Region Kronoberg

De får årets kulturstipendier i Region Kronoberg

Dela

Kulturnämnden beslutade på fredagen om årets kulturstipendiater. Det handlar om fem arbetsstipendier om 60 000 kronor vardera samt två ungdomsstipendier på 20 000 kronor.

Stipendiaterna har valts ut av en expertgrupp som tillsatts av kulturenheten på Region Kronoberg. Expertgruppen speglar många olika delar av kulturlivet, och i deras arbete har de som det främsta kriteriet sett till ”konstnärlig färdighet”.

Årets stipendiater, med expertgruppens motiveringar, är:

Arbetsstipendier

Linnéa Rydqvist, scenkonst

”Linnéa Rydqvist är en mångsidig musikalartist med stora ambitioner och med ett outtröttligt driv inom sin stora passion, och en dedikation att fortsätta utvecklas och bidra till konstens värld, inte minst i Kronobergs län.”

Lena Håkansson, konsthantverk/design

” Med en till synes gränslös kreativitet och experimentlust öppnar Lena Håkansson upp nya infallsvinklar och möjligheter, vilka med stor hantverksskicklighet omsätts till artefakter och produkter inom det textila området.”

Olivia Brisvall Rydqvist, musik

” Olivia Brisvall Rydqvist visar på en otroligt fin konstnärlig färdighet i sitt fagott-spel i högkvalitativa blåsensembler runt om i Sverige. Som pedagog kämpar Olivia för att få fler unga till att spela vad hon kallar för utrotningshotade instrument.”

Anna Winberg Sääf, litteratur

” För hennes litterära skapande och forskandemetod - i interaktion med människor och genom berättelser som rör sig i dåtid och nutid.”

Evelina Nolin, bild och form

”Genom att ge liv åt landskapet och samtidigt skapa reflektion över materialets berättelse och benägenheter, levandegör Evelina Nolin sina skulpturer, vilka kännetecknas av ett alldeles eget djupgående konstnärligt kunnande.”

Ungdomsstipendier

Linnéa Sjöstrand, musik

” Linnéa Sjöstrand är en eldsjäl som har som mål att bli en framstående violinist, solist och konstnärlig ledare, samt ambassadör för den klassiska musiken. Trots hennes unga ålder håller hon en väldigt hög nivå med sitt spel.”

Eyla Max, scenkonst

”Eyla Max har på ett övertygande sätt visat sin begåvning för artisteri med en avgörande passion och målmedveten ambition för en fortsatt karriär som musikalartist.”

Expertgrupp

Årets expertgrupp har bestått av följande personer:

Elias Jakobsson, musiker Ulf Jansson, svarvare, konsthantverkare
Tina K Persson, författare, journalist, poet
Anya Johannesson, Riksteatern Kronoberg
Alexandra Stiernspetz Nylén, Kulturparken Småland
Magnus Wallin, konstnär

Kontakter

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye