Gröna arbetsgivare

Avtalsyrkanden växlade mellan Gröna arbetsgivare och GS-facket för Skogsavtalet och Virkesmätningsavtalet

Dela
Gröna arbetsgivare har idag utbytt avtalsyrkanden med sin motpart GS-facket avseende Skogsavtalet och Virkesmätningsavtalet. Det samma gäller tjänstemannaavtalen för branscherna med Unionen, Naturvetarna, Sveriges Ingenjörer och Ledarna. Därmed är förhandlingarna i 2020 års avtalsrörelse igång.

Gröna arbetsgivare har idag utbytt avtalsyrkanden med sin motpart GS-facket avseende Skogsavtalet och Virkesmätningsavtalet. Det samma gäller tjänstemannaavtalen för branscherna med Unionen, Naturvetarna, Sveriges Ingenjörer och Ledarna. Därmed är förhandlingarna i 2020 års avtalsrörelse igång.

Kraven från facken innefattar inte bara en orimligt hög löneökning på 3 procent (och en ytterligare låglönesatsning), man har även ställt krav på förändringar inom arbetsmiljö, jämställdhet och pensionsvillkor. Med alla krav så innebär det kostnadsökningar som ligger betydligt högre än de redan höga 3 procent som facket vill ha. Med den konjunktur vi går mot kan inte fackens höga krav ses som något annat än oansvariga.

– Mot bakgrund av att den svenska ekonomin mattas av har parterna inom industrin ett ansvar för att hitta en konkurrenskraftig kostnadsram för de kommande avtalsförhandlingarna. 115 parter ska träffa närmare 500 centrala avtal som omfattar nästan 3 miljoner löntagare, då är det viktigt med ansvarsfulla parter som kan sätta ett märke som bidrar till stärkt internationell konkurrenskraft, som möjliggör för flera att få jobb och som tillgodoser företagens behov av medarbetare, säger Gröna arbetsgivares vd Lena-Liisa Tengblad.

Hon fortsätter:
– Som kraven ser ut från GS-facket skulle det bli kostsamt för företagen som redan nu är hårt pressade. Om vi inte får till konkurrenskraftiga kollektivavtal skulle inte bara våra medlemsföretag drabbas. Medlemsföretagen spelar ofta en viktig roll för arbetstillfällen på orterna där de verkar. Blir kostnaderna i avtalet för stora finns risken att de här företagen inte kan fortsätta sina verksamheter, vilket skulle ha stora konsekvenser i redan utsatta geografiska områden.

– För skogsföretagen inom Gröna arbetsgivare är det viktigt att deras unika förutsättningar återspeglas i kollektivavtalen. Gröna yrkar därför på mer verksamhetsanpassade arbetstidsregler och verksamhetsnära lönesättning, säger Maria Möller, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.

Avtalen ska vara klara den sista mars 2020.

Läs mer om avtalsrörelsen: https://www.grona.org/om-oss/avtalsrorelser/avtal-20/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Gröna arbetsgivare
Gröna arbetsgivare
Storgatan 19
114 51 Stockholm

http://www.grona.org/

Gröna arbetsgivare är arbetsgivar- och branschorganisationen som företräder 4 000 medlemsföretag med närmare 30 000 anställda inom inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf.

Som arbetsgivarorganisation förhandlar vi fram kollektivavtal som rör anställningsvillkor och löner. Vi är en given partner för våra medlemsföretag i personal- och arbetsgivarfrågor. Vi biträder även medlemsföretagen vid tvister och förhandlingar hela vägen till domstol. Våra förhandlare är experter på arbetsrätten, känner motparterna och kan branschen.

För mer information om oss, besök vår webbplats.

Följ Gröna arbetsgivare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare

Stora risker med regeringens politik för utländsk arbetskraft17.10.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ny studie av regelverk för utländsk arbetskraft visar att regeringens politik kommer att innebära stora nackdelar för svenska företag jämfört med Finlands, Danmarks och Storbritanniens. I Gröna arbetsgivares rapport konstateras att dessa länder har ett lönekrav på 40–76 procent av medianlön, jämfört med de 80 procent som svenska företag ska betala från den 1 november. I ett andra steg nästa år förväntas kravet höjas till 100 procent, motsvarande 34 200 kronor i månaden.

Ny rapport analyserar tre länders regelverk för arbetskraftsinvandring från tredje land10.10.2023 09:30:19 CEST | Pressmeddelande

PRESSINBJUDAN: Den 1 november 2023 införs ett försörjningskrav på förnärvarande 27 360 kronor för utländsk arbetskraft från tredje land. Med anledning av detta bjuder Gröna arbetsgivare in till seminarium och presentation av en ny rapport: Regelverk för arbetskraftsinvandring från tredje land - En analys av tre länders hantering av lönegolv med bäring på de gröna näringarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye