Vänsterpartiet Stockholm Stad

De blågröna i Stockholm avslår över 100 hyresrätter i Bromma

Dela

Stadsbyggnadskontoret föreslår att 145 bostäder varav ca 100 hyresrätter ska byggas i Bromma men den blågröna majoriteten säger nej. Beslutet togs på eftermiddagens stadsbyggnadsnämnd i Stockholms stad. Världsfrånvänt, menar Vänsterpartiet som menar att det är just hyresrätter som behövs i stadsdelen.

Detaljplanerna som var uppe för beslut skulle möjliggöra för totalt cirka 145 bostäder och en lokal för centrumändamål i Bromma. De nya bostäderna skulle utgöras av 40 bostadsrätter i Höglandet, 45 hyresrätter i Nockeby och 60 hyresrätter i Ålsten. Områden som alla domineras av villor och bostadsrätter.

- När man ombildar hyresrätter till bostadsrätter i områden där det finns en hög andel hyresrätter säger de blågröna att det är bra för boendesegregationen men uppenbarligen gäller inte samma sak när det kommer till att bygga hyreslägenheter i de finare områdena i stan, säger Sara Stenudd, ledamot i stadsbyggnadsnämnden för Vänsterpartiet i Stockholms stad.

I ärendet från Stadsbyggnadskontoret framgår det tydligt att de nya bostäderna ska byggas med respekt för området befintlig bebyggelse och karaktär.

Ur stadsbyggnadskontorets förslag:
” bebyggelse ska förhålla sig till respektive plats befintliga bebyggelseskala, kulturmiljö och grönstruktur samt utgöra ett tillskott av hög arkitektonisk kvalitet”

- I Ålsten är nästan 98% av bostäderna villor och bostadsrätter. Det är ett av Stockholms mest segregerade områden och vi måste möjliggöra för fler människor att bo här. Det är världsfrånvänt att säga nej till det här. Bygger man hyresrätter med hiss så möjliggör det dessutom för äldre att bo kvar i stadsdelen om de behöver flytta från en stor villa till ett mer tillgängligt boende, säger Sara Stenudd.
 

FAKTA – andelen villor och bostadsrätter

Höglandet: 91,1%
Nockeby: 66,9%
Ålsten: 97,8%

Kontakter

Bilder

Om

Vänsterpartiet Stockholm Stad
Vänsterpartiet Stockholm Stadhttp://www.stockholmsstad.vansterpartiet.se

Vänsterpartiet Stockholms stad
Vänsterpartiet är Stockholms stads tredje största parti med 13% och sitter i opposition. Vårt oppositionsborgarråd heter Clara Lindblom. Vi jobbar varje dag för att Stockholm ska bli en rättvis, jämställd och hållbar stad.

Följ Vänsterpartiet Stockholm Stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Stockholm Stad

V: Inga hinder kvar för nedläggning av Bromma flygplats31.8.2021 12:24:00 CEST | Pressmeddelande

Idag gav regeringens utredare beskedet att Bromma flygplats kan avvecklas någon gång mellan åren 2025-2027. Utredaren menade också att det samhällsviktiga flyget kan flytta till Arlanda. Vänsterpartiet i Stockholms stad menar att beskedet visar att flygplatsen kan och bör avvecklas. Vänsterpartiet har länge drivit frågan om en nedläggning av Bromma flygplats i syfte att minska flygets klimatpåverkan samt möjliggöra bostadsbyggande på marken där Bromma flygplats ligger. - Det finns förstås en mängd olika omständigheter som påverkar nedläggningen och det är en besvikelse att utredaren inte bedömer det möjligt att göra snabbare, men samtidigt är det centrala att det ändå sker. Vi måste helt minska flygets klimatpåverkan och nu finns inga hinder kvar för en nedläggning av flygplatsen. säger Rikard Warlenius, klimatpolitisk talesperson V Stockholms stad. Utredaren Magnus Persson drar två viktiga slutsatser. Dels att regeringen själv kan fatta beslut om nedläggning, och att det räcker att in

Pausa alla försäljningar av stadens lokaler som gäller Internationella engelska skolan23.6.2021 09:18:00 CEST | Pressmeddelande

Skolinspektionen har under de senaste åtta månaderna försökt utreda vilka som äger Internationella engelska skolan, för att kunna bedöma ägarens lämplighet utifrån den nya lagstiftningen. Men trots att utredningen pågått under en lång tid har man ännu inte lyckats identifiera vilka de utländska huvudägarna är. Vänsterpartiet föreslår därför att Stockholms stad genast pausar alla affärsupplägg och planerade försäljningar av stadens lokaler som i någon form inbegriper IES, i avvaktan på att Skolinspektionens granskning slutförs. - Vi kan inte annat än anta att den komplicerade ägarstrukturen är avsedd att försvåra den granskning som behöver genomföras, och vi saknar förtroende för en aktör som vägrar att bidra till Skolinspektionens utredning av ägarnas lämplighet. Det är ett agerande som borde göra dem omöjliga som skolföretag och ett skäl till att alla planer på att göra affärer där de är en part omgående pausas, säger Tina Kratz (V), ledamot i utbildningsnämnden. Det är den blågröna m

Blågröna majoriteten stoppar ytterligare 55 hyresrätter17.6.2021 15:03:00 CEST | Pressmeddelande

På gårdagens möte med stadsbyggnadsnämnden stoppade den blågröna majoriteten 55 nya allmännyttiga hyresrätter i Skärmarbrink. Nyligen stoppades också hyresrätter i Bromma. Utvecklingen med stoppade hyresrätter är extremt oroväckande menar Vänsterpartiet. - Byggandet av hyresrätter är bevisligen inte en prioriterad fråga för den blågröna majoriteten, men att de börjar stoppa projekt på löpande band är extremt oroväckande. Alla stockholmare vet att det är bostadskris men alla förstår nog inte att de styrande politikerna just nu jobbar emot att bygga fler hyresrätter, säger Sara Stenudd (V), ledamot i stadsbyggnadsnämnden. Det var allmännyttiga Svenska Bostäder som var planerade att få bygga lägenheterna. Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet att stoppa byggprojektet.

V: Nej till försäljning av Brännkyrkahallen16.6.2021 11:10:00 CEST | Pressmeddelande

Den blågröna majoriteten i Stockholms stad vill sälja Brännkyrkahallen. Tilltänkt köpare är ett privat företag som efter köpet vill hyra ut idrottslokalerna till Stockholms stad. Ett obegripligt beslut, menar Vänsterpartiet Stockholms stad. - Man säljer alltså fastigheter man äger för att sedan hyra in sig i dem, vilket i förlängningen blir dyrare för staden. Det är obegripligt! Men de borgerliga är så måna om privata företag att de verkar beredda att göra hur usla affärer som helst. Det är redan brist på idrottshallar i Stockholm, och då är det riktigt dumt att göra sig av med de få vi har, säger Hassan Jama (V), vice ordförande i idrottsnämnden i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum