IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Tillväxten kom av sig

Dela

I slutet av 2023 hade innovations- och kemiindustrin i Sverige höga förväntningar på ökade försäljningsvolymer. Dock visade resultatet för första kvartalet att tillväxten endast nådde upp till samma nivå som under 2023. Med tanke på de globala ekonomiska och politiska osäkerheterna, är förväntningarna inför det andra kvartalet mer återhållna.

Carl Eckerdal är chefekonom på IKEM
Carl Eckerdal är chefekonom på IKEM

– Förutsättningarna i början av året har inte resulterat i den tillväxt industrin hoppades på. Vi ser en tydlig avmattning i efterfrågan, vilket speglas i företagens nuvarande försäljningsvolymer, säger Carl Eckerdal, chefekonom på IKEM.

Även globala ekonomiska trender, speciellt inom EU och framför allt i Tyskland, har påverkat våra medlemmars verksamheter.

– De ekonomiska och energirelaterade utmaningarna i Tyskland, vår största handelspartner, har haft en direkt påverkan på oss. Tysklands energikris skapar oro i hela tillverkningsindustrin. Denna osäkerhet speglas i de avmattade försäljningsvolymerna, särskilt på exportmarknaden, säger Carl Eckerdal, chefekonom på IKEM.

Innovations- och kemiindustrin står inför betydande utmaningar i övergången till klimatneutralitet. För att behålla konkurrenskraften är det kritiskt att ha goda nationella förutsättningar. IKEM:s medlemsföretag har identifierat elförsörjning, bolagsskatter och en politik som främjar långsiktiga investeringar som centrala ramvillkor. Bland dessa framhävs politisk stabilitet som det mest avgörande för att säkerställa en förutsägbar och gynnsam investeringsmiljö.

– Vår industri kräver stabila och förutsägbara villkor för att framgångsrikt kunna möta framtidens utmaningar. Det är dags för tydliga och konsekventa politiska beslut som stödjer den hastighet och omfattning som vår omställning kräver, säger Jonas Hagelqvist, vd, IKEM.

Konjunkturbarometern för Q1 2024 finns bifogad.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jonas Hagelqvist, vd IKEM.
Jonas Hagelqvist, vd IKEM.
Ladda ned bild

Dokument

Om oss

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse och står för en fjärdedel av industrins exportvärde och för en femtedel av industrins förädlingsvärde.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

IKEM kräver omedelbara åtgärder för ökad elproduktion18.6.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Industrins elbehov ökar med 88 TWh fram till 2035. Det motsvarar ytterligare nästan två tredjedelar av Sveriges nuvarande elanvändning. Det tidigare prognostiserade tillkommande elbehovet om 70 TWh till år 2030 har senarelagts till år 2032 med anledning av bristerna i svensk elproduktion och elnätskapacitet. Det visar en kartläggning som gjorts på uppdrag av SKGS – ett energisamarbete mellan de elintensiva industriernas branschorganisationer. IKEM kräver nu mindre snack och mer verkstad från politiken.

Industriarbetsgivarna och IKEM: Så ser förutsättningar ut inför avtal 20257.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Svensk industri är avgörande för Sveriges ekonomiska utveckling och företagens internationella konkurrenskraft påverkar vilka löneökningar Sverige kan hantera. Hur ser förutsättningarna ut inför avtalsförhandlingarna 2025? Välkommen på pressträff med IKEM – Innovations- och kemiindustrierna och Industriarbetsgivarna i Näringslivets Hus, Storgatan 19 i Stockholm den 14 juni kl 9.30.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye