Läkemedelsverket

Personliga digitala brevlådor nytt sätt att nå förskrivare

Dela

I höst startar Läkemedelsverket en pilotstudie där myndigheten skickar ny, viktig läkemedelsinformation till berörda förskrivares digitala brevlådor. Om piloten faller väl ut kan detta bli en framtida permanent lösning.

Två sjukvårdspersonal i skyddsutrustning står i en korridor och tittar på en mobiltelefon.
I höst startar Läkemedelsverket en pilotstudie där myndigheten skickar ny, viktig läkemedelsinformation till berörda förskrivares digitala brevlådor. Foto: Johnér

Idag skickar läkemedelsföretagen ny, viktig information om läkemedel, så kallad Direct Healthcare Professional Communication (DHPC), med reguljärpost till berörda förskrivare. Vanligen rör det ny kunskap om risker med läkemedlet men kan också gälla kvalitetsproblem, bristande effekt eller uppgifter om begränsad tillgänglighet.

– Nuvarande distributionssystem har många problem och vi får signaler från hälso- och sjukvården att alla inte nås av informationen. Vi har också vid stickprovskontroller sett en stor variation mellan antalet utskick och antalet berörda specialister, säger Kristin Elf, klinisk utredare vid Läkemedelsverket och läkare.

Ytterligare en utmaning är att förskrivare och specialistläkare översköljs med information, vilket kan göra det svårt att urskilja ny och viktig läkemedelsinformation från reklam. 

– Med Läkemedelsverket som avsändare tydliggörs att myndigheten står bakom informationen. Att använda digitala brevlådor är dessutom snabbt, säkert och hållbart, säger Karl Mikael Kälkner, vetenskaplig ledare vid Läkemedelsverket och läkare.

Pilotstudien startar under hösten och beräknas pågå fram till under våren 2025. Genom utdrag ur Socialstyrelsens register över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal identifieras specialistläkare som berörs av varje enskilt DHPC. Ett urval av dessa kommer att ingå i pilotstudien. Resultatet från försöket kommer att bidra till underlag för hur en permanent lösning för digital distribution av DHPC kan komma att se ut i framtiden.  

Kravet att läkemedelsföretagen gör utskick av DHPC via reguljär post kvarstår tills vidare.

Mer om DHPC

Läkemedelsverket ålägger företagen vilken information ett DHPC ska innehålla och till vilken målgrupp det ska skickas. Syftet med utskicken är att uppmärksamma hälso- och sjukvården på att det finns ny information som är av betydelse för ändamålsenlig och säker användning av läkemedlet. Totalt skickas cirka 20–30 DHPC per år. Den enskilde specialistläkaren berörs endast av ett fåtal av dessa.

Vad är en digital brevlåda?

I Sverige finns idag tre digitala brevlådor – Billo, Kivra och Min myndighetspost. Den som bara vill ha post från offentliga aktörer väljer Min myndighetspost. Se Digital post för dig som privatperson

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Rapportera in misstänkta biverkningar vid vaccination mot blåtunga7.10.2024 10:52:18 CEST | Pressmeddelande

Ett utbrott av virussjukdomen blåtunga har upptäckts i Sverige för första gången sedan 2010. I nuläget finns endast nödvacciner tillgängliga, med begränsad dokumentation om biverkningar. Därför uppmanar Läkemedelsverket till att snabbt rapportera in misstänkta biverkningar efter vaccination till Läkemedelsverkets e-tjänst. Läkemedelsverket bistår genom att godkänna licenser för vaccination mot blåtunga serotyp 3.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye