Region Uppsala

”En lägereld för invånarna i Uppland att värma sig vid”

Dela
Mats Gulliksson och Inge Bruce är båda chefsläkare och specialister i allmänmedicin. Varje vardag svarar de på lyssnarnas frågor om covid-19 i P4:s telefonväkteri. De ingjuter mod och ger en känsla av närhet till vården i tider av social distansering.
Mats Gulliksson, chefsläkare Nära vård och hälsa
Mats Gulliksson, chefsläkare Nära vård och hälsa

Mats Gulliksson och Inge Bruce är båda chefsläkare och specialister i allmänmedicin. Varje vardag svarar de på lyssnarnas frågor om covid-19 i P4:s telefonväkteri. De ingjuter mod och ger en känsla av närhet till vården i tider av social distansering.

Inge Bruce är chefsläkare på Regionkontoret och Mats Gulliksson är chefsläkare på Nära vård och hälsa. I deras jobb ingår bland annat ansvar för patientsäkerheten. Därför var det utan tvekan de båda tog sig an uppgiften att svara på lyssnarnas frågor om covid-19 i P4:s telefonväkteri.

– Jag ser det som ett hedersuppdrag, säger Inge. Regionen hade en dialog med P4 om att de har ett samhällsansvar i kristider. Därför borde de ge oss en möjlighet att nå ut med information till de som inte använder sociala medier. När P4 gick med på det och jag fick frågan såg jag det som självklart att ställa upp.

– Om jag med allmänläkarens breda kunskap på detta sätt kan bidra till att sprida ett lugn i en orolig tid så ville jag prova det, säger Mats. Vi kan hjälpa till genom att bryta ner fördomar till fakta. Jag har tidigare varit med i ett program som hette P1 Vårdcentralen, där jag svarade på allmänna frågor om sjukvård, så jag visste ungefär vad jag gav mig in på.

Dagliga sändningar

Mats och Inge började sända den 20 mars och har inget slutdatum. Programmet sänds varje vardag mellan klockan 9 och 10 och de turas om att delta. Det är tveklöst en succé: I program där P4 ber lyssnarna ringa in är de nöjda med två samtal i timmen, Mats och Inge har haft upp till 27 samtal.

­– De flesta som ringer in är oroliga, berättar Mats. De har hört på nyheterna, men har svårt att tolka informationen. Vi har träffat rätt med målgruppen som var avsedd, framförallt äldre som inte har tillgång till sociala medier. Däremot så har hittills ingen sagt att de inte har dator, när jag tipsat om att gå in på Folkhälsomyndighetens webb. Det är vanan som saknas.

Inge berättar om en fråga där han blev svaret skyldig: ”Om man vill undvika smitta är det då bäst att gå i motvind eller medvind?” Han kom inte fram till något bra svar, men det blev dagens snackis på jobbet.

Positiv respons

Telefonväkteriet är ett uppskattat inslag, de som ringer tackar för att de fått svar och känner sig lugnare efter att ha fått prata direkt med en läkare. Mats och Inge har även fått positiv respons från kollegor.

– En kommentar är att vi är en lägereld för invånarna i Uppland att värma sig vid, berättar Mats. Några säger att de hört av sina äldre föräldrar att det är bra, att vi låter lugna och trygga. Vi får höra att vi gör nytta, att vi inger hopp och mod.

Innan de går i sändning kollar de senaste uppdateringen på Folkhälsoinstitutets webbplats. De pratar även med smittskyddssjuksköterskan som får många vanliga frågor.

Högt och lågt bland frågorna

­– En av de mer udda frågor jag fått är ”Om någon som är positiv spottar på gatan och min hund slickar på det och sedan på mig, kan jag då bli smittad?” berättar Mats.

En fråga som kom via mejl till studion var ”Kan man ha sex om man är smittad?” Svaret är att det ju handlar om utbyte av kroppsvätskor, så det är ju stor risk. Dessutom faller det under smittskyddslagen, så det är en skyldighet att berätta att man är smittad.

Mats och Inge får många frågor från lyssnare som är oroliga för hur deras vanliga mediciner påverkas ifall de är smittade. Några frågor är mer på detaljnivå, som ”Kan bakterierna följa med via en nystickad tröja till mitt barnbarn?”

Många tror att de inte får åka in till vårdcentralen om de är över 70 år. Det finns äldre som sitter i självkarantän och inte ens vågar gå utanför stugknuten, för att de övertolkat informationen. De har många gånger fått förklara vad det innebär med droppsmitta, begreppet är inte helt enkelt.

Som avslutning vill Inge och Mats skicka med ett allmänt råd: var utomhus så mycket som möjligt!

Nyckelord

Bilder

Mats Gulliksson, chefsläkare Nära vård och hälsa
Mats Gulliksson, chefsläkare Nära vård och hälsa
Ladda ned bild
Inge Bruce, chefsläkare Regionkontoret
Inge Bruce, chefsläkare Regionkontoret
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionfullmäktige den 24 april24.4.2024 17:31:06 CEST | Pressmeddelande

Region Uppsala bildar holdingbolag I september 2023 beslutade regionfullmäktige att Region Uppsala skulle bilda ett holdingbolag med en underkoncern. Förslaget är att AB Uppsalabuss placeras som holdingbolag och att det namnges Region Uppsala Holding AB. Vid sitt möte godkände nu regionfullmäktige bolagsordning och ägardirektiv för Region Uppsala Holding AB. De godkände även ett aktieöverlåtelseavtal där Region Uppsala Holding AB förvärvar samtliga aktier i Gamla Uppsala buss AB och Upplands Lokaltrafik AB från Region Uppsala. Syftet bakom dessa beslut, där även tidigare inaktiva bolag försvinner, är att uppnå en mer effektiv och tydlig ägarstruktur, minska administrativt arbete och uppnå vissa skattetekniska fördelar. Ny förbundsordning för kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg Vid sitt möte godkände regionfullmäktige en ny förbundsordning för kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg, samt en ny fördelningsmodell för kommunalförbundets finansiering (som gäller från och med 2025). Svens

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 23 april23.4.2024 15:56:09 CEST | Pressmeddelande

Politisk styrgrupp inrättas för Kompletterande sjukhusbyggnader Regionstyrelsen beslutade i december 2022 att en förstudie för kompletterande sjukhusbyggnader ska genomföras. Syftet med förstudien är att ta fram underlag för beslut som säkerställer Region Uppsalas framtida lokalbehov. Det handlar om både bassjukvård för Uppsala läns invånare och specialiserad och högspecialiserad vård för patienter inom och utom länsgränserna. Förstudien ska beakta det pågående omställningsarbetet inom Region Uppsala (Effektiv och nära vård), med nya arbetssätt och en ökande digitalisering av vården. Även frågor kring den nationella högspecialiserade vården (NHV) ska in i förstudien, då Region Uppsala ingår i sjukvårdsregionen Mellansverige och hela sjukvårdsregionens tillgång till högspecialiserad vård måste beaktas. Vid dagens möte beslöt regionstyrelsen att inrätta en politisk styrgrupp för att leda arbetet med projektet Kompletterande sjukhusbyggnader. Den politiska styrgruppen är parlamentariskt t

Region Uppsala inleder Kraftsamling för sjukvården23.4.2024 15:54:56 CEST | Pressmeddelande

Vid sitt möte beslutade regionstyrelsen att omedelbart initiera utvecklingsprojektet Fokus vårdskifte. Projektet ska ta fram konkreta förslag och reformer för att möta de tuffa utmaningarna inom Region Uppsalas vårdförvaltningar – och nå en ekonomi i balans. Projektet ska samordnas med det pågående projektet Helhetsgreppet, som tar sikte på kompetensbristen, under benämningen Kraftsamling för sjukvården.

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 19 april19.4.2024 16:20:55 CEST | Nyheter

Förstudie inleds för ny ambulansstation i Gränby En förstudie om att bygga en ny ambulansstation i Gränby ska genomföras. Det beslutade sjukhusstyrelsen. Sjukhusstyrelsen tillstyrker också att fastighets- och servicenämnden beslutar att arbete med detaljplan och markanvisningsavtal genomförs parallellt med förstudien. Beslutet fattas under förutsättning att investeringen i en ny ambulansstation i Gränby finns med i den regionplan och budget för 2025-2027 som regionfullmäktige kommer att besluta om i juni. En ambulansstation i Gränbyområdet väntas kunna korta insatstiderna, både till de östra stadsdelarna av Uppsala och till den omgivande landsbygden. (M), (L), (KD) och (SD) ställde sig bakom att förstudien genomförs men reserverade sig mot den andra beslutspunkten. Årsprognos på minus 962 miljoner kronor för Akademiska Efter mars månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 962 miljoner kronor, samma som föregående månad. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligge

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye