Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

God, Love, Pride

Dela

I konstprojektet God, Love, Pride porträtterar fotograf och konstnär Ilar Gunilla Persson hbtqi-personers berättelser om att växa upp i en miljö med synd-, skam- och skuldbeläggning. Nu visas utställningen i Västerås domkyrka.

Gunilla - från utställningen God, Love, Pride. Bilden är beskuren.
Gunilla - från utställningen God, Love, Pride. Bilden är beskuren.

Ofta finns en stark sammanhållning och trygghet i församlingar och andra sammanslutningar där det finns en gemensam tro, ideologi eller uppfattning. Det finns en kraft i att tro på samma sak, vilja samma sak och ha samma mål. Men vad händer med dem som känner att de inte kan tro på det som predikas eller det som står i ”skriften”? Vad händer om en börjar ifrågasätta det som för samfundet är självklart?

Ilar är uppvuxen i en liten by i Dalarna. Där fanns fem frikyrkoförsamlingar och alla vänner, släktingar och grannar var med i någon av kyrkorna.

– Jag deltog också i deras aktiviteter och jag har många fina minnen från den tiden. När jag blev lite äldre började jag ifrågasätta hur de talade om människor som inte trodde som dem och hur de sa att vissa saker var synd och fel. Hur vissa människor var fel. I mig växte känslan av att så här tror inte jag att Gud menar, berättar Ilar.

Projektet God, Love, Pride omfattar idag omkring 25 bilder. Här har Ilar bett hbtqi-personer att skriva ner en händelse, ett minne eller något som symboliserar just deras resa. De medverkande är i åldrarna 16-94 år. Texterna har sedan tolkats och visualiserats i form av fotografier.

– Detta är ett pågående fotoprojekt så är du hbtqi-person med denna erfarenhet och vill berätta din historia så ta gärna kontakt med mig, säger Ilar.

Utställningen God, Love, Pride har visats i kyrkor och konsthallar i Sverige och Finland. Nu visas den i Västerås domkyrka 18 sep-17 okt.

Utställningens texter är på svenska, engelska och finska. Många av texterna finns också som inspelningar, vilka kan upplevas både på plats och via webben. För att lyssna på plats, medtag egen smart telefon och hörlurar. Öppet alla dagar kl 9-17. Fri entré.

I samband med utställningen erbjuds också visning och workshop för skolans år 7-9 & gymnasiet på temat hbtqi, normer och makt. Om dina och mina rättigheter. Om våra möjligheter att vara de vi vill vara.
Förbokas via domkyrkopedagog Ingela Welén, 021-81 46 24, ingela.welen@svenskakyrkan.se.
Kostnadsfritt!

 

Kontakt: Peter Forsberg, domkyrkokaplan
021-81 46 46, peter.a.o.forsberg@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Gunilla - från utställningen God, Love, Pride. Bilden är beskuren.
Gunilla - från utställningen God, Love, Pride. Bilden är beskuren.
Ladda ned bild
Gunilla - från utställningen God, Love, Pride
Gunilla - från utställningen God, Love, Pride
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Oersättlig ljusplåt från Badelunda kyrka återlämnas den 26 september22.9.2021 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Våra kyrkor, kyrkogårdar och inte minst kyrkornas konstföremål och inventarier som till exempel tavlor, altarskåp och andra konstföremål, är en stor och viktig del av vårt kulturarv. Ett sådant oersättligt föremål, en ljusplåt tillverkad på 1600-talet, stals 2015 från Badelunda kyrka men har nu hittat hem. Välkommen att delta i en återlämningsceremoni, kl. 15.00 den 26 september i Badelunda kyrka för att höra den spännande historien.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum