Sveriges Ingenjörer

TechSverige, Sveriges Ingenjörer och Unionen i nytt samarbetsavtal

Dela

Den 19 december undertecknade bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen ett samarbetsavtal som ska främja en internationellt konkurrenskraftig IT- och telekombransch i Sverige. Avtalet markerar en viktig milstolpe för branschen och stärker parternas gemensamma ambition att skapa en hållbar och innovativ utveckling för företag och medarbetare.

Tre personer står tillsammans i en korridor.
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer, Peter Hellberg, ordförande i Unionen och Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige. Foto: Sveriges Ingenjörer

Det nya samarbetsavtalet bygger vidare på den avsiktsförklaring som parterna tidigare presenterat. Syftet med avtalet är att stärka IT- och telekombranschens långsiktiga konkurrenskraft och hållbarhet genom att främja en positiv arbetsmiljö, mångfald och god samverkan mellan arbetsgivare, medarbetare och fackliga företrädare. Genom samsyn kring strategiska frågor, som kompetensförsörjning och branschens framtida behov, ska avtalet bidra till både företagens och medarbetarnas utveckling.

– Med detta avtal ser vi fram emot ett konstruktivt samarbete kring kollektivavtal där vi gemensamt kan arbeta med att lyfta fram de fördelar som det innebär för företag, medlemmar och fackliga förtroendevalda, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

– Det här avtalet skapar en plattform för långsiktigt samarbete i en snabbrörlig och global bransch. Vi behöver jobba tillsammans för att säkerställa att branschen fortsätter att vara konkurrenskraftig och hållbar, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige.

–  Nu har vi avtal som sätter ramar för ett långsiktigt gemensamt arbete. Ett utökat samarbete både på central och lokal nivå, mellan företag och fackliga företrädare, gynnar branschens utveckling och ger våra medlemmar trygghet, säger Peter Hellberg, ordförande i Unionen.

Avtalet tydliggör att en samsyn kring branschens behov är avgörande för framgång. Genom att stärka dialogen mellan parterna ska strategiska utmaningar, såsom kompetensförsörjning och näringspolitiska frågor, hanteras med ett långsiktigt perspektiv.

Det undertecknade samarbetsavtalet träder i kraft den 1 januari 2025.

Ta del av samarbetsavtalet här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tre personer står tillsammans i en korridor.
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer, Peter Hellberg, ordförande i Unionen och Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige.
Foto: Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild

Länkar

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Danska företag gör att lönerna ökar mest för ingenjörer i Skåne17.12.2024 06:37:00 CET | Pressmeddelande

En ny regional analys visar att det är i Skåne som ingenjörslönerna ökar mest. Danska företags höga lönenivåer pressar skånska arbetsgivare att erbjuda mer konkurrenskraftiga villkor. Även i Dalarna och Västerbotten har löneutvecklingen varit bättre jämfört med övriga Sverige tack vare stark lokal efterfrågan från expansiva företag som rekryterat i stor skala. Lönenivåerna i Stockholm är dock fortsatt högst i landet.

Lägre lön gör att unga inte söker de ingenjörsutbildningar Sverige behöver8.12.2024 10:37:00 CET | Pressmeddelande

Sverige riskerar 2040 att sakna 11 000 ingenjörer inom energi-, elektro- och datateknik och teknisk fysik. Men unga studenter söker i stället ingenjörsinriktningar som industriell ekonomi och organisation, där nettolönen fem år efter examen är 6 000 kronor högre i månaden. Det visar en ny analys från Sveriges Ingenjörer. En stor brist på ingenjörer ger negativa effekter på både arbetsmarknaden och samhällsekonomin i stort.

Gör det lättare för föräldrar att byta jobb3.12.2024 07:54:24 CET | Pressmeddelande

Barnafödandet är nere på rekordlåga nivåer och föräldraskap och familjebildande borde underlättas, inte tvärtom. Att inte få föräldralön under sin föräldraledighet bromsar rörligheten på arbetsmarknaden samtidigt som det blir en ekonomisk smäll för individen. Att helt avskaffa kvalifikationstiden för att få föräldralön är den viktigaste slutsatsen i en ny rapport från Sveriges Ingenjörer och ett av fackförbundets krav i avtalsrörelsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye