Växjö stift

Internationell pilgrimsvandring för klimatet når Växjö stift

Dela

På fredag når den internationella pilgrimsvandringen Pilgrim´s walk for future Växjö stift. Vandringen började i Vadstena och har slutmålet Glasgow och klimatmötet COP26 i november.

Pilgrimsvandringen är en gigantisk manifestation på nästan 200 mil uppdelat på 16 veckors vandring. Vandringen sker med samma krav som Fridays for future ställer på beslutsfattarna; att hålla den globala temperaturökningen under 1,5⁰C, följa Parisavtalet, säkerställa klimaträttvisa och lyssna på den bästa förenade vetenskapen som för närvarande finns. Vandringen vill också uppmuntra till egen reflektion och att vi som enskilda individer tar egna steg för klimaträttvisa och hållbarhet.

– Klimatkrisen är vår tids största utmaning och för att avvärja klimathotet krävs samsyn, beslutsamhet och mod från mänskligheten. Jag hoppas och tror att flera människor hittar kraft och hopp i pilgrimsvandringen för att skrida till handling och göra skillnad för klimatet i de val och beslut de gör i sina liv, säger Sara Nodmar, som är klimatstrateg på Växjö stiftskansli och som kommer att gå med i vandringens kärntrupp mellan Ljungby och Markaryd 5-7 augusti.

Pilgrimsvandringen går in i Gränna och Växjö stift den 23 juli och går sedan söderut genom den västra delen av stiftet. Vandringen passerar bland annat Skärstad-Ölmstad, Jönköping, Norrahammar, Månsarp, Byarum-Bondstorp, Skillingaryd, Nydala-Fryele, Värnamo, Forshedabygden, Dörarp, Berga, Ljungby, Södra Ljunga, Traryd och Markaryd. Vandringen lämnar stiftet den 8 augusti.

Biskop Fredrik Modéus kommer att ansluta till pilgrimsvandringen under en dag den 7 augusti. Han kommer då att vandra från Traryds församlingshem till Strömsnäsbruk, följa med på vandringens enda sträcka med dressin, leda en mässa och fortsätta vandringen till Markaryd.

Pilgrimsvandringen är en del av Svenska kyrkans färdplan för klimatet. Pilgrimscentrum i Vadstena har fått ett nationellt uppdrag från Svenska kyrkan att leda vandringen, som sker i samarbete med Växjö-, Linköpings- och Lunds stift.

Alla, oavsett trosuppfattning, är välkomna att ansluta till vandringen. Det är möjligt att skapa lokala aktiviteter och egna pilgrimsvandringar på hemmaplan och registrera dem på kampanjsajten, även för de som inte befinner sig utmed ledens sträckning. Flera av stiftets församlingar kommer att delta på olika sätt.

Ta gärna kontakt med församlingarna i ert spridningsområde för information om vad som händer lokalt och för att boka intervjuer!

Läs mer om vandringen

Kontakter

Bilder

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum