Växjö stift

Biskopen talar på konferens om sexuella övergrepp

Dela

- Arbetet mot sexuella övergrepp måste vara både reaktivt och proaktivt. Det är viktigt att både reagera kraftfullt när något händer och att arbeta långsiktigt och förebyggande. Det säger Växjö stifts biskop Fredrik Modéus, som imorgon medverkar i en nationell konferens om att förebygga och bemöta sexuella övergrepp inom kyrkan.

Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift. Foto: Lina Alriksson.
Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift. Foto: Lina Alriksson.

Svenska kyrkan anordnar den nationella konferensen ”När gränser överskrids” i Uppsala 5-6 december, för att uppmärksamma 20 års arbete mot sexuella övergrepp. Biskop Fredrik Modéus är inbjuden för att under onsdagen ge ett inspel om sin roll som biskop i arbetet mot sexuella kränkningar och övergrepp.

- En biskop har kanske sin viktigaste roll i att sätta agendan och att väcka frågor med sikte på vad som behöver göras för att nå förändring. Men biskopen kan inte göra jobbet själv. Vi behöver be om mod och handlingskraft för att se, möta och bryta med något som riskerar människors liv, säger Fredrik Modéus.

Tystnadskultur, skuld och skam har länge dominerat. Nyligen fick dock Dr Denis Mukwege Nobels fredspris för sitt arbete med kvinnor som utsatts för sexuellt våld i Kongo. Kampanjer som #metoo och #vardeljus har uppmärksammat berättelser om övergrepp och kränkningar. Berättelser som handlar om en destruktiv normalisering av rätten att kränka.

Att arbeta förebyggande och ihärdigt är därför centralt för att bryta de dolda mekanismer som vi bygger in i våra system, som låter övergrepp och kränkningar förekomma.

- Det handlar om hur vi vill bli mötta och hur vi därför ska möta andra. Som biskop vill jag belysa vad vi måste göra och utmana till att fortsätta arbeta långsiktigt mot alla former av sexuella övergrepp, säger Fredrik Modéus.

Nyckelord

Kontakter

Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift
Kontaktas via:
Daniel Westergren, vikarierande pressekreterare
0470-77 38 16
daniel.westergren@svenskakyrkan.se

Bilder

Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift. Foto: Lina Alriksson.
Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift. Foto: Lina Alriksson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum