Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Statens medieråd lanserar ny webbplats och ett diskussionsforum

Dela
I dag måndag 15 augusti lanserar Statens medieråd sin nya webbplats och ett diskussionsforum för alla som arbetar med eller intresserar sig för barns och ungas medieanvändning.
Illustration: Helena Ohlsson. Copyright: Statens medieråd
Illustration: Helena Ohlsson. Copyright: Statens medieråd

På myndighetens webbplats www.statensmedierad.se finns mängder av faktabaserad kunskap om barns och ungas mediesituation i form av artiklar, publikationer och filmer att kostnadsfritt beställa eller ladda ned samt de senaste nyheterna om barn, unga och medier. Där hittar man också information om filmgranskning och ett sökbart register över granskade filmer med åldersgränser och beslutsmotivering sedan 1956.

Barn och unga ska göras synliga i mediedebatten 
– Unga röster är en ny rubrik som vi tagit fram för att låta unga göra sina röster hörda. Vi vill börja med att låta dem berätta om mediesituationen i skolan och hur de skulle vilja ha det, säger Anki Dahlin, direktör för Statens medieråd.

Ett diskussionsforum för vuxna 
Forum.statensmedierad.se är en mötesplats för vuxna som arbetar med barn och medier (lärare, pedagoger, mediepedagoger, bibliotekarier etc.) och för den intresserade allmänheten.

– Det svenska arbetet med barns mediekunnighet har hög internationell klass. Det har dock inte funnits någon naturlig kontaktyta för de som arbetar med olika medieformer, t.ex. film, internet eller nyheter. Vi hoppas att Forum.statensmedierad.se kan fylla detta tomrum säger Ulf Dalquist, forskningsansvarig vid Statens medieråd.

I dag lanseras även ”Expert på medier – digital kompetens i Lgr 11" – en handbok som med utgångspunkt i den nya läroplanen ger förslag på hur lärare kan använda medier i undervisningen – och samtidigt stärka elevernas digitala kompetens. Handboken har tagits fram av Statens medieråd och Mediekompass och finns för gratis nedladdning på www.mediekompass.se eller www.statensmedierad.se . PåForum.statensmedierad.se finns en särskild avdelning för diskussion om Lgr 11 i allmänhet och handboken i synnerhet.

Vid eventuella frågor : kontakta Anki Dahlin, direktör för Statens medieråd , tel: 08-24 34 25 eller 
Martina Högberg, kommunikatör, tel: 08-545 16 098, 070-30 88 098, martina.hogberg@statensmedierad.se

Statens medieråd har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Medieutvecklingen ska följas och myndigheten fastställer också åldersgränser för biograffilm som är avsedd att visas för barn under 15 år. Statens medieråd driver även kampanjen Det unga internet, med stöd från EU:s Safer Internet Programme. För mer information, besök vår webbplats www.statensmedierad.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration: Helena Ohlsson. Copyright: Statens medieråd
Illustration: Helena Ohlsson. Copyright: Statens medieråd
Ladda ned bild

Om

Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Box 27204
102 53 Stockholm

08-665 14 60http://statensmedierad.se

Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.

Följ Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Föräldrar & medier 2023: Fler föräldrar anser att myndigheter har ansvar att skydda barn13.12.2023 09:10:00 CET | Pressmeddelande

Andelen föräldrar som tycker att myndigheter bär mycket stort informationsansvar för att skydda barn som medieanvändare har ökat kraftigt på tio år. Samtidigt uppger föräldrar i högre utsträckning att de ”ofta” samtalar med sina barn om medier än vad barnen själva svarar. Det framkommer i ”Föräldrar & medier 2023”, där föräldrar bidrar med uppfattningar om medier och sina barns medieanvändning.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye