Region Kronoberg

Extra ersättning till sjuksköterskor på akuten som tar extrapass

Dela

I år är det ovanligt svårt att lösa bemanningen inom sjukhusvården i Kronoberg under semesterperioden. Särskilt besvärligt är det i akutsjukvården. Regionstyrelsens presidium har nu fattat beslut om en extra ersättning till sjuksköterskor på akutkliniken som arbetar extra pass: förutom ordinarie övertidsersättning får de 200 kronor per arbetad timme. 
– Detta är en åtgärd för att försöka lösa det svåra läget utan att våra medarbetare ska behöva flytta sin semester, säger Henrietta Modig Serrate (S), regionstyrelsens ordförande.

– Den här satsningen på ersättning för extrapass är möjlig tack vare att vi har en välfungerande dialog med Vårdförbundet på lokal nivå, och har kommit överens om lokalt förhandlade undantag från övertidsblockaden på akutkliniken, säger Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Svårigheter att få tag i hyrpersonal, de nya allmänna bestämmelserna om dygns- och veckovila samt Vårdförbundets konflikt om övertidsblockad och tidigare nyanställningsblockad – många faktorer samverkar negativt när det gäller bemanningen inom sjukhusvården sommaren 2024.

– Just på akutkliniken har vi sett att prognoserna för bemanningen är oroväckande låga, och det står tydligt att de enda resurser som just nu finns att tillgå är att befintlig personal arbetar mer. Istället för att flytta semestrar vill vi försöka lösa detta genom att erbjuda extra ersättning för de sjuksköterskor som frivilligt arbetar extra pass, säger Henrietta Modig Serrate.

Beslutet om den extra ersättningen är fattat av regionstyrelsens presidium, på delegation av regionstyrelsen. Det gäller 400 extrapass och ska finansieras genom anslag från regionstyrelsens budgetram. Ersättningen kompletterar de tidigare överenskomna semesterförmåner som Region Kronoberg erbjuder sina medarbetare.

Kontakter

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye