Friskis sänker tröskeln till skadeförebyggande träning - lanserar nytt träningsprogram

Dela
Skadeförebyggande träning behöver ofta slåss för sitt utrymme i landets idrottsverksamheter. Det är naturligt. Den gemensamma passionen rör ju sporten i sin ursprungsform – med kanske bollen, klubban eller racket i fokus. Men att förebygga skador är nyckeln till en lång och rolig idrottskarriär. Därför gör Friskis det enklare.
Friskis&Svettis skadeförebyggande träning för tonåringar som idrottar.
Friskis&Svettis skadeförebyggande träning för tonåringar som idrottar.

En vanlig anledning till att unga slutar idrotta är skador eller långvariga smärtproblem, ofta i knän och andra leder. En skada kan sätta stopp för både en älskad idrott och det sociala sammanhang som hör till. 

Därför förenklar Friskis den viktiga skadeförebyggande träningen och lanserar Idrottsfys Knäkontroll+. Passen är kostnadsfria och ligger öppna för alla på Friskis hemsida. 

– Med korta digitala pass gör vi det enklare att komma till skott med de viktiga övningarna. Unga får chans att bygga sig starkare, fortsätta längre med sin idrott och dessutom lägga grunden för ett aktivt liv som vuxna, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis. 

Nina Forsberg, som är träningsutvecklare på Friskis, utvecklar resonemanget 

– Vi fattar att sporten i sig ofta smäller högre, det är naturligt. Men tonåringar är samtidigt smarta. Får de koll på hur stor nytta de här övningarna gör och chans att testa dem i ett smidigt format tror vi att mycket är vunnet, säger hon.

Idrottsfys Knäkontroll+ baseras på det skadeförebyggande träningsprogrammet Knäkontroll+, framtaget av forskargruppen Sport Without Injury ProgrammE, SWIPE vid Linköpings universitet. Forskning visar att risken för akuta knäskador och andra idrottsskador kan minska med omkring 50 % om man jobbar med förebyggande träningspass minst två gånger i veckan.

– I en studie på flickfotbollsspelare minskade risken för främre korsbandsskada med inte mindre än 64%, när de regelbundet tränade skadeförebyggande. Det är slående resultat som vi hoppas ska inspirera fler ledare och unga idrottare till att ge den här viktiga träningen en ärlig chans, säger Hanna Lindblom, universitetslektor i fysioterapi, Linköpings universitet 

Idrottsfys Knäkontroll+ har tagits fram med stöd av Ica Stiftelsen.
Du hittar träningspassen här:
https://www.friskissvettis.se/inspiration/traning-for-idrottare

För mer information

Susanne Jidesten, generalsekreterare, Friskis&Svettis
susanne.jidesten@riks.friskissvettis.se

Hanna Lindblom, universitetslektor i fysioterapi, Linköpings universitet
hanna.lindblom@liu.se

Nyckelord

Bilder

Friskis&Svettis skadeförebyggande träning för tonåringar som idrottar.
Friskis&Svettis skadeförebyggande träning för tonåringar som idrottar.
Ladda ned bild

Om

Friskis&Svettis
Friskis&SvettisMänniskor i alla åldrar utgör Friskis&Svettis genom sina medlemskap. Vi är fördelade i 156 ideella idrottsföreningar, varav 104 i Sverige och resterande i Norge och övriga Europa. Friskis&Svettis vill alltid att fler ska få chans att hitta sin grej inom träningen. 

Följ Friskis&Svettis

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Friskis&Svettis

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum