Röda korset

Årets julklapp är ett riktigt katastrofpaket

Dela

Klimatkrisen är inte längre ett hot – den är redan här. Och hårdast slår den mot de redan utsatta. I årets julkampanj som har namnet Klimatkrisens Ansikte, väljer Svenska Röda Korset att uppmärksamma de människor som drabbas av klimatrelaterade katastrofer. Kampanjen berättar historier från människor som drabbats av översvämningar, torka, cykloner och andra extremväder och uppmanar till att köpa julklappar som räddar liv. Årets julklapp är ett riktigt katastrofpaket.

Årets julklapp: Ett riktigt katastrofpaket
Årets julklapp: Ett riktigt katastrofpaket

Fakta om klimatkatastrofer

 • Extremväder inträffar idag fyra gånger så ofta som på sjuttiotalet.
 • Över 90% av alla katastrofer är väderrelaterade.
 • Över 100 miljoner människor behöver i år nödhjälp på grund av klimatrelaterade katastrofer, och antalet stiger snabbt.

Klimatkrisen har ett ansikte. Bakom larmrapporter, siffror och utsläppsmål kämpar människor just nu för att överleva. Varje år drabbas 100 miljoner av klimatrelaterade katastrofer som torka, stormar och översvämningar. Katastrofer som slår människors liv i spillror och tvingar familjer att lämna sina hem. I årets julkampanj uppmanar Svenska Röda Korset till att hjälpa klimatkrisens mest utsatta.

Svenska Röda Korset väljer att lyfta Katastrofpaketet som årets julklapp. Katastrofpaket kostar 133 SEK , vilket räcker till mat och vatten för en person i en månad samt en värmande filt. Saker som räddar människors liv efter en katastrof. Du som köper paketet från ett fint gåvobevis att ge bort i julklapp.

- Med årets julkampanj vill vi visa att klimatkrisen är en mänsklig katastrof, och att miljoner människor kämpar för att överleva klimatrelaterade katastrofer som orkaner, översvämningar och torka varje dag, runt om i världen. Genom att stötta vårt arbete kan man vara med och hjälpa människor som drabbas, främst genom att köpa julklappar i vår gåvoshop eller handla i våra second hand-butiker. Att ge bort ett gåvobevis eller återbrukade saker och kläder som julklapp är dessutom en klimatsmart handling, säger Martin Ärnlöv, Generalsekreterare vid Svenska Röda Korset.

Röda Korset är på plats före, under och efter en katastrof världen över, och hjälper människor som drabbas med nödhjälp som till exempel mat, vatten, tak över huvudet, sjukvård och att få kontakt med saknade anhöriga. Vi arbetar också förebyggande och hjälper människor och samhällen att anpassa sig till ett mer extremt och oförutsägbart klimat för att minska effekten av framtida katastrofer, och efter en katastrof finns vi kvar och hjälper till att återuppbygga samhällen starkare.

I Svenska Röda Korsets gåvoshop finns flertalet julklappar som räddar liv.

 • Katastrofpaket en person, 133 kr
 • Katastrofpaket familj, 667 kr
 • Matpaket familj, 350 kr
 • Rent vatten, 83 kr
 • Rädda liv och ge hopp, 100 kr
 • Barnmorska, Somalia, 118 kr
 • Vinterfilt, 60 kr
 • Vinterkläder för barn, 350 kr
 • Nödmat för undernärda barn, 300 kr

Svenska Röda Korsets julkampanj kommer att synas som printannonser, digital annonsering, i second hand-butikerna samt en mängd insamlingsaktiviteter hos Röda Korsets lokalföreningar. Pengarna som samlas in i årets julkampanj går till Röda Korsets verksamhet för att hjälpa människor som drabbas av katastrofer. Röda Korset på plats över hela världen och hjälper de som drabbats.

Röda Korsets gåvoshop hittar du här: https://www.rodakorset.se/stod-oss/gavoshop/

Se kampanjvideo: https://www.youtube.com/watch?v=-XC3_6wVDWo

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Årets julklapp: Ett riktigt katastrofpaket
Årets julklapp: Ett riktigt katastrofpaket
Ladda ned bild
Katastrofpaket Svenska Röda Korset
Katastrofpaket Svenska Röda Korset
Ladda ned bild
Katastrofpaket
Katastrofpaket
Ladda ned bild
Katastrofpaket
Katastrofpaket
Ladda ned bild
Jordbävning Nepal
Jordbävning Nepal
Ladda ned bild
Katastrofpaket
Katastrofpaket
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation och finns i 192 länder. Vi kämpar för att ingen människa ska lämnas ensam i en katastrof.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Nomineringarna till Röda korsets journalistpris är klara5.3.2020 13:00:00 CETPressmeddelande

Varje år drabbas miljontals människor av katastrofer och krig. Därför vill Röda Korset belöna en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning - som 2019 ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Priset kan gå både till en enskild journalist eller ett medieteam.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum