Gröna arbetsgivare

Brist på legitimerade djursjukskötare hotar djurhälsan

Dela

24 av 25 sökande till djursjukskötarutbildningen får inte någon plats. Samtidigt skriker klinikerna efter kompetensen. Branschens behov är drygt tre gånger så stort som antalet som utbildas varje år. På sikt är den bristen ett hot mot djurhälsan.

Svensk Djursjukvård släpper i dag sin branschrapport för 2018. Den ger en tydlig bild av djursjukvårdens utveckling och utmaningar. Det står klart att det stora hotet mot djurhälsa och en fortsatt växande bransch är bristen på utbildad personal, och då främst legitimerade djursjukskötare.

Den svenska djursjukvården fortsatte att växa 2018, både vad gäller omsättning och antal anställda, och svarar därmed mot den kraftigt växande efterfrågan på avancerad vård. Samtidigt är bristen på djursjukskötare och veterinärer stor, en bild som delas av Svensk Djursjukvårds medlemmar.

Det är många uppgifter på djurklinikerna som bara får göras av legitimerad personal. Det gör behovet extra märkbart för branschens företag.

Hela 97 procent av medlemsföretagen anger att branschens framtidsutsikter är ljusa, men de viktigaste frågorna kommande år är båda relaterade till det stora rekryteringsbehovet av legitimerade djursjukskötare och veterinärer.

Västra Götalands län är det län med flest djurkliniker som är medlemmar i Svensk Djursjukvård. De medlemmarna upplever precis som för övriga landet att bristen är stor.

Det finns flera saker som Svensk Djursjukvård vill göra, men det viktigaste för att lösa bristen handlar om att skapa fler utbildningsplatser. Därför borde SLU öka antalet utbildningsplatser och fler utbildningsanordnare än SLU bör erbjuda utbildningarna. Som det ser ut i dag är det bara SLU Uppsala som utbildar veterinärer och djursjukskötare.

– Det behövs fler utbildningsanordnare och behöver tas fram nya former för utbildning. Det borde kunna lösas för Västra Götaland genom t ex en nyöppning av djursjukskötarutbildningen i Skara eller genom samverkan med olika aktörer och distansutbildning med SLU som huvudman, säger Christina von Dorrien, vd Blå Stjärnans Djursjukhus AB.

Rekryteringsbehovet är fortsatt mycket stort i hela landet, och äventyrar på sikt både branschens tillväxt och djurhälsan. Svensk Djursjukvårds medlemsföretag anger att rekryteringsbehovet de kommande 12 månaderna är 346 veterinärer, varav 70 med specialistkompetens, samt 177 djursjukskötare. Se branschrapporten för mer statistik.

Svensk Djursjukvård är en av fem sektioner i Gröna arbetsgivare och företräder 160 företag med 222 kliniker, som sammanlagt har närmare 3 700 anställda. Vårt mål är trygga djur och hög kvalitet inom djursjukvården.

Kontakt:
Lena-Liisa Tengblad, vd 0730-71 11 38

Emma Terander, ansvarig samhällspåverkan och omvärld, 070-317 72 57

Bildernas fotograf Fredrik Persson

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Gröna arbetsgivare
Gröna arbetsgivare
Storgatan 19
114 51 Stockholm

http://www.grona.org/

Gröna arbetsgivare är arbetsgivar- och branschorganisationen som företräder 4 000 medlemsföretag med närmare 30 000 anställda inom inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf.

Som arbetsgivarorganisation förhandlar vi fram kollektivavtal som rör anställningsvillkor och löner. Vi är en given partner för våra medlemsföretag i personal- och arbetsgivarfrågor. Vi biträder även medlemsföretagen vid tvister och förhandlingar hela vägen till domstol. Våra förhandlare är experter på arbetsrätten, känner motparterna och kan branschen.

För mer information om oss, besök vår webbplats.

Följ Gröna arbetsgivare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum