Konsumenternas

Försäkringsexperten varnar: Husköpare missar sin undersökningsplikt

Dela

Dags att köpa villa eller fritidshus? Husköpare bör inte nöja sig med säljarens besiktning och en dolda felförsäkring täcker sällan alla dolda fel. Både husköpare och säljare är ofta osäkra på vilket försäkringsskydd de har i samband med en husaffär. Det menar Konsumenternas Försäkringsbyrå som reder ut vad som gäller.

Husköpare har undersökningsplikt, de är skyldiga att undersöka fastigheten noga.
Husköpare har undersökningsplikt, de är skyldiga att undersöka fastigheten noga.

Det är inte ovanligt att fastigheter marknadsförs och säljs som redan besiktigade. Husspekulanter får höra att säljaren har gjort en besiktning och avstår från att göra en egen besiktning.

Men den som ska köpa ett fritidshus eller villa bör se upp. Husköparen har en långtgående undersökningsplikt. Det går inte att få ersättning av säljaren i efterhand för fel som borde ha upptäckts vid en noggrann undersökning.

-  Husköpare invaggas i en falsk trygghet och glömmer att de har ett stort eget ansvar. Om de senare vill anmäla ett dolt fel visar det sig tyvärr ofta att säljarnas besiktning inte var tillräcklig eller att säljarnas dolda felförsäkring har många undantag, säger Peter Stark, jurist och boendeexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Vilket skydd ger en dolda felförsäkring?

Säljaren ansvarar för dolda fel i fastigheten i tio år. Säljaren ska upplysa köparen om fel och brister i fastigheten, som säljaren känner till. En dolda felförsäkring, som ofta erbjuds av fastighetsmäklare i samband med försäljning, kan skydda säljaren om köparen hittar något dolt fel. Men det finns en del fallgropar.

- Dolda felförsäkringar täcker långt ifrån alla dolda fel. Den omfattar främst dolda fel i bostadshusets konstruktion. Många andra saker är undantagna eller omfattas bara till viss del, som till exempel värme, vatten, el och ventilation. Försäkringarna täcker oftast inte heller andra byggnader som gästhus och garage. De har också ett maxbelopp.


Att tänka på vid en husaffär

  • Som husköpare har du en långtgående undersökningsplikt.
  • Anlita en egen och oberoende besiktningsman som gör en fullgod överlåtelsebesiktning.
  • Gå gärna med besiktningsmannen under besiktningen så att du kan ställa frågor och få tips och råd.
  • Innan du köper en dolda felförsäkring, kontrollera vad försäkringen täcker och vilka byggnader som omfattas av försäkringen.
  • Ska du sälja ditt hus bör du upplysa köparen om alla fel i fastigheten som du känner till.

Mer om dolda felförsäkringar

En dolda felförsäkring kan skydda säljaren från vissa krav om köparen hittar något dolt fel på fastigheten. Säljaren kan få hjälp att utreda ansvar och om det visar sig att felet varit dolt så kan försäkringen ersätta skäliga och nödvändiga kostnader för att åtgärda fel och följdskador. En dolda felförsäkring har dock många undantag och omfattar främst bostadshusets konstruktion.

Läs mer om dolda felförsäkringar på konsumenternas.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Husköpare har undersökningsplikt, de är skyldiga att undersöka fastigheten noga.
Husköpare har undersökningsplikt, de är skyldiga att undersöka fastigheten noga.
Ladda ned bild

Om

Konsumenternas
Konsumenternas
Box 24215
104 51 Stockholm

0200 - 22 58 00https://konsumenternas.se

Konsumenternas Försäkringsbyrå ger oberoende och kostnadsfri vägledning inom försäkring och pension. Vi har hjälpt konsumenter sedan 1979. Vi är en stiftelse som har Konsumentverket, Finansinspektionen och Svensk Försäkring i vår styrelse. Välkommen till konsumenternas.se.

Följ Konsumenternas

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konsumenternas

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum