Läkemedelsverket

Fortsatt vädjan från Läkemedelsverket: Förskriv Ozempic endast till diabetespatienter

Dela

SVT:s Uppdrag granskning har i reportaget Jakten på Ozempic åter igen satt strålkastarljuset på problemet och visat hur förskrivare lättvindigt skriver ut Ozempic till andra patientgrupper än till diabetespatienter. Läkemedelsverket vädjar återigen till läkarkåren att förskriva dessa läkemedel endast på godkänd indikation.

Alt-text: "Porträtt av två personer, en kvinna till vänster och en man till höger."
Den statistik som Socialstyrelsen presenterade tidigare i år, och det som Uppdrag granskning visat, gör det tydligt att Läkemedelsverkets vädjan i december förra året inte har haft tillräcklig effekt. Därför vill Läkemedelsverket understryka att vår tidigare vädjan till alla läkare att tills vidare förskriva GLP1-receptoragonister endast på godkänd indikation fortsatt gäller.

Tillgången till så kallade GLP-1-receptoragonister, det vill säga läkemedel för behandling av typ 2-diabetes och övervikt, är fortsatt mycket ansträngd. Tydliga signaler visar på att den kraftigt ökade förskrivningen utanför godkänd indikation sedan 2021 har inneburit att diabetiker blir utan sin medicinering. Och det handlar ofta om digitala vårdgivare för medicinsk överviktsbehandling. Enligt de företag som Läkemedelsverket för dialog med väntas bristen kvarstå året ut. Troligen kommer utmaningarna att kvarstå under flera år framöver.

Fortsatt förskrivning utanför indikation

Socialstyrelsens kartläggning som presenterades i april i år, av uttagen av läkemedel som innehåller semaglutid, visade att drygt 16 procent av uttagen gjordes av patienter utan rapporterad diabetesdiagnos.

– Läkemedelsverket ser mycket allvarligt på att kroniskt sjuka diabetespatienter står utan sin medicinering, delvis på grund av en omfattande förskrivning utanför godkänd indikation. Den statistik som Socialstyrelsen presenterade tidigare i år, och det som Uppdrag granskning visat i sina program gör det tydligt att Läkemedelsverkets vädjan förra året inte har haft tillräcklig effekt säger Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket.

Förskriv GLP-1-receptoragonister endast på godkänd indikation

Den fria förskrivningsrätten är mycket viktig och medger att läkare enligt vetenskap och beprövad erfarenhet kan förskriva ett läkemedel utanför godkänd produktinformation, så kallad off label-förskrivning. Men med det följer ett ansvar: Behandlingen ska vara ändamålsenlig och ske med hänsyn till läkemedlets säkerhetsprofil.

– Uppdrag granskning visade att vissa vårdgivare genom bulvanapotek kan förse överviktspatienter med Ozempic, trots att bristen hos andra apotek är stor. Om den uppgiften stämmer är det allvarligt. Särskilt i ljuset av att diabetiker i vissa fall står utan. Vi kan inte nog understryka vikten av att alla läkare tills vidare förskriver GLP-1-receptoragonister endast på godkänd indikation, avslutar Veronica Arthurson.

Debattartikel i Dagens Medicin

Den förnyade uppmaningen är publicerad på debattplats i Dagens Medicin. Undertecknar gör:

Veronica Arthurson, docent, läkare, direktör

Rickard Ljung, professor, socialmedicinare, enhetschef; samtliga Läkemedelsverket.

Kontakter

Bilder

Alt-text: "Porträtt av två personer, en kvinna till vänster och en man till höger."
Den statistik som Socialstyrelsen presenterade tidigare i år, och det som Uppdrag granskning visat, gör det tydligt att Läkemedelsverkets vädjan i december förra året inte har haft tillräcklig effekt. Därför vill Läkemedelsverket understryka att vår tidigare vädjan till alla läkare att tills vidare förskriva GLP1-receptoragonister endast på godkänd indikation fortsatt gäller.
Ladda ned bild

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Svenskt samarbete inför ny EU-förordning om HTA – Health Technology Assessment16.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande

Regeringen har gett Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att ta fram förslag på hur den nya HTA-förordningen kan införas så effektivt som möjligt. Förordningen syftar till att på EU-nivå effektivisera och samordna utvärdering av medicinsk teknik, det vill säga läkemedel och medicintekniska produkter. För en mer jämlik tillgång till behandling för europeiska patienter och snabbare tillgång till läkemedel och medicinteknik i hälso- och sjukvården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye