Avtalskrav för reallöneökningar och konkurrenskraft
Sveriges Ingenjörer, IF Metall och Unionen har i dag överlämnat sina avtalskrav till Teknikföretagen.

– Ingenjörerna har det tekniska kunnande och nytänkande som krävs för att företagen ska utvecklas och öka sin konkurrenskraft. Detta viktiga bidrag till företagen och samhället ska synas både på lönen och i löneutvecklingen, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Gemensamma avtalskrav
Löner:
Förbundens gemensamma krav är löneökningar på 4,2 procent. Det är en långsiktigt hållbar löneökningstakt som leder till fortsatta reallöneökningar samtidigt som den beaktar industrins konkurrenskraft, inflationsmålet och sysselsättningen.
Avsättning till arbetstidsförkortning/deltidspension:
Förbunden kräver avsättningar till systemen för tid till tidbank respektive deltidspension.
Övertidskompensation för deltidsanställda:
Deltidsanställd ska ersättas med övertidskompensation på motsvarande nivå som heltidsanställd för allt arbete som sker utöver den gällande ordinarie dagliga arbetstiden för deltidsanställningen.
Krav på förskottssemester:
För att säkerställa rätten till betald huvudsemester ska det finnas en rätt till förskottssemester.
Förbundsspecifika krav
Utöver de gemensamma avtalskraven har förbunden även förbundsspecifika krav på teknikavtalets område. Några exempel:
Sveriges Ingenjörer:
Ett löneökningsutrymme om 4,2 procent skapas i enlighet med Sveriges Ingenjörers löneavtal den 1 april 2025.
Sveriges Ingenjörer kräver också att ytterligare tid tillförs till tidbanken, som medlemmarna kan ta ut som arbetstidsförkortning.
Det tar för lång tid att få rätt till full föräldralön vilket skapar inlåsningseffekter och begränsar rörligheten. Därför yrkar Sveriges Ingenjörer att kvalifikationstiden för föräldralön i relation till anställningstid ska tas bort och kräver föräldralön från första dagen på jobbet.
Tidsplan:
Efter helgerna inleds avtalsförhandlingarna. Målet är att träffa avtal senast 31 mars 2025.
Mer information om avtalskraven finns på förbundens respektive hemsidor: ifmetall.se, unionen.se, sverigesingenjorer.se
Presskontakter:
Sveriges Ingenjörer: Mattias Bengtsson, 073-801 66 73
IF Metall: Jesper Pettersson, 072-058 37 30
Unionen: Johanna Green, 072-469 05 91/ pressjour 08-504 151 00
Nyckelord
Bilder


Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Stark efterfrågan på ingenjörer 2024 gav höga löneökningar trots färre arbetsbyten20.3.2025 05:37:00 CET | Pressmeddelande
Tre av fyra ingenjörer fick reallöneökningar under 2024, vilket är en hög andel jämfört med de senaste åren. Att byta arbete till en ny arbetsgivare har varit det effektivaste sättet för en ingenjör att höja sin lön, men arbetsbytena hamnade på en jämförelsevis låg nivå. Höga löneökningar trots färre arbetsbyten visar att arbetsgivarna börjar inse ingenjörernas värde.
Allt färre doktorander i Sverige – möter inte näringslivets kompetensbehov18.3.2025 09:37:24 CET | Pressmeddelande
Allt färre doktorerar inom teknik, sedan 2010 har antalet svenska doktorander minskat med 36 procent. Antalet utländska* doktorander har delvis bromsat den totala minskningen men dessa kan oftast inte anställas på säkerhetsklassade tjänster inom myndigheter, försvarsindustrin och energiområdet. Till exempel kommer var tredje utländsk doktorand inom teknikområdet från Kina, Iran eller Ryssland.
Specialister efterfrågas allt högre men får allt sämre lön11.3.2025 07:37:00 CET | Pressmeddelande
Arbetsgivare efterfrågar spetskompetens inom teknik men samtidigt tappar specialister i löneutveckling. Enligt en ny rapport har skillnaden i lön gentemot chefer nästan dubblerats sedan 2003. En undersökning bland yngre ingenjörer visar att fler skulle välja karriärväg som specialist om det lönade sig bättre.
Först 2072 får ingenjörslandet Sverige jämställda löner8.3.2025 11:00:00 CET | Pressmeddelande
För att säkra framtidens kompetensförsörjning behöver ingenjörsbranschen attrahera fler kvinnor. Skillnaden mellan mäns och kvinnors genomsnittliga heltidslöner per månad var 9,6 procent 2024, visar ny medlemsstatistik. Om vi håller samma takt som genomsnittet de senaste tio åren får ingenjörslandet Sverige jämställda löner först 2072!
STEM-delegation en start – men nu krävs budgetsatsningar24.2.2025 15:52:35 CET | Pressmeddelande
Regeringen presenterade på måndagen en nationell STEM-strategi. STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) innefattar natur- och teknikämnen samt matematik. Strategin innebär att en STEM-delegation kommer att upprättas. Det är välkommet, men nu krävs konkreta satsningar annars riskeras Sveriges ställning som tekniknation.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum