Röda korset

Akuta förberedelser för att skydda miljontals människor från supertyfonen Odette i Filippinerna

Dela

En av årets starkaste tyfoner drar in över Filippinerna och hotar miljontals människor med förödande vindar och plötsliga översvämningar.

Foto: Filippinska Röda Korset
Foto: Filippinska Röda Korset

Filippinska Röda Korsets team i de östra delarna av landet arbetar dygnet runt för att förbereda räddningsfordon, första hjälpen-team, evakuerings- och säkerhetsutrustning samt nödhjälp med färdiglagade måltider, mediciner och dricksvatten. 

Tyfonen Odette har intensifierats snabbt under de senaste timmarna, vilket har lagt till brådskande nödförberedelser i en situation som redan försvårats av covid-19-pandemin. 

– Röda Korsets team hjälper akut när tiotusentals familjer bunkrar ner för den kraftigaste stormen de har mött i år. Frivilliga utrustar skyddsrum med filtar, första hjälpen-kit och mat. Filippinerna är tuffa men den här supertyfonen är ett bittert slag för miljontals människor som fortfarande återhämtar sig från förödande stormar, översvämningar och covid-19 under det senaste året, säger Richard Gordon, ordförande Filippinska Röda Korset.  

Tyfonen Odette är en av de kraftigaste stormarna som hotat Filippinerna på senare år. Miljontals människor bygger fortfarande upp sina hem och försörjning som förstördes av de åtta stora stormar som drabbade landet i slutet av förra året. 

– Denna monsterstorm är skrämmande och hotar att drabba kustsamhällen med full kraft. Vi är mycket oroade över att klimatförändringarna gör tyfoner mer våldsamma och oförutsägbara. Just nu handlar Röda Korsets arbete om att hjälpa människor att evakuera och få fram all den hjälp som behövs inför att stormen kommer, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset.  

Filippinerna drabbas av i genomsnitt 20 stormar varje år. I oktober drabbade den tropiska stormen Kompasu mer än 200 000 människor i norra delen av landet och översvämmade tusentals hem. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Filippinska Röda Korset
Foto: Filippinska Röda Korset
Ladda ned bild
Foto: Filippinska Röda Korset
Foto: Filippinska Röda Korset
Ladda ned bild
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset. Foto: Svenska Röda Korset
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset. Foto: Svenska Röda Korset
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Vaccin, sjukvård och stöd till palestinska flyktingar i Libanon28.12.2021 13:00:00 CET | Pressmeddelande

Redan före coronapandemin var palestinska flyktingar i Libanon en utsatt grupp. Dessvärre har socio-ekonomiska och politiska kriserna i landet allvarligt försämrat möjligheterna att få tillgång till hälso- och sjukvård och vaccin. Tillsammans med Röda Korset/Röda Halvmånen satsar Europeiska Unionen (ECHO) på livsnödvändig vård och stöd till rehabilitering samt vaccinationsinsatser.

Rapport: Erfarenheter av coronapandemin i socioekonomiskt utsatta områden14.12.2021 10:30:00 CET | Pressmeddelande

Svenska Röda Korset presenterar en ny rapport om organisationens arbete för att möta utsatthet tillsammans med lokala samarbetspartners i socioekonomiskt utsatta områden. Sex områden i Sverige lyfts fram i Skellefteå, Malmö, Södertälje, Linköping, Umeå och Göteborg. Rapporten visar hur socioekonomi påverkat hur människor drabbats av pandemin, hur människor i utsatta situationer kan vara en resurs i krishantering och att civilsamhället bör få en större roll inom svensk krisberedskap.

Hälften av svenskarna upplever ofrivillig ensamhet – unga värst drabbade7.12.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Hälften av svenskarna (51%) uppger att man upplevt ofrivillig ensamhet under det senaste året. Värst drabbade är unga i åldrarna 18–29 där 77% uppger att man känt sin ensam, detta visar en ny undersökning från Novus gjord på uppdrag av Svenska Röda Korset. Undersökningen visar också att en klar majoritet (64%) inte tror att deras känsla av ensamhet kommer att förändras under det kommande året.

Röda Korset kräver omedelbara insatser för att förhindra fler döda vid Belarus gräns16.11.2021 15:40:52 CET | Pressmeddelande

Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) manar till omedelbar nedtrappning av läget vid gränsen mellan Belarus och Polen, och kräver ökat tillträde för humanitära organisationer för att förhindra fler dödsfall. Minst tio migranter misstänks ha dött när temperaturen sjunkit till minusgrader längs den 100 mil långa gränsen mellan Belarus och grannländerna Polen, Litauen och Lettland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum