Indragning av tre tillverkningssatser av stolpiller, Alvedon 60mg suppositorier och en tillverkningssats Panodil 60 mg suppositorier
Indragningen gäller Alvedon 60 mg suppositorier, 10-pack med batchnummer/lot V007, V008, och V010, samt Panodil suppositorier 60 mg, 10-pack med batchnummer/lot V009.
Utförda analyser visar att det med stor sannolikhet är en isolerad händelse. Läkemedelsverket har inte fått några rapporter om att någon kommit till skada. Har du frågor om de aktuella läkemedlen ska du kontakta vården. Båda läkemedlen används vid smärta och feber för barn 3 månader – 1 år.
Indragningen gäller endast tillverkningssatser med batchnummer/lot V007, V008, V009 och V010. Konsumenter som har dessa förpackningar hemma kan återlämna läkemedlet till ett apotek, och vid behov kontakta sin vårdgivare.
Samtliga apotek, vården och dagligvaruhandlare har meddelats att läkemedlen från de aktuella tillverkningssatserna omedelbart ska sluta användas, säljas och plockas bort från eventuella lager.
Suppositorium är ett läkemedel som förs in i ändtarmen. Det förkortas ibland ”supp” och kallas även stolpiller.
De aktuella förpackningarna är märkta på följande sätt:
Alvedon 60 mg suppositorier, 10-pack
Batchnummer/lot: V007, V008, V010
Panodil, suppositorium 60 mg 10-pack
Batchnummer/lot V009
Nyckelord
Kontakter
• Frågor kring Alvedon batchnummer V007, V008, och V010:
Ulrika Andersson, GSK Consumer Healthcare,
Telefon: 070-861 30 99, e-post : ulrika.x.andersson@gsk.com
• Frågor kring Panodil batchnummer V009:
Katarina Fridén, Perrigo Nordic,
Telefon: 070-889 32 91, e-post : katarina.friden@perrigo.com
• Frågor till Läkemedelsverket kring indragningen :
Läkemedelsverkets pressfunktion,
Telefon : 018-18 36 25, e-post : press@lakemedelsverket.se
Bilder
Om
Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter
Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.
Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.
Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.
Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Det handlar om livet – nu genomförs nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention14.1.2025 14:56:36 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket är en av de 25 myndigheter som ska medverka i genomförandet av den nya strategin för psykisk hälsa och suicidprevention, under ledning av Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. En korrekt och väl avvägd läkemedelsbehandling spelar en central roll inom området.
Nytt uppdrag för att stärka implementeringen av medicintekniska regelverk19.12.2024 11:02:30 CET | Pressmeddelande
Regeringen har gett Läkemedelsverket i uppdrag att underlätta införandet av de nya regelverken för medicintekniska produkter och medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik. Uppdraget säkerställer att aktörer inom området får den information och rådgivning som krävs för att följa de nya reglerna.
Svenskt samarbete inför ny EU-förordning om HTA – Health Technology Assessment16.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen har gett Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att ta fram förslag på hur den nya HTA-förordningen kan införas så effektivt som möjligt. Förordningen syftar till att på EU-nivå effektivisera och samordna utvärdering av medicinsk teknik, det vill säga läkemedel och medicintekniska produkter. För en mer jämlik tillgång till behandling för europeiska patienter och snabbare tillgång till läkemedel och medicinteknik i hälso- och sjukvården.
Viktigt för patientsäkerheten att följa upp tandtekniska produkter16.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Efter att Läkemedelsverket har inspekterat ett urval av tandtekniska laboratorier står det klart att branschen behöver ett kunskapslyft. Laboratorierna har ordning och reda och en noggrann tillverkningsprocess som inte tyder på någon anledning till oro för produkterna. Däremot behöver kunskapen höjas om regelverk och krav.
Växande marknad för medicinteknik kräver stärkt tillsyn10.12.2024 10:27:50 CET | Pressmeddelande
Riksrevisionens har granskat om statens tillsyn över medicintekniska produkter är effektiv. Granskningen visar att Läkemedelsverket har en väl fungerande organisation och god kompetens för tillsynen, men att det finns brister i förutsättningarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum