EU:s ställning hotas av brister inom STEM-ämnena visar ny nordisk ingenjörsrapport
Kompetens inom STEM-ämnena naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik spelar en avgörande roll för att stärka Europas konkurrenskraft. Men EU brister i kompetens inom STEM-ämnena, vilket påverkar Europas globala ställning, och kräver omedelbara politiska åtgärder. Det visar den nordiska organisationen för ingenjörer, ANE, i en detaljerad analys som presenteras i dag.
Kompetens inom STEM – som står för naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik – spelar en avgörande roll för att upprätthålla Europas globala konkurrenskraft. Det slås fast i rapporten ”Reclaiming Europe’s Edge: Competitiveness through STEM Talent” från ANE, den nordiska organisationen för ingenjörer. The Association of Nordic Engineers, ANE, representerar 500 000 ingenjörer i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island.
Rapporten tar fasta på de utmaningar som Europas globala konkurrenskraft står inför på grund av bristen på STEM-kompetenser, och ger en rad rekommendationer för Europeiska kommissionens agenda 2024–2029:
Integrera STEM-kompetenser i Europeiska rådets agenda
Att stärka STEM-kompetenser är avgörande för att förbättra Europas globala konkurrenskraft, särskilt inom högteknologiska industrier där innovation driver ekonomisk tillväxt. Även om utbildning främst är ett nationellt ansvar, kräver hanteringen av brister inom STEM bredare, tvärsektoriella insatser på europeisk nivå. Därför rekommenderar de nordiska ingenjörsförbunden inom ANE att STEM-kompetenser blir ett särskilt och återkommande tema för Europeiska rådets diskussioner, särskilt de som fokuserar på industri, välstånd, konkurrens och teknologisk suveränitet. Dessutom bör STEM-ämnena naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik vara ett specifikt fokus i halvårsrapporterna om utbildning, träning, livslångt lärande och sysselsättning.
Öka offentlig finansiering för forskning och Innovation
Att öka den offentliga finansieringen för forskning och innovation är avgörande för att stimulera teknologiska framsteg i Europa. Denna finansiering adresserar luckor för uppstartsföretag inom avancerad teknik – på engelska deep tech – och främjar en miljö som stödjer innovation, vilket driver ekonomisk tillväxt och hållbarhet. Genom att minska de upplevda riskerna med att finansiera innovationer inom avancerad teknik kan ökad offentlig finansiering också attrahera mer privata investeringar.
Den nordiska organisationen för ingenjörer ANE rekommenderar att EU ökar den offentliga finansieringen av forskning och innovation och prioriterar investeringar i banbrytande teknologier för att förbättra konkurrenskraften och innovationsförmågan. Dessutom bör EU utveckla och främja finansieringsprogram för uppskalningsfinansiering och granska nationella innovationssystem och gränsöverskridande samarbeten för att identifiera hinder och möjliggörare för ett sammanhängande europeiskt ekosystem för avancerad teknik.
Pensionsfonder med sina långsiktiga investeringshorisonter är väl lämpade för riskkapitalinvesteringar, som kräver tid att mogna. EU bör uppmuntra stora pensionsfonder att investera i riskkapital och bilda investerarkonsortier för att dela riskerna med investeringar inom avancerad teknik.
En tvärsektoriell europeisk STEM-strategi
Utvecklingen av STEM-talanger handlar om mer än bara utbildning. Det måste också omfatta forskning, industrisamarbete och arbetskraftsutveckling för att skapa ett robust ekosystem som stödjer innovation och konkurrenskraft. De nordiska ingenjörerna i ANE rekommenderar att EU-kommissionen utvecklar en motståndskraftig, tvärsektoriell europeisk STEM-strategi. Denna strategi bör fokusera på att öka tidigt intresse för naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik; förbättra yrkesutbildning, attrahera studenter – särskilt kvinnor – till STEM-områden, främja livslångt lärande och stödja global rörlighet och talangretention inom STEM-yrken.
EU-kommissionen måste prioritera STEM
De nordiska ingenjörsförbunden i ANE uppmanar den nya EU-kommissionen att lyssna på ingenjörerna och göra STEM-kompetenser till en högsta prioritet på sin agenda. Att ignorera denna kritiska fråga riskerar att Europa hamnar ännu längre efter i det globala innovationsracet.
Fakta om ANE, den nordiska organisationen för ingenjörer
The Association of Nordic Engineers, ANE, bildades 2007 av Sveriges Ingenjörer, Ingenjörsföreningen Danmark och Norges Ingenjör-och Teknologorganisation. ANE består i dag av ingenjörsförbund från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island och representerar tillsammans 500 000 ingenjörer i Norden.
Kontakter
Mattias BengtssonPresschef
Tel:08-33 74 29mattias.bengtsson@sverigesingenjorer.sewww.sverigesingenjorer.se/opinion-och-press/Bilder
Dokument
Länkar
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Mabtech tecknar kollektivavtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna27.11.2024 08:37:00 CET | Pressmeddelande
Life science företaget Mabtech går med i arbetsgivarorganisationen IKEM och tecknar kollektivavtal med fackförbunden Sveriges Ingenjörer, Unionen och Naturvetarna.
Snabbutred satsning på vattenkraften för Sveriges elbehov21.11.2024 12:07:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen måste snabbutreda en satsning på vattenkraften. Genom att uppgradera våra vattenkraftsanläggningar kan vi till 2035 öka effekten med 1 300 MW motsvarande 80 procent av Stockholms behov, eller den el som ges av en ny kärnkraftsreaktor. Det visar en rapport som Sveriges Ingenjörer beställt av teknik- och managementkonsultbolaget AFRY.
Ny högsta beredskapsstadga för krig antagen av Sveriges Ingenjörer19.11.2024 16:54:07 CET | Pressmeddelande
På tisdagen beslutade Sveriges Ingenjörers fullmäktige om en högsta beredskapsstadga som kan aktiveras i händelse av krig. Sveriges Ingenjörer ska också verka för att normalarbetstiden sänks genom förhandling mellan parterna och inte genom lagstiftning. Ett enhälligt Ingenjörsfullmäktige omvalde presidiet, lett av förbundsordförande Ulrika Lindstrand.
Carl-Fredrik Lindberg på ABB i Västerås invald i styrelsen för Sveriges Ingenjörer19.11.2024 16:45:40 CET | Pressmeddelande
Carl-Fredrik Lindberg, som arbetat på ABB i Västerås sedan 1997, valdes på tisdagen in i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse. Han har länge varit lokalfackligt aktiv och vill nu fortsätta lyfta lönefrågor, hållbarhet på jobbet och hållbarhet klimat och miljö.
Polhemspriset 2024 tilldelas Jakob och Stina Ehrensvärd för enkel och säker inloggning med YubiKey6.11.2024 14:37:00 CET | Pressmeddelande
Årets Polhemspris tilldelas Jakob och Stina Ehrensvärd, som har utvecklat säkerhetsnyckeln YubiKey, som kräver fysisk närvaro och möjliggör säkerhet utan lösenord. Deras bolag Yubico har utvecklat en hårdvara som ansluts till datorn eller mobilen via direktkontakt eller närfältskommunikation, NFC, och genererar kryptonycklar med hjälp av asymmetrisk kryptering för säker inloggning. Polhemspriset består av en Polhemsmedalj i guld samt 250 000 kronor. Prisutdelningen äger rum på Tekniska museet i kväll den 6 november.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum