Läkemedelsverket

Forskningssamarbete ska stärka svensk hälso- och sjukvård

Dela

Läkemedelsverket och Institutionen för farmaci vid Uppsala universitet har tecknat en avsiktsförklaring om samarbete kring läkemedelsepidemiologisk forskning.

Äldre person håller upp en blåvit kapsel framför sig.
Överenskommelsen pekar ut flera prioriterade områden i centrum för samarbetet. Hit hör uppföljning av vårdgivares följsamhet till behandlingsrekommendationer och patienters följsamhet till läkemedelsbehandling, hållbar läkemedelsanvändning samt introduktion av nya läkemedel.

Forskning med fokus på läkemedelsepidemiologi befinner sig i snabb expansion. Det är ett vetenskapligt område med fokus på socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar läkemedelsanvändning. Avtalet bidrar till att stärka svensk utbildning och forskning på fältet och att flytta fram vårt lands positioner i internationella projekt.

– Läkemedelsverket har tillgång till specialistkompetens och stora mängder data, både från register och spontanrapportering. Potentialen för att utveckla och utöka analyserna inom registerstudier och signalvärdering är stor. Ett samarbete med Uppsala universitet är ett utmärkt sätt att utveckla vår forskning och därmed vårt bidrag till den svenska hälso- och sjukvården, säger Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket.

Stärkt epidemiologisk forskning på Läkemedelsverket

Läkemedelsverket har sedan tidigare samlat epidemiologisk kompetens för att stärka forskning. Men samarbetet innebär även att stärka myndighetens kunskap inom folkhälsa, hållbarhet och nya behandlingar.

– Vi har redan presenterat ett antal registerstudier om effekter av läkemedel och följsamhet till rekommendationer och läkemedelsbehandlingar. Nu får vi möjlighet att utveckla våra forskningsmetoder, och dela med oss av den kunskap vi har, berättar Rickard Ljung, professor vid Läkemedelsverket.

Pågående forskning vid Institutionen för farmaci

Avtalet pekar ut flera prioriterade områden i centrum för samarbetet. Hit hör uppföljning av vårdgivares följsamhet till behandlingsrekommendationer och patienters följsamhet till läkemedelsbehandling, hållbar läkemedelsanvändning samt introduktion av nya läkemedel. Alla är väletablerade spår i den läkemedelsepidemiologiska forskningen och i fokus för redan pågående studier vid Institutionen för Farmaci. Parallellt ska kompetensuppbyggnad ske inom epidemiologi, folkhälsa, hållbarhet och miljö samt biologiska läkemedel.

– Vår grupp driver redan en rad samarbetsprojekt med Läkemedelsverket. Flera masters- och kandidatprojekt har gjorts där och föreläsare från Läkemedelsverket medverkar i våra kurser. Nyligen påbörjade vi en gemensam studie om diagnostik och behandling av depression och ångest i Region Uppsala. Att vi nu expanderar vår samverkan med Läkemedelsverket kommer utan tvivel att generera nya intressanta idéer för framtida forskning, Björn Wettermark, professor i läkemedelsepidemiologi vid Uppsala universitet.

Kontakter

Bilder

Äldre person håller upp en blåvit kapsel framför sig.
Överenskommelsen pekar ut flera prioriterade områden i centrum för samarbetet. Hit hör uppföljning av vårdgivares följsamhet till behandlingsrekommendationer och patienters följsamhet till läkemedelsbehandling, hållbar läkemedelsanvändning samt introduktion av nya läkemedel.
Ladda ned bild

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye