Foodrunners

Köttbullens dag - Så mycket dyrare har vår svenska klassiker blivit 2022

Dela

Idag firar vi i Sverige Köttbullens dag. Sverige har en egen traditionen av svenska köttbullar som svensk husmanskost och vi har globalt sett blivit väldigt starkt förknippad med den. I Sverige serverar vi köttbullar med exempelvis brunsås eller gräddsås och gärna kokt potatis. Lingonsylt eller rårörda lingon och pressgurka är för många ett måste. Köttbullen är också en basvara för många barnfamiljer, den serveras till spagetti eller makaroner. Köttbullen är helt enkelt starkt förknippad med Sverige och vi svenskar köper stora mängder köttbullar årligen.

Köttbullar har även de drabbats av inflationsvågen som råder i Sverige och världen år 2022. Foodrunners har valt att titta på en klassisk produkt, Scan's delikatessköttbullar 450g.

- Scan's delikatessköttbullar säljs över hela Sverige och gav oss ett stort dataunderlag. I vår undersökning valde vi ut 902 butiker över Sverige och valde att titta på inflation, medelpriser geografiskt och även vår kärngren, priselasticitet mellan butiker, berättar Michael Kärrberg, VD på matprisjämförelse appen Foodrunners.

  • Scan's produkt har i snitt ökat med 16,3% i pris mellan vecka 1 & vecka 30 år 2022.
  • Dyrast snittpris finner vi i Robertsfors, Bengtsfors och Älvkarleby
  • Billigast snittpris finner vi i Salem, Allingsås och Klippan
  • Snittpriset i de dyraste områderna är hela 59,71kr medans snittpriset i de billigaste områderna är 49,93kr. En skillnad på 19,6% på samma vara.

Snittpriset mellan kedjorna varierar också. COOP har i snitt haft dyrast priser, ICA Maxi och Willy's återfinns som billigast i snitt sett över Sverige.

Tittar man på vår graf över hur många butiker som har olika priser så tror vi att vi börjar göra konsumenten medveten om att priselasticitet mellan kedjor är en viktigare faktor för framtiden än att stressa över inflationen. Den kan du som konsument inte påverka, däremot kan du välja vilken butik som är bäst för dig för dagen. Vi har skapat konsumentappen Foodrunners för att hjälpa människor fatta smartare och mer prisvärda beslut när vi ska handla mat, avslutar Michael Kärrberg. 

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Foodrunners
FoodrunnersFoodrunners uppdrag är att hjälpa konsumenter att hitta bättre produkter och priser i livsmedelshandeln. Varje månad hjälper vi tiotusentals konsumenter att dels hitta bättre och billigare varor och dels spara pengar genom att jämföra priser på dina inköp och erbjuda dig rätt pris på leveransalternativ.

Vår vision är att vara någon som du alltid kan lita på - oberoende och trovärdig - när man jämför livsmedelsvaror oavsett i butik eller online. Vi tycker det vi gör är jättespännande - e-handel växer kraftigt i svallvågorna av COVID-19 pandemin och vi vill fortsätta hjälpa shoppare att fatta klokare beslut oavsett handelsplats och kedja.

Följ Foodrunners

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Foodrunners

Hur påverkar skenande matpriser den svenska hälsan?1.9.2022 11:04:21 CEST | Pressmeddelande

Foodrunners initiala undersökning visar på signifikanta skillnader i kostnad mellan livsmedel med hög och låg energidensitet och mer och mindre hälsosamma drycker, oavsett hur kostnaden definieras (per 100g, per 1000 kalorier eller per portion). Undersökningen belyser behovet av en bättre förståelse för konsumentens uppfattning om matkostnader för att bättre kunna informera om praktiska kostrekommendationer och val mellan två utifrån sett likvärdiga produkter.

Bensin är billigare men matvaror är det inte: Hur man sparar när matinflationen rusar22.8.2022 07:51:00 CEST | Pressmeddelande

För att känna av effekterna av inflationen behöver vi bara gå till livsmedelsbutiken. Även om den amerikanska inflationen totalt sett började avta förra månaden tillsammans med lägre bensinpriser i Sverige under sommaren, steg matkostnaderna med ytterligare 1% i juli, vilket ger en uppgång jämfört med föregående år på närmare 10%. Det amerikanska "ät-mat-hemma" indexet, ett mått på prisförändringar i livsmedelsbutiker, noterade den största ökningen på 12 månader i modern tid.

Surströmming premiär - när utbudet är lågt skenar prisskillnaderna18.8.2022 11:57:03 CEST | Pressmeddelande

Bristen på surströmming till dagens premiär har medfört att många livsmedelsbutiker fått betydligt färre surströmmingsburkar än de beställt och önskat. Den minskade tillgången har lett till huggsexa om burkarna bland kunder - men också till stora skillnader på priset på samma burk. Foodrunners har undersökt priset på Röda Ulvens Surströmmingsfilé 300g i drygt 100 butiker och skillnaderna är anmärkningsvärda.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum