Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Metapolitik för hållbar omställning

Dela

Den politiska agendan för hållbar omställning har skärningar mot samtliga politikområden. Att navigera med styrnings- och ledningsprinciper i det gränslandet är en utmaning.

Tillväxtanalys har i en av sina senaste rapporter tittat närmare på principerna för rådande omställningspolitik.

– Vi ser behov av en bredare debatt om vilka antaganden som ligger till grund för den politik som syftar till en hållbar omställning av samhället. Genom att peka på potentiella risker och möjligheter vill vi ge underlag för beslut om omprövning, effektivisering och utveckling av rådande omställningspolitik.

Under Almedalsveckan bjuder Tillväxtanalys in Sveriges främsta experter till en diskussion för att väcka debatten till liv.

I samband med Almedalsseminariet den 6 juli, kl. 14:00-15:00 släpper Tillväxtanalys sin rapport ”Hållbar omställning som metapolitik: utmaningar och möjligheter för styrning och ledning”.

I syfte att stärka statens roll rekommenderar Tillväxtanalys att:

  • Staten tar på sig den viktiga rollen att formulera en övergripande vision och narrativ som förenar samhällets aktörer kring en gemensam målbild.
  • Staten fattar beslut om övergripande ramvillkor i syfte att sätta spelreglerna för industrin som helhet, undanröja hinder och bygga broar mellan olika sektorer.
  • Staten tar initiativ till en offensiv internationell agenda för att aktivt utveckla nya marknader.
  • Staten utvecklar ett övergripande system som koordinerar och kombinerar olika aktörers resultatutvärderingar i syfte att använda lärandet som en aktiv del i styrdoktrinen för hållbar omställning.
  • Staten tillsammans med innovationssystemens olika aktörer och den egna förvaltningen definierar alternativa utbildningar och examina som bättre möter nya förutsättningar.
  • Staten analyserar, differentierar och prioriterar sina insatser i att stödja gränsöverskridande samverkan. Samverkan kan fylla en rad funktioner men kan också emellanåt vara rent kontraproduktiv.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum