Kraftig ökning av samtal om missbruk av lustgas bland tonåringar
Antalet samtal till Giftinformationscentralen om skador kopplat till lustgasberusning slår i år flera rekord. Förutom att det totala antalet lustgasrelaterade samtal har fördubblats jämfört med förra året, märks det även i åldersgruppen 15–19 år där samtalen har mer än fördubblats.
Antalet lustgasrelaterade samtal till Giftinformationscentralen hittills under 2024 är nu närmare 1 100, och samtalen tenderar att bli än fler inför kommande storhelger med mycket fest och berusning.
– Vi bekymras över att så många fortsätter att använda lustgas i berusningssyfte. Särskilt oroväckande är det att samtalen om tonåringar som skadas ökar. Vi ser att antalet sjukhusrelaterade frågor gällande tonåringar i åldern 15–19 år har gått från 68 förra året till 162 i år, säger Jenny Bång Arhammar, verksamhetschef vid Giftinformationscentralen.
Att inhalera lustgas i berusningssyfte kan vara mycket farligt, och ju mer man använder, desto större är risken för nervskador. Upprepad användning av lustgas kan leda till känselbortfall i armar och ben, svårigheter att gå, långvariga minnesstörningar och förvirringstillstånd samt blodproppar i hjärnan och lungorna. Vissa hamnar i rullstol. Andra får nervskador som gör att de kissar på sig.
– Totalt handlar 20–25 samtal i veckan om lustgas. Majoriteten av samtalen kommer från sjukhus, men även användarna själva ringer in. När vården ringer kan det vara fråga om riktigt allvarliga symtom som gör att personen blivit inlagd på sjukhus. Det handlar ofta om psykisk och fysisk nervpåverkan men även om akuta skador som exempelvis obehagliga köldskador på lår, läppar och i mun och svalg, berättar Jenny Bång Arhammar.
Det finns misstankar om att lustgas kan orsaka ett psykiskt beroende – vissa har svårt att sluta använda lustgas trots att de får mycket allvarliga symtom.
– Om du använder lustgas regelbundet och har svårt att sluta, kontakta vården för att få hjälp och stöd, säger Jenny Bång Arhammar.
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Om Giftinformationscentralen
Giftinformationscentralen är en nationell expertenhet inom akuta förgiftningar. Uppdraget är att sprida kunskap till allmänhet och sjukvård om förebyggande åtgärder, risker, diagnos och behandling av förgiftningar. En av kanalerna är den dygnet-runt öppna telefonrådgivning som varje år tar emot över 110 000 samtal från sjukvård och privatpersoner. Där svarar apotekare och läkare på akuta frågor om förgiftningar dygnet runt, året om. Du når Giftinformationscentralen via 112 eller 010-456 67 00. Sedan 2009 är Giftinformationscentralen en del av Läkemedelsverkets verksamhet.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Nytt uppdrag för att stärka implementeringen av medicintekniska regelverk19.12.2024 11:02:30 CET | Pressmeddelande
Regeringen har gett Läkemedelsverket i uppdrag att underlätta införandet av de nya regelverken för medicintekniska produkter och medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik. Uppdraget säkerställer att aktörer inom området får den information och rådgivning som krävs för att följa de nya reglerna.
Svenskt samarbete inför ny EU-förordning om HTA – Health Technology Assessment16.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen har gett Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att ta fram förslag på hur den nya HTA-förordningen kan införas så effektivt som möjligt. Förordningen syftar till att på EU-nivå effektivisera och samordna utvärdering av medicinsk teknik, det vill säga läkemedel och medicintekniska produkter. För en mer jämlik tillgång till behandling för europeiska patienter och snabbare tillgång till läkemedel och medicinteknik i hälso- och sjukvården.
Viktigt för patientsäkerheten att följa upp tandtekniska produkter16.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Efter att Läkemedelsverket har inspekterat ett urval av tandtekniska laboratorier står det klart att branschen behöver ett kunskapslyft. Laboratorierna har ordning och reda och en noggrann tillverkningsprocess som inte tyder på någon anledning till oro för produkterna. Däremot behöver kunskapen höjas om regelverk och krav.
Växande marknad för medicinteknik kräver stärkt tillsyn10.12.2024 10:27:50 CET | Pressmeddelande
Riksrevisionens har granskat om statens tillsyn över medicintekniska produkter är effektiv. Granskningen visar att Läkemedelsverket har en väl fungerande organisation och god kompetens för tillsynen, men att det finns brister i förutsättningarna.
Läkemedelsverket utvecklar nationell lägesbild över medicinteknik9.12.2024 09:26:19 CET | Pressmeddelande
Den första delrapporten i uppdraget om att möjliggöra en nationell lägesbild och en produktionskartläggning av medicintekniska produkter i Sverige, är överlämnad till regeringen. Det är tre tidigare regeringsuppdrag som nu blir ett.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum