Mäklarna optimistiska om uppsving på bostadsmarknaden
Inför årets tredje kvartal tror 62 procent av mäklarna på stigande priser. Endast 5 procent tror på sjunkande priser. Majoriteten tror även att budpremierna kommer att stiga. Den senaste tidens ökade aktivitet på bostadsmarknaden bedömer mäklarna i huvudsak drivs av ett uppdämt behov att byta bostad följt av förhållandevis kapitalstarka mindre pris- och räntekänsliga bostadsköpare som varit inne en längre tid på bostadsmarknaden.

Stor optimism bland mäklarna om stigande bostadpriser…
I SBAB:s Mäklarbarometer får fastighetsmäklare verksamma i landets tre storstadsregioner bedöma marknadsläget utifrån en rad parametrar varje kvartal. Inför 2024 års tredje kvartal tror 62 procent av mäklarna på stigande priser (se tabell 1). Endast 5 procent tror på sjunkande priser. SBAB har jämförbar statistik sedan 2019. Mäklarna har inte varit så här optimistiska i synen på en prisuppgång sedan inför det första kvartalet 2021.
– Utan tvekan är en stor majorietet av mäklarna i dagsläget optimistiska om ett uppsving i bostadspriserna. Det är nog en konsekvens av att ränteprognoserna nu inger hopp om större köputrymme samtidigt som det, givet den historiskt låga omsättningen på bostadsmarkanden de senaste åren, finns ett uppdämt behov av att flytta. Det ligger väl kanske också i sakens natur att mäklarna gärna förstärker slutsatserna av ljusgliumtar efter en tung period. Vår egen bedömning är att det inte blir något stort prislyft sett till året i sin helhet. Nu väntar normalt sett två lugna sommarmånader och, augusti undantaget, en höst med låg aktivitet på bostadsmarknaden, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
… och även stigande budpremier
En majoritet av mäklarna tror inte bara att priserna kommer att stiga utan även budpremierna, det vill säga skillnaden mellan utgångspriset och slutpriset. Nästan hälften av mäklarna tror det, att jämföra med 10 procent som i stället tror att budpremien kommer att sjunka (se tabell 2).
– När vi jämför mäklarnas svar med data från SBAB/Booli ser vi att medelbudpremierna förvisso har stigit något trendmässigt under våren men att de alltjämt ligger på låga nivåer. För närvarande ligger de runt 2,5 procent. Det normala är dessutom att de går ner under sommaren, upp lite igen i augusti, och sedan ner igen under resten av året. Det återstår att se om Riksbankens väntade sänkningar av styrräntan under hösten kan ge en annan bild detta år. Själv tror jag inte på några stora uppgångar i budpremierna, i synnerhet som vi dessutom har ett historiskt stort utbud av bostäder som ska betas av, säger Robert Boije.
Uppdämt behov och kapitalstarka köpare driver uppgången
Aktiviteten på bostadsmarknaden har ökat den senaste tiden. På en fråga om vilken målgrupp mäklarna bedömer bidrar mest till ökningen svarar en majoritet av dem, 57 procent, att det är hushåll som länge har velat byta bostad men som inte vågat på grund av det osäkra ekonomiska läget. 17 procent av mäklarna uppger att det främst är hushåll som varit inne på bostadsmarknaden en längre tid och som gjort tidigare kapitalvinster som i och med detta inte är så känsliga för pris- och ränteläget.
– Det finns inga officiella data som i efterhand kan verifiera mäklarnas bedömningar kring vilka grupper som nu driver uppgången i aktiviteten på bostadsmarknaden. Att det finns ett uppdämt behov av att byta bostad efter en tid av stor osäkerhet på bostadsmarknaden och att den inledningsvis också drivs av förhållandevis kapitalstarka och mindre pris- och räntekänsliga grupper, verkar dock fullt rimligt, säger Robert Boije.
Fortsatt svårt för förstagångsköpare
Endast 9 procent av mäklarna bedömer att det i huvudsak är förstagångsköpare som bidrar till den ökade aktiviteten på bostadsmarknaden.
– Man kan möjligen förledas att tro att kommande räntesänkningar skulle göra det betydligt enklare för unga att kunna köpa en bostad. När bankerna gör kreditprövningen tar de dock höjd för att den som ska låna till köpet klarar en så kallad kalkylränta som i dagsläget ligger runt 7 procent. Lägre räntor förväntas också leda till högre priser, även om vi tror på en måttlig prisuppgång sett till året som helhet. Lägg därtill att unga riskerar att drabbas särskilt hårt när arbetslösheten, som den gör nu, stiger, säger Robert Boije.
Se tabeller och diagram nedan samt i separata bilagor.


Fakta om SBAB:s Mäklarbarometer:
SBAB:s Mäklarbarometer är en kvartalsvis enkät till 220 fastighetsmäklare i Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö som genomförts sedan 2005. Den görs av Origo Group på uppdrag av SBAB. Den senaste undersökningen gjordes 20 maj till 3 juni 2024.
Anm. SBAB:s privat- och boendeekonom Linda Hasselvik, som normalt ansvarar för Mäklarbarometern, är föräldraledig fram till den 7 januari nästa år. Under perioden fram till dess kommenterar SBAB:s chefsekonom Robert Boije resultaten.
Nyckelord
Kontakter
Catharina HenrikssonPresschefSBAB
Tel:+46 76 118 79 14catharina.henriksson@sbab.seRobert BoijeChefsekonomSBAB
Tel:070-269 45 91robert.boije@sbab.sewww.sbab.se/bloggen/Dokument
Om SBAB
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 287 000 och 634 000 privatpersoner har sparkonto (per den 31 mars 2024). Antal medarbetare (FTE) är 957. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
Kyligare marknad för bostadsrätter – särskilt för små lägenheter11.6.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen på bostadsmarknaden fortsatte att sjunka under maj. I likhet med i april drevs nedgången av framför allt fallande temperatur på lägenhetsmarknaden. Den har nu sjunkit tre månader i rad, framför allt på grund av en negativ utveckling av antalet budgivare. Ettor, tvåor och treor har haft en tydligt mer negativ temperaturutveckling än fyror- och femrummare. Kyligast är det för ettor och tvåor. Temperaturen på husmarknaden har däremot mer eller mindre stått och stampat under våren.
Fler bostadsägare upplever starkare privatekonomi – men inte alla6.6.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Drygt en av fyra bostadsägare upplever att deras ekonomiska situation har förbättrats det senaste halvåret. Samtidigt tycker en av fem att den har försämrats. Även om en stor majoritet inte oroar sig för sina månatliga utgifter, känner en av fem oro. Femton procent säger sig dessutom behöva, eller kanske behöva, använda sparmedel för att betala boräntorna. Detta visar SBAB:s halvårsvisa undersökning ”Boägartempen”. Den visar också att bostadsägarna – över lag – har realistiska förväntningar på bolåneräntorna.
Bostadsägarnas boprisförväntningar sjunker för 4:e kvartalet i rad4.6.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fler bostadsägare tror på stigande än sjunkande bostadspriser det kommande året, även om optimismen minskar för fjärde kvartalet i rad. 45 procent förväntar sig högre priser om ett år, medan endast 6 procent tror på en nedgång och 37 procent räknar med oförändrade priser. De som tror på prisuppgång pekar främst på ökad efterfrågan och lägre bolåneräntor, medan de som spår fallande priser hänvisar till svagare efterfrågan och hårdare kreditkrav hos bankerna. I genomsnitt väntas bostadspriserna öka med 1,6 procent på ett års sikt och med 4,4 procent på tre års sikt.
Bopriserna steg i maj – men trenden pekar på svagt fallande2.6.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bostadspriserna steg med 1,0 procent i maj i Sverige som helhet. Lägenhetspriserna steg med 0,3 procent och som mest i Norra Sverige. I Storgöteborg, som enda region, föll dock lägenhetspriserna. Villapriserna steg med 1,3 procent och som mest i Södra Sverige. I Norra Sverige, som enda region, föll dock villapriserna. Trenden, där både normala säsongseffekter och andra tillfälliga effekter rensats bort, pekar sammantaget mot svagt fallande bostadspriser på både lägenheter och villor i maj i Sverige som helhet. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI).
Lägre styrränta och rörlig bolåneränta i korten28.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Inflationen väntas sjunka mot Riksbankens mål. I kombination med en trög svensk tillväxt och framför allt hög arbetslöshet talar det för en sänkning till av styrräntan innan det är färdigsänkt. Det är fortfarande mest sannolikt att styrräntan sänks i augusti, även om chanserna för en sänkning redan i juni har ökat. Lägre styrränta i augusti ger hushållen en lägre rörlig bolåneränta under sensommaren. Osäkerheten är dock ovanligt stor sett till den oroliga geopolitiska riskbilden. Denna osäkerhet har smittat av sig i högre riskpremier för de längre räntorna, vilket i sin tur gjort det lite mindre förmånligt att binda räntan. Samtidigt kan den betydande riskbilden vara ett motiv för att binda räntan – åtminstone för vissa hushåll.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum