Examensarbete för bättre optisk pincett belönas med Lilla Polhemspriset
Lilla Polhemspriset går i år till ingenjören Daniel Nilsson för hans arbete med optiska pincetter. Priset tilldelas årets bästa examensarbete på utbildningen till civilingenjör och prissumman är på 50 000 kronor.

– Daniel Nilsson har i ett grundligt exjobb lyckats bygga upp ett nytt system som förbättrar redan kända tekniker för optiska pincetter. Hans arbete gynnar sannolikt forskningen på området under många år framöver, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer.
En optisk pincett är ett verktyg som använder ljus för att fånga mycket små objekt. Den är konstruerad av en laser som genom sitt strålningstryck och en lins kan fås att fixera mycket små föremål i en optisk fälla. Tekniken belönades 2018 med Nobelpriset i fysik. Utvecklingen av tekniken har gjort det möjligt att studera levande system som bakterier, virus och extremt små objekt som enskilda molekyler i levande celler.
– I en tid då mikroorganismer har världen i sitt grepp är behovet av forskning på små biologiska och fysikaliska system mer relevant än någonsin. Det är där den förbättrade optiska pincetten kommer in, säger Ulrika Lindstrand.
Daniel Nilsson är 26 år gammal, bor i Örnsköldsvik, och är doktorand på institutionen för fysik vid Umeå universitet.
Kontaktuppgifter
Daniel Nilsson, årets mottagare av Lilla Polhemspriset: n.leinad@hotmail.com / 0730 49 85 95
Om Lilla Polhemspriset och ingenjörsutbildningen
Lilla Polhemspriset delas ut av Sveriges Ingenjörer till årets bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen och består av 50 000 kronor och ett diplom. Utbildningen motsvarar fem års heltidsstudier (300 högskolepoäng). Ordet civilingenjör har funnits sedan 1800-talet men det var 1915 som civilingenjör blev en examenstitel.
Livesändning 2 december
Daniel Nilsson deltar 2 december i en livesändning på Sveriges Ingenjörers Youtube-kanal. Då sker även utdelning av Polhemspriset – Sveriges finaste och äldsta tekniska utmärkelse.
Vid det digitala evenemanget deltar bland andra Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer, Sofie Lindblom, innovationsexpert, Claudia Olsson, Stellar Capacity, Elin Tornblad, Potato Plastic och Bzzt, Joel Hellermark, VD Sana Labs, Maria Persson Gulda, teknikchef H2 Green Steel, Robert Falck, VD Einride.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder

Länkar
- Läs Kungl. Vetenskapsakademiens beskrivning av 2018 års Nobelpris i fysik - via Nobelprisets hemsida
- Läs mer om Lilla Polhemspriset - på Polhemspriset.se
- Ta del av Daniel Nilssons prisvinnande examensarbete " Development of Next-Generation Optical Tweezers: The New Swiss Army Knife of Biophysical and Biomechanical Research" - via Umeå universitets hemsida
- Tillkännagivande av årets Polhemspristagare - läs mer om det webbsända eventet 2 december på Sverigesingenjorer.se
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 162 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Nytt avtal för statliga akademiker – statlig trygghetsöverenskommelse28.6.2022 14:15:28 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer har genom Saco-S ingått ett nytt avtal med Arbetsgivarverket för att komplettera det statliga omställningsavtalet och göra anpassningar till nyligen beslutade ändringar i LAS
Så mycket tjänar IT-ingenjörer28.6.2022 08:33:33 CEST | Pressmeddelande
IT-ingenjörer tillhör de bäst betalda av alla ingenjörer. I genomsnitt tjänar en civilingenjörsutbildad IT-ingenjör 53 000 kronor i månaden i privat sektor, om man räknar bort cheferna. Men det finns stora variationer inom gruppen. Det visar Sveriges Ingenjörers lönestatistik.
PRESSINBJUDAN: Högskolans betydelse för akademikers livslånga lärande27.6.2022 10:00:24 CEST | Pressmeddelande
INBJUDAN. Under Almedalsveckan bjuder Sveriges Ingenjörer in till ett webbsänt seminarium om högskolans roll och rustning för det livslånga lärandet.
Jan Gulliksen får ingenjörernas arbetsmiljöpris 202217.6.2022 14:15:19 CEST | Pressmeddelande
Jan ”Gulan” Gulliksen, professor i människa-datorinteraktion vid KTH är årets mottagare av Levipriset - Sveriges Ingenjörers pris som belönar utveckling av god arbetsmiljö genom ingenjörskap och teknik. Gulliksen belönas för sitt stora engagemang inom arbetsmiljö och digitalisering.
Tydlighet krävs av alla aktörer för att lyckas hitta rätt kompetens14.6.2022 18:12:21 CEST | Pressmeddelande
För Västerbotten är det avgörande att hitta rätt sorts kompetens till de nya, gröna industrisatsningarna. Inom kort införs ett nytt system för kompetensutveckling som kan ge helt nya möjligheter att rekrytera ingenjörer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum