Röda korset

I konfliktens spår växer humanitära behov i och utanför Ukraina

Dela

Sex månader efter den väpnade konflikten i Ukraina eskalerade fortsätter civilbefolkningen att lida och striderna visar inga tecken på att minska. Mot bakgrund av växande humanitära behov har Internationella rödakorsrörelsen ökat sina hjälpinsatser och planering för kommande månader är redan igång. Vintern är precis runt hörnet.

Utdelning av hygienpaket, Ukraina 2022. Foto: Marko Kokic, Röda Korset
Utdelning av hygienpaket, Ukraina 2022. Foto: Marko Kokic, Röda Korset

 De förödande effekterna av kriget växer i takt med att konflikten drar ut på tiden. Stigande mat- och bränslepriser drabbar redan utsatta och människor måste i princip hushålla med allt, säger Andrei Engstrand Neacsu, ansvarig för Svenska Röda Korsets hjälpinsats i Ukraina där han just nu befinner sig. 
 
 Därtill närmar sig vintern vilket kommer att leda till att människor får svårt att klara sig. I krigsdrabbade områden har de som stannat kvar exempelvis bristfälligt tak över huvudet. Därför förbereder vi redan nu vinterns hjälpinsats.  

Trots en världsomspännande generositet gentemot drabbade av den väpnade konflikten i Ukraina kan denomfattande och vitt spridda ekonomiska krisen göra det svårare att hjälpa de som flytt, inte minst i grannländerna. Konfliktens långtgående konsekvenser på matpriserna är också djupt oroande. Såsom en av världens största spannmålsexportörer har Ukraina fått se sin spannmålsexport minska med 46 procent. En massiv nedgång som har stor negativ inverkan bland annat på Afrikas horn där mer än 80 miljoner människor just nu upplever extrem hunger. 

Ett halvår efter konflikten inleddes kan man ändå konstatera att mobiliseringen för att hjälpa miljontals människor som flytt sina hem i Ukraina var imponerande. För Röda Korsets räkning ryckte över 100 000 volontärer ut för att hjälpa i Ukraina och i angränsande länder som Polen, Slovakien, Ungern, Rumänien, Moldavien, Ryssland och Belarus samt i ytterligare 17 länder i regionen. 

Även idag fortsätter vår personal och volontärer att arbeta dygnet runt för att stötta människor trots att många oroar sig för sin egen familj och säkerhet.Vi är fokuserade på att vara anpassningsbara, flexibla och lyhörda för vad som än händer härnäst, säger Maksym Dotsenko, generalsekreterare för Ukrainska Röda Korset. 

Även om konflikten skulle ta slut i morgon kommer det att ta åratal att bygga upp landet igen. Stora hjälpbehov kvarstår. Med denna ovissa utsikt krävs det att humanitära organisationer, regeringar och givare engagerar sig på lång sikt. Nya finansieringskällor och resurser kommer att behövas utanför humanitära budgetar. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Utdelning av hygienpaket, Ukraina 2022. Foto: Marko Kokic, Röda Korset
Utdelning av hygienpaket, Ukraina 2022. Foto: Marko Kokic, Röda Korset
Ladda ned bild
Andrei Engstrand Neacsu, ansvarig för Svenska Röda Korsets hjälpinsats i Ukraina. Foto: Röda Korset
Andrei Engstrand Neacsu, ansvarig för Svenska Röda Korsets hjälpinsats i Ukraina. Foto: Röda Korset
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Patrik Nygren-Bonnier ny kommunikation- och insamlingschef på Svenska Röda Korset19.9.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Patrik Nygren-Bonnier tillträdde sin roll som kommunikation- och insamlingschef på Svenska Röda Korset den 1 september. Patrik har tidigare bland annat erfarenhet som marknadschef på IKEA, Åhléns och Swedbank Försäkring. Därtill har han under 15 år haft olika positioner på flera reklambyråer. – Det här är ett både hedersamt och spännande uppdrag. Jag hoppas att min erfarenhet av att arbeta med stora och välkända varumärken kan komma väl till pass i arbetet med Svenska Röda Korset. Jag är glad och stolt att tillsammans med mina nya duktiga kollegor få påbörja arbetet för världens största humanitära organisation, säger Patrik Nygren-Bonnier. Patrik Nygren-Bonnier kommer att vara placerad på Svensk Röda Korsets kontor i Stockholm. – Patrik Nygren-Bonnier kommer bli en stor tillgång för Svenska Röda Korset genom sin erfarenhet av att driva marknadsavdelningar i stora globala organisationer. Han tillför expertis inom flera viktiga områden, och kommer snabbt kunna förstärka grunden och ident

Fatigue inte ett alternativ när den globala hungerkrisen fördjupas 13.9.2022 14:28:37 CEST | Pressmeddelande

Varningslamporna blinkar klarrött: Väpnade konflikter, klimat-relaterade kriser, ekonomiska svårigheter och politiska hinder leder till en växande våg av hunger i flera länder i världen. Misären för miljoner människor kommer att fördjupas om inte omedelbara och snabba åtgärder sätts in. Det säger Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) och Internationella rödakorskommittén (ICRC) i samband med FNs generalförsamling.

3 800 anhöriga saknas av personer i Sverige31.8.2022 10:22:02 CEST | Pressmeddelande

Varje år förlorar tusentals människor kontakten med varandra i samband med krig, konflikt och naturkatastrofer. Just nu saknar minst 1 091 personer i Sverige information om vad som hänt nästan 3 800 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum