Enköpings kommun

Fira nationaldagen i Enköping

Dela

Varmt välkomna att fira Sveriges nationaldag i Enköping. Firandet pågår klockan 12–15 med uppträdanden, utställningar av lokala föreningar, tal och allsång.

Nationaldagsfirandet börjar traditionsenligt på Stora torget i Enköping med musik. Hemvärnets Musikkår Uppsala och fanvakten från Ledningsregementet i Enköping spelar och leder oss upp till Skolparken. I paraden deltar också Enköpings scoutkår, Enköpings Folkdansgille och Lions Enköping. Alla är välkomna att gå i paraden.

Klockan 12 är det samling på Stora torget i väntan på Hemvärnets musikkår. Flaggorna på Stora torget hissas på morgonen av Enköpings scoutkår.

Nationaldagsfirande i Skolparken

Nationaldagsfirandet i Skolparken bjuder på flera traditionsenliga inslag som tal av kommunfullmäktiges ordförande, musik, dans och allsång. I parken kan du träffa föreningar, köpa fika eller mat. För barnen finns OK Enens miniorientering, Fritidsbanken och flera prova på aktiviteter. Missa inte heller att besöka kommunens biblioteksbuss där du kan låna och prata böcker. Försvarsmakten kommer att finnas på plats vid södra ingången till Skolparken. I år visas tre olika fordon som besökarna får titta på och klättra in i.

Elin Furin och Ida Berg är systrar och är namn som känns igen från Enköpings Showgrupp Återsken, eller deras egen showduo ”Sisters”. Duon kommer att leda scenprogrammet och bjuda på allsång, där alla kan sjunga med, och framträdanden med en rad av sina mest omtyckta låtar. Andra som uppträder på Skolparksscenen är Enköpings kammarkör, finska kören Domenicus och Enköpings folkdansgille.

I år uppmärksammas Ukraina. Tre ungdomar Tetiana Builuk, Olha Hamkiv och Ella Ahde läser ukrainska dikter och framför en sång med stöd av författaren Ak Welsapar.

Firandet på Skolparksscenen pågår klockan 13–15 och är kostnadsfritt.

Nationaldagsfirandet i Enköping är ett samarbete mellan Enköpings kommun, Ledningsregementet i Enköping, Hemvärnets Musikkår Uppsala, Enköpings scoutkår, Enköpings folkdansgille, Lions Enköping och lokala föreningar. 

Mer information om nationaldagsfirandet finns på kommunens webbplats: enkoping.se/nationaldagen.

Medborgarskapsceremoni

Enköpings kommun välkomnar varje år nyblivna svenska medborgare som bor i Enköping till en ceremoni. Medborgarskapsceremonin äger rum på Sveriges nationaldag den 6 juni och vänder sig till inbjudna.

Kontakter

Om oss

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye