Växjö stift

Biskopsgården Östrabo öppnar upp på Kulturarvsdagen

Dela

Växjö stift bjuder in allmänheten till biskopsgården Östrabo på Kulturarvsdagen på söndag den 12 september. Det blir föranmälda guidningar i huset och den vackra trädgården är öppen för besökare.

Foto: Sara Peterson
Foto: Sara Peterson

Den 10-12 september firas kulturarvet runt om i landet och årets tema är ”Kulturarv för alla”. Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga temadag som ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet. I år väljer Växjö stift att medverka genom att bjuda in till biskopsgården Östrabo – ett levande kulturarv med 200-årig historia.

– Det är roligt att kunna tillgängliggöra kulturarvet biskopsgården, denna historiska plats som sägs vara det vackraste biskopssätet i Sverige. Vi som arbetar under dagen ser fram emot att få berätta om gårdens historia och nutid och dela med oss av några av de spännande berättelser som finns, säger stiftsarkivarie Anna de Faire.

Det kommer att anordnas gratis guidningar inne i biskopsgården på söndag för föranmälda besökare. Guidningarna är fullbokade. Antalet platser har varit begränsade med anledning av de rådande pandemirestriktionerna. Även den vackra trädgården är öppen för besökare.

Biskopsgården Östrabo används - i vanliga fall, när det inte varit pandemi - till biskopens nyårsmottagningar, öppet hus-aktiviteter, samlingar, möten och kurser som stiftskansliet eller biskopen anordnar, representationsmiddagar, stiftsstyrelse- och domkapitelssammanträden, kanslisamlingar och präst- och diakonvigningsmiddagar.

– Jag är mån om att biskopsgården ska vara en öppen och värdefull mötesplats i Växjö och i hela stiftet. Det är väldigt roligt att öppna upp gården en sådan här dag, säger biskop Fredrik Modéus.

Mer information om Kulturarvsdagen finns på Riksantikvarieämbetets webbplats.

Biskopsgården Östrabo
På en höjd ett stenkast från domkyrkan i centrala Växjö ligger biskopsgården Östrabo med dess röda flyglar. Det har sagts att Östrabo måste vara det vackraste biskopssätet i Sverige. Huvudbyggnaden är uppförd år 1796 efter beslut av Gustaf III efter framställning från biskop Wallquist. Östrabo förklarades som statligt byggnadsminne 1935 och är även del av riksintresset ”Växjö stad”. En mindre del av huvudbyggnaden är biskopsfamiljen Modéus bostad. 

Läs mer om Östrabo

Kontakter

Bilder

Foto: Sara Peterson
Foto: Sara Peterson
Ladda ned bild

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum