Röda korset

Förbud mot kärnvapen en seger för mänskligheten

Dela
Över 50 länder har ratificerat den nya konventionen om förbud mot kärnvapen som träder i kraft den 22 januari 2021. Det är en viktig milstolpe för arbetet mot kärnvapen och dess katastrofala humanitära konsekvenser.
Svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström. Foto: SRK.
Svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström. Foto: SRK.

−Detta är en seger för mänskligheten och en tydlig signal om att kärnvapen är oacceptabelt moraliskt och humanitärt. Nu även legalt eftersom förbudet höjer gränsen för vad som är tillåtet. Avtalet signalerar början till slutet för kärnvapen, säger Margareta Wahlström, ordförande för Svenska Röda Korset.

−I över 75 år har Röda Korset kämpat för att få till ett förbud mot kärnvapen. Äntligen har detta hörsammats. De humanitära konsekvenserna av kärnvapen är inhumana och oöverblickbara i generationer. Det vet vi från vårt arbete i bombningarna av de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki 1945.

−Idag finns inget sjukvårdssystem, ingen regering eller hjälporganisation som är kapabel att adekvat svara upp mot de hjälpbehov som en kärnvapenexplosion skulle innebära.

För länder som anslutit sig till avtalet kommer det nu att bli olagligt att använda, utveckla, testa eller lagra kärnvapen. Detsamma gäller hot om att använda kärnvapen eller tillåta att de installeras eller utplaceras på eget territorium. På samma sätt gäller för länder att sanera områden som utsatts för kärnvapen och att också ge stöd för det lidande och den skada som tillfogats offer som drabbats av användandet och testandet av kärnvapen såväl som vapnens inverkan på ursprungsfolk och miljö.

Sverige har valt att inte ratificera avtalet vilket Svenska Röda Korset har beklagat i remisser och debattinlägg.

Internationella domstolen har uttalat att användning av kärnvapen förmodligen skulle strida mot flera grundläggande principer i den internationella humanitära rätten, till exempel om distinktion mellan stridande och civila och förbudet att orsaka onödigt lidande. Dessa principer gäller för alla länder.

−Det är vår förhoppning att förbudet också påverkar dialogen om kärnvapen globalt. Vi behöver se en verklig och folklig mobilisering i frågan om ett brett förbud, säger Margareta Wahlström.

Svenska Röda Korset fortsätter arbetet med att sprida kunskap om de katastrofala humanitära konsekvenserna av kärnvapenanvändning. Läs mer om konventionen om förbud mot kärnvapen: https://www.rodakorset.se/globalassets/rodakorset.se/dokument/krigets-lagar/faktablad-konvention-om-forbud-mot-karnvapen-svenska-roda-korset-jan-2021.pdf

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström. Foto: SRK.
Svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström. Foto: SRK.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Nomineringarna till Röda Korsets Journalistpris 2024 är klara27.3.2024 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har 14 bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2024.

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen gjord på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

Inbjudan till pressbriefing om barnfamiljers ekonomiska svårigheter7.3.2024 09:59:51 CET | Pressinbjudan

Välkomna till pressbriefing den 19 mars! Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset bjuder in för att presentera en ny Sifo-undersökning om barnfamiljers ekonomiska situation idag. Undersökningen presenterar siffror på barnfamiljers svårigheter med vardagsekonomin och föräldrars möjligheter att förse sina barn med fritidsaktiviteter, mat, kläder och hur de ser på den ekonomiska situationen. Men också för att berätta hur trycket på våra verksamheter ökat i samband med det tuffa ekonomiska läget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye