Avtalsrörelsen långt ifrån klar
När arbetsmarknadens parter undertecknar de centrala avtalen sägs avtalsrörelsen vara färdig. Men så är det ju inte riktigt. Jerk Wiktorsson, ordförande för ST inom Trafikverket, rapporterar om arbetet med att ta de lokala avtalen i hamn.

Så har vi då äntligen fått klart med ett nytt centralt löneavtal inom staten för 2020. Detta betyder inte på något sätt att löneförhandlingarna är framme vid slutet. Vi är inte ens framme vid början av slutet. Vi är snarare framme vid slutet av början, för att citera Churchill.
Nu är det vår tur ute i avdelningarna att ta över stafettpinnen och skriva lokala avtal, som ska ange spelreglerna och förhandlingsordningen för de kommande förhandlingarna vid respektive myndighet.
Inom Trafikverket passar vi också på att förhandla om ändringar i vårt lokala kollektivavtal. Hos oss startade vi denna process efter sommaren då vi bytte yrkanden mellan oss och arbetsgivaren. Omkring 1 oktober satte den tuffa delen av förhandlingarna i gång. Det började med att respektive part klargjorde vilka yrkanden från motparten som var att betrakta som AIH-frågor (Aldrig I Helvete). Sedan fortsatte vi att diskutera de frågor som vi ansåg vara ”spelbara”.
Förutom förhandling om rena ändringar i själva villkorsdelen av vårt kollektivavtal, så hade vi även förvarnat arbetsgivaren om att vi senare kommer att komplettera våra yrkanden om önskningar att höja vissa av våra rörliga tillägg. Tillägg som våra medlemmar, via våra interna undersökningar, tycker är strategiskt viktiga att satsa på.
När det s.k. ”märket” kom för den privata sidan, så slöt oss vi förhandlare inom ST som en mussla. För oss var det viktigt att inte yttra något om våra ambitioner, för arbetsgivaren och SACO, när det gällde höjningar av olika tillägg innan vi hade något centralt avtal som satte de ekonomiska förutsättningarna för våra lokala förhandlingar.
När så den underbara morgonen kom den 1 december, dvs. då vi fick ett nytt centralt avtal, så kunde vi, tack vare att vi var väl förberedda inom ST, börja att tråckla ihop ett nytt lokalt avtal på Trafikverksnivå. Detta tog bara två dagar, men så hade vi också under drygt 2 månader förhandlat hårt för att komma dit.
Avtalet innebar att vi kom överens med arbetsgivaren om att initiera ett par arbetsmiljöprojekt som skall genomföras partsgemensamt under avtalsperioden. Vi gjorde också vissa förändringar (förbättringar) i vårt flextidsavtal, dessutom kom vi överens om att höja den enkla ob-ersättningen med 50 %.
Nu i januari så är det då äntligen dags att påbörja de individuella löneförhandlingarna som avgör hur mycket varje medlem ska få i löneökning. I Trafikverket får våra medlemmar välja om de vill ha lönesättande samtal eller om deras lön ska bestämmas genom en kollektiv förhandling. Om du som medlem väljer lönesättande samtal så är det viktigt att du förbereder dig inför din träff med din chef genom att ta reda på löneläget dels inom verket men också rikstäckande statistik utanför den egna myndigheten. Försök att hitta argument som talar till din fördel. T ex har du fått nya ansvarsområden eller har du gått någon kompetenshöjande utbildning. Lär dig att lyssna på arbetsgivaren så att ni ”sänder och tar emot på samma frekvens”. Går allt som det ska så ska den nya lönen sedan kunna börja betalas ut i samband med mars månads löneutbetalning.
Kanske vi förhandlare inom ST-Trafikverket därefter kan unna oss en eller två dagars ledighet innan vi påbörjar förberedelserna inför 2021 års lönerevision. Då kanske våra medlemmar får möjlighet att få ut sin nya lön i tid, dvs. redan till 1 oktober.
Jerk Wiktorsson
ordförande för ST inom Trafikverket
Nyckelord
Bilder

Om
ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 95000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Fler servicekontor är ingen garanti för ökad statlig närvaro8.3.2021 11:58:15 CET | Blogginlägg
Den lokala statliga servicen föreslås nu byggas ut; servicekontoren ska bli fler runt om i landet och verksamheten på dessa utökas med tjänster från fler myndigheter.
Visselblåsarfunktionen kan och ska inte ifrågasättas4.3.2021 16:22:01 CET | Blogginlägg
Med anledning av inslaget i tv-programmet Uppdrag granskning på SVT* och den debatt som pågår om den så kallade visselblåsarfunktionen vill Fackförbundet ST vara tydlig i det följande.
Vem tar vabben?3.3.2021 14:06:08 CET | Blogginlägg
Sverige har inte jämställda löner. Fortfarande är kvinnors löner i genomsnitt 9,9 procent lägre än männens. Omräknat i tid jobbar kvinnor gratis efter klockan 16:12 varje dag. Detta är inget nytt. Vi vet att kvinnor har lägre lön än män. Vi vet att det finns en värdediskriminering av kvinnors arbete och att kvinnodominerade branscher dessutom har sämre arbetsmiljö. Vi vet också att kvinnor i snitt lägger nästan dubbelt så mycket tid på det obetalda hushållsarbetet än män, har större uttag av vård av barn (vab) och jobbar i större utsträckning deltid. Samtidigt som män tenderar att jobba mer efter familjebildning.*
Varför är inte pensionerna jämställda?26.2.2021 10:45:00 CET | Blogginlägg
Hur kan det komma sig att kvinnor får så mycket lägre pension än män? OFR:s pensionsexpert Svante Uhlin förklarar hur det hänger ihop med politiska beslut.
Våld mot kvinnor ökar under pandemin24.2.2021 11:59:58 CET | Blogginlägg
En konsekvens av pandemin är att våldet mot kvinnor riskerar att öka runt om i världen. Nu hör vi från våra internationella samarbeten att farhågorna har besannats.
Hot och våld mot statligt anställda - en viktig demokratifråga19.2.2021 12:13:54 CET | Blogginlägg
Hot och våld mot tjänstepersoner som arbetar på medborgarnas uppdrag är ett hot mot hela vår demokratiska rättsordning. Det straffrättsliga skyddet måste förbättras.
Avtalsrörelsen 2020 är slut – nu börjar avtalsrörelsen 20234.2.2021 16:13:00 CET | Blogginlägg
Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingschef på ST och också ansvarig för avtalsförhandlingarna för hela OFR/S,P,O, skriver om det partsgemensamma arbetet som lägger grunden till framtida förhandlingar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum