatter, kultur och spännande upplevelser för dagens besökare.

Försvunnen ö i norra Tyskland funnen efter 662 år28.3.2024 10:05:47 CET | Pressmeddelande

Det finns vaga, skriftliga indikationer på att en större stad måste ha försvunnit i en förödande översvämningen år 1362. Men ingenting hittades. Första fynden skedde 1921 då en bonde vid lågvatten gick djupt ner i lerbottnen mellan ön Nordstrand och Hallig Südfall och upptäckte fåror, keramik och rester av en brunn. Det skulle kunna vara ett aprilskämt, men letandet efter ön Rungholt har en lång historia.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye