Mabtech tecknar kollektivavtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna
Life science företaget Mabtech går med i arbetsgivarorganisationen IKEM och tecknar kollektivavtal med fackförbunden Sveriges Ingenjörer, Unionen och Naturvetarna.

Mabtech, som arbetar med medicinska hjälpmedel för provtagning i labmiljöer, blir medlem i Innovations- och kemiindustrierna (IKEM). Mabtech omfattas därmed av IKEM:s avtal.
– Vi välkomnar Mabtech in i den svenska modellen och ser fram emot ett gott samarbete. Den svenska modellen har lönat sig för Sverige, arbetstagarna och inte minst för arbetsgivarna och tack vare den har Sverige en stabilare arbetsmarknad med färre strejkdagar, en god välfärd och ett lönsamt näringsliv, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
– Vi är otroligt glada och lättade över att få ett kollektivavtal på plats. Det har varit viktigt för oss att känna oss trygga, särskilt nu när företaget växer. Ett kollektivavtal skapar tydliga regler för vad som gäller. Det gör det enklare för både oss anställda och arbetsgivaren, säger Tanja Zamani, ordförande för Unionenklubben på Mabtech.
– Naturvetarna välkomnar att Mabtech stärker sig som attraktiv arbetsgivare samt att medarbetarna får goda anställningsvillkor och möjlighet till inflytande på arbetsplatsen, säger Per Sjödin, förhandlingschef på Naturvetarna.
Om Mabtech
Mabtech är ett företag som har som uppdrag att stödja forskare inom life science genom att tillhandahålla immunanalyser och instrument. Företaget grundades 1986 och verkar i dag från sina kontor i Europa och Nordamerika, i samarbete med ett globalt nätverk av distributörer.
www.mabtech.com/who-we-are
Om Sveriges Ingenjörer
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets högskoleutbildade ingenjörer. Med 175 000 medlemmar är vi näst största förbund inom akademikerfederationen Saco. Organisationen är demokratiskt styrd och bygger på medlemsinflytande. Som fackförbund företräder vi medlemmar i relation till deras arbetsgivare och organiserar ingenjörer i både privat och offentlig sektor.
www.sverigesingenjorer.se
Om Unionen
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Om Naturvetarna
Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.
Vi har drygt 35 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.
Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.
Kontakter
Presskontakt Sveriges Ingenjörer
Mattias Bengtsson, presschef
+46 73 801 66 73
mattias.bengtsson@sverigesingenjorer.se
Presskontakt Unionen
Johanna Gréen, pressekreterare
+46 72 469 05 91
johanna.green@unionen.se
Presskontakt Naturvetarna
Petra Malm Danielson, avdelningschef Marknad och Samhällspolitisk påverkan
Tel: 08-466 24 10
petra.malm@naturvetarna.se
Nyckelord
Bilder


Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Stark efterfrågan på ingenjörer 2024 gav höga löneökningar trots färre arbetsbyten20.3.2025 05:37:00 CET | Pressmeddelande
Tre av fyra ingenjörer fick reallöneökningar under 2024, vilket är en hög andel jämfört med de senaste åren. Att byta arbete till en ny arbetsgivare har varit det effektivaste sättet för en ingenjör att höja sin lön, men arbetsbytena hamnade på en jämförelsevis låg nivå. Höga löneökningar trots färre arbetsbyten visar att arbetsgivarna börjar inse ingenjörernas värde.
Allt färre doktorander i Sverige – möter inte näringslivets kompetensbehov18.3.2025 09:37:24 CET | Pressmeddelande
Allt färre doktorerar inom teknik, sedan 2010 har antalet svenska doktorander minskat med 36 procent. Antalet utländska* doktorander har delvis bromsat den totala minskningen men dessa kan oftast inte anställas på säkerhetsklassade tjänster inom myndigheter, försvarsindustrin och energiområdet. Till exempel kommer var tredje utländsk doktorand inom teknikområdet från Kina, Iran eller Ryssland.
Specialister efterfrågas allt högre men får allt sämre lön11.3.2025 07:37:00 CET | Pressmeddelande
Arbetsgivare efterfrågar spetskompetens inom teknik men samtidigt tappar specialister i löneutveckling. Enligt en ny rapport har skillnaden i lön gentemot chefer nästan dubblerats sedan 2003. En undersökning bland yngre ingenjörer visar att fler skulle välja karriärväg som specialist om det lönade sig bättre.
Först 2072 får ingenjörslandet Sverige jämställda löner8.3.2025 11:00:00 CET | Pressmeddelande
För att säkra framtidens kompetensförsörjning behöver ingenjörsbranschen attrahera fler kvinnor. Skillnaden mellan mäns och kvinnors genomsnittliga heltidslöner per månad var 9,6 procent 2024, visar ny medlemsstatistik. Om vi håller samma takt som genomsnittet de senaste tio åren får ingenjörslandet Sverige jämställda löner först 2072!
STEM-delegation en start – men nu krävs budgetsatsningar24.2.2025 15:52:35 CET | Pressmeddelande
Regeringen presenterade på måndagen en nationell STEM-strategi. STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) innefattar natur- och teknikämnen samt matematik. Strategin innebär att en STEM-delegation kommer att upprättas. Det är välkommet, men nu krävs konkreta satsningar annars riskeras Sveriges ställning som tekniknation.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum