Läkemedelsverket

Nya distanshandelsregler stärker patientsäkerheten

Dela

Med de nya reglerna om distanshandel kommer patienter och konsumenter att få en säkrare hemleverans av läkemedel. Det innebär även att motsvarande krav ska gälla för leverans och distribution av läkemedel, oavsett om de skickas från öppenvårdsapotek eller andra försäljningsställen. De nya föreskrifterna börjar gälla den 1 november 2025.

Alt text: En hand som överlämnar ett paket till en annan person.
Syftet med de nu beslutade föreskrifterna är att främja konsumentsäkerheten genom tydligare krav på överlämnande av försändelser, egenkontroll av distributionen, uppföljning av avvikelser samt vid anlitande av underleverantörer.

Läkemedelsverket har fattat beslut om nya föreskrifter om distanshandel vid öppenvårdsapotek med tillhörande ändringsföreskrifter och om handel med vissa receptfria läkemedel på andra försäljningsställen än öppenvårdsapotek. I stora delar föreslås samma krav gälla för distribution av läkemedel både från öppenvårdsapotek och andra försäljningsställen.

– I arbetet med att ta fram de nya föreskrifterna har vårt fokus varit att säkerställa att det går att upprätthålla läkemedlets kvalitet och säkerhet vid distribution i hela detaljhandelsledet, säger Annika Babra, enhetschef för apotek och receptfri detaljhandel vid Läkemedelsverket.

Tydligare krav ska främja konsumentsäkerheten

I de nya föreskrifterna finns krav på att den som bedriver distanshandel måste säkerställa att försändelsen når rätt mottagare och att försändelsen inte får lämnas lätt gripbar. Det betyder att läkemedlet i normalfallet kan lämnas i en konsuments postlåda, om läkemedlets kvalitet inte riskerar att påverkas negativt. Försändelsen får dock inte lämnas lätt gripbar, till exempel utanför dörren, ovanpå eller bredvid postlådan eller på annat sätt som gör att obehöriga lätt kan komma åt paketet. Kan det inte lämnas direkt till kunden behöver överlämningen göras via leveransbox eller utlämningställe.

Syftet med de nu beslutade föreskrifterna är att främja konsumentsäkerheten genom tydligare krav på överlämnande av försändelser, egenkontroll av distributionen, uppföljning av avvikelser samt vid anlitande av underleverantörer.

– Såväl receptfria som receptbelagda läkemedel är potenta och känsliga varor som kan vara skadliga för människor, djur eller miljö om de hanteras eller används fel. Det är därför viktigt att minska risken för att obehöriga kommer åt läkemedlen, fortsätter Annika Babra.

Endast ID-krav på särskilda läkemedel och narkotika

I tidigare förslag föreslogs krav på ID-kontroll vid överlämnande av försändelser som innehåller läkemedel som förskrivits på recept. I de nu beslutade föreskrifterna finns bara krav på ID-kontroll vid överlämnande av narkotiska läkemedel och andra särskilda läkemedel. Detta krav finns redan idag.

De nya föreskrifterna kommer att leda till bättre kontroll samt bidra till att försändelser når rätt mottagare och i övrigt hanteras på ett patientsäkert sätt, avslutar Annika Babra.

Träder i kraft den 1 november 2025

Föreskrifterna om distanshandel vid öppenvårdsapotek och föreskrifterna om handel med vissa receptfria läkemedel träder i kraft den 1 november 2025. Till dess gäller de nuvarande reglerna. Att Läkemedelsverket valt att reglerna ska börja gälla först den 1 november 2025 är för att inblandade aktörer ska ha tid att anpassa sig och sina arbetssätt efter de nya föreskrifterna.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Svenskt samarbete inför ny EU-förordning om HTA – Health Technology Assessment16.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande

Regeringen har gett Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att ta fram förslag på hur den nya HTA-förordningen kan införas så effektivt som möjligt. Förordningen syftar till att på EU-nivå effektivisera och samordna utvärdering av medicinsk teknik, det vill säga läkemedel och medicintekniska produkter. För en mer jämlik tillgång till behandling för europeiska patienter och snabbare tillgång till läkemedel och medicinteknik i hälso- och sjukvården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye