Konsumenternas

Är barnen försäkrade efter skolavslutningen?

Dela

Förskolans och skolans försäkring gäller bara för olycksfall och inte alltid dygnet runt eller på fritiden. Därför riskerar barn att stå utan försäkring på sommarlovet. För att ett barn ska få ersättning för sjukdomar och diagnoser så krävs en egen barnförsäkring.

Pojke dyker med snorkel. Vattenbubblor följer i hans spår.
Pojke dyker med snorkel. Vattenbubblor följer i hans spår.

En barnförsäkring ska helst tecknas så tidigt som möjligt, när ditt barn är nyfött. Men det är inte för sent att göra det senare. Skälet till att man bör teckna tidigt är att då har inga eventuella sjukdomar hunnit visa sig och medfört undantag för dem i försäkringen.

- Med risk för att låta som en försäljare: Har ditt barn ingen egen barnförsäkring ännu, bör du teckna en. Dels på grund av att barnen kanske inte har något skydd alls på sommarlovet, dels för att fler barn får bestående skador av sjukdom än av olycksfall. Samhällets ersättning till barn som på grund av det inte kan arbeta senare är låg, säger Håkan Carlsson, jurist och barnförsäkringsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Jenny Sparring är programledare för Försäkringspodden som i sitt senaste avsnitt diskuterar barnförsäkringar. Hon tillägger:

- Vi vill förklara varför barnförsäkringar kan vara så viktiga ekonomiskt. Och vill stärka föräldrar i att göra valet att skaffa en. Det finns billiga gruppförsäkringar man kan teckna till exempel via sitt arbete även om vi har koncentrerat oss på att jämföra individuella barnförsäkringar. De är dyrare men ger alltid högre ersättningar. För att göra valet så enkelt som möjligt sätter vi poäng. Alla försäkringar i vår jämförelse är bra men några är bättre än andra. Observera att vi poängsätter innehållet, inte priset.

Lyssna på Försäkringspodden om barnförsäkringar här. Jämför barnförsäkringar här.

FAKTA

Cirka 1,6 miljoner barn och unga i Sverige har en individuell barnförsäkring och nästan 312 000 har en gruppförsäkring. Sedan 2012 har andelen barn och unga med individuella barnförsäkringar ökat från 48 procent till 50 procent (2021). Hälften av alla barn och unga har alltså en individuell barnförsäkring i dag. Källa: Branschorganisationen Svensk Försäkrings statistikdatabas.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Pojke dyker med snorkel. Vattenbubblor följer i hans spår.
Pojke dyker med snorkel. Vattenbubblor följer i hans spår.
Ladda ned bild

Om

Konsumenternas
Konsumenternas
Box 24215
104 51 Stockholm

0200 - 22 58 00https://konsumenternas.se

Konsumenternas Försäkringsbyrå ger oberoende och kostnadsfri vägledning inom försäkring och pension. Vi har hjälpt konsumenter sedan 1979. Vi är en stiftelse som har Konsumentverket, Finansinspektionen och Svensk Försäkring i vår styrelse. Välkommen till konsumenternas.se.

Följ Konsumenternas

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konsumenternas

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum