Carl-Fredrik Lindberg på ABB i Västerås invald i styrelsen för Sveriges Ingenjörer
Carl-Fredrik Lindberg, som arbetat på ABB i Västerås sedan 1997, valdes på tisdagen in i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse. Han har länge varit lokalfackligt aktiv och vill nu fortsätta lyfta lönefrågor, hållbarhet på jobbet och hållbarhet klimat och miljö.
Ingenjörsfullmäktige beslutade på tisdagen bland annat om en högsta beredskapsstadga som kan aktiveras i händelse av krig. Sveriges Ingenjörer ska också verka för att normalarbetstiden sänks genom förhandling mellan parterna och inte genom lagstiftning.
Carl-Fredrik Lindberg som arbetar på ABB AB i Västerås valdes in i förbundsstyrelsen för Sveriges Ingenjörer. Han har haft lokalfackliga uppdrag på ABB Corporate Research, ABB Force Measurement och ABB AF Kretsen. Han valdes första gången in i Ingenjörsfullmäktige första gången 2014 och har suttit där sedan dess.
– Mina främsta intresseområden inom Sveriges Ingenjörer är att arbeta med lön och hållbarhet, både på jobbet och vad gäller klimat och miljö. Nu i förbundsstyrelsen vill jag gärna fortsätta arbeta inom dessa områden, men är givetvis öppen för att arbeta inom andra områden, säger Carl-Fredrik Lindberg.
Carl-Fredrik Lindberg tog sin examen på datateknisk linje på Tekniska högskolan i Luleå 1989. Han har doktorerat i reglerteknik vid Uppsala Universitet och varit adjungerad professor på Mälardalens universitet.
– På ABB har jag jobbat med forskning och utveckling sedan jag började 1997. Tillämpad reglering, modellering, optimering, signalbehandling och diagnostik på olika process typer av processer, oftast metall och pappersindustrin. För närvarande mest med planhetsreglering i valsverk, säger Carl-Fredrik Lindberg.
Ingenjörsfullmäktige valde om förbundsordförande Ulrika Lindstrand, som arbetar på McNeil AB i Helsingborg. Hon har suttit i styrelsen sedan 2010 och valdes till förbundsordförande 2016. Även första vice respektive andra vice ordförande valdes om: Per Norlander, Ericsson AB, invald 2016 och Sara Anvarsson, LegiLexi stiftelse, invald 2017.
Utöver Carl-Fredrik Lindberg valdes ytterligare två nya ledamöter in i styrelsen: Helene Åhsberg, Svensk Kärnbränslehantering AB och Zack Holmgren, Arrowhead. Styrelseledamöterna Bettina Kylefors, Scania och Fares Abugharbia, Volvo CE, som båda valdes in 2022, blev omvalda. Dessutom valdes Zaid Al Obidi till ny teknologrepresentant i förbundsstyrelsen.
Om Ingenjörsfullmäktige
Ingenjörsfullmäktige är förbundets högsta beslutande organ som sammanträder varje år i november. Det är 95 ledamöter med rösträtt, 81 ledamöter väljs av de ordinarie medlemmarna vart fjärde år, nästa gång 2026. 14 ledamöter väljs årligen av studerandemedlemmarna.
Beslut i korthet för Sveriges Ingenjörer
- En högsta beredskapsstadga som kan aktiveras i händelse av krig.
- Verka för att normalarbetstiden sänks genom förhandling mellan parterna och inte genom lagstiftning.
- Arbeta för högre ingångslöner för nyexaminerade kvinnor.
- Utveckla av förbundets politik rörande artificiell intelligens.
- Höjd medlemsavgift med 25 kronor per månad för ordinarie fullbetalande medlemmar från 2025. Studenternas medlemsavgift är oförändrad.
- Arbeta för ökat stöd till förtroendevalda kring arbetet med den personliga integriteten vid bakgrundskontroller.
- Fortsätta verka för ett arbetsliv som har plats för alla och lyfta frågor om stöd till chefer, kollegor och förtroendevalda som möter medarbetare med egenskaper som ligger utanför normalspektrat i ett NPF-perspektiv.
Nyckelord
Kontakter
Mattias BengtssonPresschef
Tel:08-33 74 29mattias.bengtsson@sverigesingenjorer.sewww.sverigesingenjorer.se/opinion-och-press/Bilder
Länkar
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Ny högsta beredskapsstadga för krig antagen av Sveriges Ingenjörer19.11.2024 16:54:07 CET | Pressmeddelande
På tisdagen beslutade Sveriges Ingenjörers fullmäktige om en högsta beredskapsstadga som kan aktiveras i händelse av krig. Sveriges Ingenjörer ska också verka för att normalarbetstiden sänks genom förhandling mellan parterna och inte genom lagstiftning. Ett enhälligt Ingenjörsfullmäktige omvalde presidiet, lett av förbundsordförande Ulrika Lindstrand.
Polhemspriset 2024 tilldelas Jakob och Stina Ehrensvärd för enkel och säker inloggning med YubiKey6.11.2024 14:37:00 CET | Pressmeddelande
Årets Polhemspris tilldelas Jakob och Stina Ehrensvärd, som har utvecklat säkerhetsnyckeln YubiKey, som kräver fysisk närvaro och möjliggör säkerhet utan lösenord. Deras bolag Yubico har utvecklat en hårdvara som ansluts till datorn eller mobilen via direktkontakt eller närfältskommunikation, NFC, och genererar kryptonycklar med hjälp av asymmetrisk kryptering för säker inloggning. Polhemspriset består av en Polhemsmedalj i guld samt 250 000 kronor. Prisutdelningen äger rum på Tekniska museet i kväll den 6 november.
Ny undersökning: möjligheterna till distansarbete begränsas i snabb takt i många svenska företag30.10.2024 08:37:00 CET | Pressmeddelande
Omkring var fjärde fackklubb uppger att det införts högre krav på kontorsnärvaro under det senaste året. I många företag planeras också skärpningar av närvarokraven inom en snar framtid. Det visar en ny undersökning som Sveriges Ingenjörer gjort bland medlemmar och förtroendevalda. Detta kan få allvarliga negativa konsekvenser, varnar chefsekonom Johan Kreicbergs.
Lilla Polhemspriset till metod för snabbare diagnos av sepsis23.10.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Lilla Polhemspriset går i år till Kaiyang Zeng som studerat på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och nu doktorerar vid dess Green Steel Project. Priset för bästa examensarbete på civilingenjörsnivå är kopplat till hälso- och sjukvårdssektorn. Kaiyang Zeng har utvecklat en ny metod att snabbare separera bakterier från blod. Det har stor betydelse för att på kortare tid diagnosticera sepsis, även kallat blodförgiftning.
Allt fler förhandlar bort övertid – men jobbar för mycket och kompenseras för lite23.10.2024 06:37:00 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport visar att det blir allt vanligare bland akademiker och tjänstemän att förhandla bort sin övertid. Nästan 300 000 ingenjörer, jurister och ekonomer beräknas ha gjort detta. Men en ingenjör som regelbundet jobbar mer än 40 timmar i veckan kan gå miste om över 10 000 kronor i månaden efter skatt i utebliven övertidsersättning. Och en majoritet känner inte till att de kan säga upp överenskommelsen med arbetsgivaren.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum