Akavia

Föräldraledighet bromsar karriären

Dela

Kvinnor fortsätter att vara de som tar ut mest föräldraledighet. Det visar en undersökning från fackförbundet Akavia. Störst är skillnaden bland chefer. Fler kvinnor än män upplever dessutom att karriären påverkas negativt. – Det här hör inte hemma på en modern arbetsplats, säger Lee Wermelin, ordförande i Akavia.

Akavia har genomfört en medlemsundersökning om hur föräldraledighet och karriär går ihop. Undersökningen visar att 62 procent av medlemmarna, som alla är akademiker, upplever att deras arbetsgivare har en positiv inställning till föräldraledighet. Enbart 4 procent säger sig möta en negativ inställning.

När det gäller karriärutveckling upplever 10 procent av männen och 20 procent av kvinnorna att deras karriär påverkats negativt av föräldraledigheten.

– Att tillbringa tid med sina barn bör premieras inte straffas. Det är helt oacceptabelt att karriärer påverkas negativt av att man som förälder tar ut sin rätt till ledighet. Förbudet mot missgynnande och diskriminering av föräldralediga måste följas, punkt slut, säger Lee Wermelin, ordförande i Akavia.

Undersökningen visar också att kvinnor generellt tar ut längre föräldraledighet än män. Det gäller särskilt i gruppen chefer. Av dem tog 56 procent av kvinnorna ut sju till tolv månader, jämfört med 25 procent av männen. Huruvida männens högre löner påverkar längden på deras uttag är oklart. Klart står att betydligt fler män än kvinnor uppger att den andra föräldern hade lägre lön under den tid de själva var föräldralediga.

– Lönen borde ha mindre betydelse med tanke på att de flesta medlemmar arbetar på arbetsplatser med kollektivavtal som ger föräldralön för att täcka en del av den minskade inkomsten. Här måste arbetsmarknadens parter bli bättre på att lyfta fram värdet med kollektivavtalen, säger Lee Wermelin.

 

Resultat från undersökningen:

 • 52 procent av medlemmarna tog ut sju till tolv månaders föräldraledighet, 57 procent av kvinnorna och 42 procent av männen. Av cheferna tog 56 procent av kvinnorna ut sju till tolv månader, jämfört med 25 procent av männen
 • 17 procent av medlemmarna upplever att föräldraledigheten har påverkat karriären negativt
 • 62 procent upplever att deras arbetsgivare har en positiv inställning till föräldraledighet och 35 procent upplever en neutral inställning. Fyra procent upplever en negativ inställning
 • 64 procent av männen angav att den andra föräldern hade lägre lön under den tid de själva var föräldralediga, jämfört med 30 procent av kvinnorna
 • 65 procent anger att båda föräldrarna lämnar och hämtar ungefär lika mycket från förskola/skola
 • 95 procent svarar att flexibel arbetstid är den viktigaste faktorn som underlättar kombination av föräldraskap och förvärvsarbete

Ta del av hela undersökningen 

Fakta om undersökningen:

Undersökningen genomfördes digitalt i samband med Akavias löneenkät hösten 2020. Löneenkäten hade en svarsfrekvens på 54% och är en totalundersökning av Akavias ca 97 000 yrkesverksamma medlemmar. Svaren är representativa för våra medlemmar med avseende på t.ex profession, kön, sektor och ålder.

Så tycker Akavia:

 • Föräldraledighet ska betraktas som en naturlig del av arbetslivet
 • Föräldraledighet ska ses som en utveckling av färdigheter och kompetenser
 • Alla ska kunna kan vara föräldralediga utan att det karriärstraffas
 • Chefer på alla nivåer ska kunna vara föräldralediga utan att karriären påverkas negativt
 • Verksamheter ska aktivt arbeta för att underlätta föräldraskap. Flexibel arbetstid är ett exempel
 • Alla ledningsfunktioner ska vara insatta i föräldraledighets- och diskrimineringslagen
 • Politiker ska arbeta aktivt för att skapa förutsättningar för likvärdigt föräldraskap oavsett familjekonstellation

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Lee Wermelin, ordförande i Akavia
Lee Wermelin, ordförande i Akavia
Ladda ned bild

Länkar

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 130 000 medlemmar och är det näst största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum