Endast symtomlindrande effekter av värk- och febernedsättande läkemedel vid covid-19
NSAID-läkemedel (icke-steroida antiinflammatoriska medel) som innehåller t.ex. ibuprofen eller naproxen, har inflammationsdämpande, smärtlindrande och febernedsättande egenskaper. Paracetamol har också smärtlindrande och febernedsättande effekter. Både NSAID-läkemedel och paracetamol finns att köpa receptfritt för egenvård.
Det finns idag inget godkänt läkemedel för att behandla covid-19. Användning av paracetamol eller NSAID-läkemedel under en covid-19-infektion kan lindra feber och sjukdomskänsla. Dessa läkemedel kan dock inte förväntas minska risken för att utveckla svårare former av covid-19, förkorta sjukdomsförloppet, minska smittsamheten, förkorta perioden man är smittsam eller förebygga infektion.
Om man har symtom på en övre luftvägsinfektion är det viktigt att stanna hemma och därmed minimera risken för smittspridning även om febern sjunker efter behandling med NSAID-läkemedel eller paracetamol. Den febernedsättande effekten kan maskera tecken på försämring av infektionen. Det är därför viktigt att vara extra uppmärksam på hur sjukdomsförloppet utvecklar sig. Vid försämring av sjukdomstillståndet eller utebliven förbättring ska man rådgöra med 1177 Vårdguiden.
Möjliga biverkningar med av NSAID-läkemedel och paracetamol framgår av den medföljande bipacksedeln. Riskerna med NSAID-läkemedel för äldre personer och personer med vissa kroniska sjukdomar bör särskilt beaktas. Så låg dos som möjligt och kortast möjliga behandlingstid ska alltid eftersträvas för att minska risken för biverkningar.
Läkemedelsverket medverkar aktivt i en pågående utredning angående ibuprofen och eventuell risk för försämring av allvarliga infektioner. Den initierades i maj 2019 av EMAs säkerhetskommitté PRAC och beräknas avslutas under sommaren 2020.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Om
Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter
Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.
Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.
Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.
Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Det handlar om livet – nu genomförs nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention14.1.2025 14:56:36 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket är en av de 25 myndigheter som ska medverka i genomförandet av den nya strategin för psykisk hälsa och suicidprevention, under ledning av Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. En korrekt och väl avvägd läkemedelsbehandling spelar en central roll inom området.
Nytt uppdrag för att stärka implementeringen av medicintekniska regelverk19.12.2024 11:02:30 CET | Pressmeddelande
Regeringen har gett Läkemedelsverket i uppdrag att underlätta införandet av de nya regelverken för medicintekniska produkter och medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik. Uppdraget säkerställer att aktörer inom området får den information och rådgivning som krävs för att följa de nya reglerna.
Svenskt samarbete inför ny EU-förordning om HTA – Health Technology Assessment16.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen har gett Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att ta fram förslag på hur den nya HTA-förordningen kan införas så effektivt som möjligt. Förordningen syftar till att på EU-nivå effektivisera och samordna utvärdering av medicinsk teknik, det vill säga läkemedel och medicintekniska produkter. För en mer jämlik tillgång till behandling för europeiska patienter och snabbare tillgång till läkemedel och medicinteknik i hälso- och sjukvården.
Viktigt för patientsäkerheten att följa upp tandtekniska produkter16.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Efter att Läkemedelsverket har inspekterat ett urval av tandtekniska laboratorier står det klart att branschen behöver ett kunskapslyft. Laboratorierna har ordning och reda och en noggrann tillverkningsprocess som inte tyder på någon anledning till oro för produkterna. Däremot behöver kunskapen höjas om regelverk och krav.
Växande marknad för medicinteknik kräver stärkt tillsyn10.12.2024 10:27:50 CET | Pressmeddelande
Riksrevisionens har granskat om statens tillsyn över medicintekniska produkter är effektiv. Granskningen visar att Läkemedelsverket har en väl fungerande organisation och god kompetens för tillsynen, men att det finns brister i förutsättningarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum