Mysimba i kombination med opioidläkemedel kan leda till allvarliga biverkningar
Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar att viktläkemedlet Mysimba inte används av personer som behandlas med opioidläkemedel. Efter en rutingranskning av säkerheten för Mysimba stärker EMA nu råden för användandet av läkemedlet tillsammans med läkemedel som innehåller opioider. Detta görs för att minimera riskerna för interaktioner mellan Mysimba och läkemedel som innehåller opioider.
Opioider finns i vissa smärtstillande läkemedel så som morfin och kodein och i läkemedel som används i samband med operationer, samt vissa läkemedel mot hosta och diarré.
Smärtstillande opioidläkemedel riskerar att inte fungera effektivt hos patienter som tar Mysimba, eftersom en av de aktiva substanserna i Mysimba, naltrexon, blockerar effekterna av opioider. Patienter som behandlas med Mysimba och som behöver opioidbehandling, till exempel på grund av en planerad operation, bör därför sluta ta Mysimba i minst tre dagar innan behandling med opioidläkemedel påbörjas.
Dessutom finns det risk för sällsynta men allvarliga och potentiellt livshotande reaktioner, såsom krampanfall och serotonergt syndrom som beror på för höga nivåer av serotonin i kroppen hos människor tar både Mysimba och opioider samtidigt.
Personer som behandlas med Mysimba bör alltid berätta detta i kontakt med sjukvården för att minska risken för att ett opioidläkemedel av misstag ges samtidigt.
Mer om medicinen
Mysimba är ett läkemedel som används tillsammans med kost och motion för att hjälpa till att hantera vikten hos vuxna som har fetma och har viktrelaterade komplikationer som diabetes, höga blodfetter eller högt blodtryck.
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Kortare behandlingstid för många med tonsillit28.8.2024 09:02:31 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendation för faryngotonsillit, i folkmun kallad halsfluss, ger nya direktiv när det gäller antibiotikabehandling. Nytt är att i övrigt friska vuxna och barn över 6 år kan behandlas med penicillin V i endast fem dagar.
Uppdrag att samordna genomförandet av nya HTA-förordningen20.8.2024 13:39:09 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har fått regeringens uppdrag att, nationellt och på EU-nivå, samordna genomförandet av Europaparlamentets och rådets förordning om utvärdering av medicinsk teknik.
Kamma till dig och minska spridningen av huvudlöss14.8.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
När höstterminen startar är risken som störst för huvudlöss. För att förhindra att lössen sprids är det mest effektiva att luskamma – något fler föräldrar borde göra.
Flera fall av förgiftning med vit flugsvamp2.8.2024 09:22:47 CEST | Pressmeddelande
Giftinformationscentralen har fått in flera bekräftade fall av potentiellt livshotande förgiftningar av vit flugsvamp. Det rör sig om ovanligt många fall av förgiftning på kort tid. De flesta allvarliga svampförgiftningar brukar komma något senare under perioden augusti till och med oktober.
EMA bekräftar rekommendation om uppdatering av covid-19-vacciner22.7.2024 14:17:17 CEST | Pressmeddelande
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA bekräftar sin tidigare rekommendation om uppdatering av covid-19-vaccinernas innehåll inför vaccinationssäsongen 2024–2025.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum